Julija in avgusta 2024, v času vrhunca poletne sezone, je v Kranjski Gori prenočilo 125.925 gostov, ki so ustvarili 345.210 nočitev s povprečnim časom bivanja 2,7 nočitve. V enakem obdobju lani je Kranjsko Goro obiskalo 115.645 gostov, ki so ustvarili 326.566 nočitev. Letos tako ugotavljamo skoraj devetodstotno rast števila prihodov gostov in šestodstotno rast ustvarjenih nočitev v primerjavi z lanskim obdobjem.

»Struktura gostov je v prid tujih, saj so ti v občini Kranjska Gora ustvarili 80 odstotkov vseh nočitev. Največ tujih gostov smo imeli iz Nemčije, sledijo Italija, Češka, Poljska, Madžarska, Nizozemska, Hrvaška, Belgija, Francija in Slovaška,« je povedala Katja Hartman iz Turizma Kranjska Gora in priznala, da so s sezono v splošnem zelo zadovoljni. »Veseli nas, da nas še vedno radi obiščejo domači gostje. Prav tako opažamo porast prihodov gostov z višegrajskih trgov.«

Ob koncih tedna prihajajo slovenski gostje

Poletna sezona se nekje v sredini septembra malce umiri in se počasi prevesi v jesensko sezono. Prav tako ima jeseni velik vpliv na obisk lepo vreme, ki še dodatno privabi goste. »Kar zadeva rezervacije, jeseni za zdaj kaže dobro, rezervacije prihajajo in zmogljivosti se lepo polnijo. Za zdaj je stanje zasedenosti precej primerljivo z zasedenostjo v jesenskem času lanskega leta,« je povedala sogovornica in omenila, da tudi v jesenskem času prevladujejo tuji gostje, Madžari, Nemci in Čehi. »Kljub glavnini tujih gostov pa so konci tedna polni slovenskih gostov. Jesen je tudi čas, ko gostimo veliko športnih in turističnih skupin. Razlika se kaže med skupinami in individualnimi, kjer med skupinami prevladujejo tuji gostje, med individualnimi pa domači.« Tako je število rezervacij v jesenskem času v povprečju zelo primerljivo z lanskoletnim, če bo lepo vreme, bodo rezervacije seveda še poskočile. »Opažamo, da se sezona podaljšuje tudi v jesen, kar je tudi naš glavni cilj – razpršiti število turistov čez vse leto, predvsem si želimo okrepiti pomladni in jesenski del leta.«

Na zadnji oktobrski dan bo v Kranjski Gori za začetek potekal program za otroke, za res pristno izkušnjo noči čarovnic pa bo z odmevnim koncertom poskrbela glasbena skupina Big foot mama.

Tudi zato je letos jeseni organiziranih več dogodkov, predvsem za otroke, saj gre za prve počitnice v tem šolskem letu. V času jesenskih počitnic so v Kranjski Gori pripravili tri dogodke, s katerimi bodo poskušali pritegniti goste. »Kranjska Gora bo gostila pravi lego spektakel. Razstava lego mojstrovin bo obiskovalce navdušila z neverjetnimi kreacijami, ki so jih izdelali spretni mojstri. Najmlajši bodo navdušeni nad igralnicami, kjer bodo lahko gradili, ustvarjali in se zabavali s pisanimi duplo kockami,« je povedala Katja Hartman in spomnila, da tudi starejši otroci ne bodo ostali brez zabave, saj bo na voljo igralnica z 2×4 kockami.

Številne ustvarjalne delavnice bodo obiskovalce popeljale v svet domišljije, kjer bodo lahko izdelovali edinstvene spominke. Za vse, ki sanjajo o dirkaški karieri, bosta na voljo razburljiva steza carrera in steza za vožnjo z reli vozilom. Retro igre, kot so ikonični fliperji, bodo poskrbele za nostalgično zabavo za starše in otroke. Ena izmed večjih atrakcij bo zagotovo XXL ročni nogomet, ki ga bodo hoteli preizkusiti tudi starši.

Pester jesenski program

Na zadnji oktobrski dan bo v Kranjski Gori za začetek potekal program za otroke, za res pristno izkušnjo noči čarovnic pa bo z odmevnim koncertom poskrbela glasbena skupina Big foot mama. Med 15. in 18. uro se bodo otroci zabavali ob glasbenem nastopu Trkaja z Repki. Na dogodku ne bo manjkalo izzivov, med drugim bodo izrezovali buče, pri čemer bo domišljija ustvarila edinstvene kreacije. Otroci se bodo s pomočjo poslikav obraza prelevili v svoje najljubše strašilo, čarovnico ali pošast. Posebno doživetje bo pokušina čarobnega napoja, ki ga bodo čarovnice skuhale posebej za obiskovalce. Najpogumnejši pa se bodo lahko podali na sprehod po žerjavici skozi sobo groze, polno pajčevin, okostnjakov in čarovnic.

Ob lepem vremenu pa Kranjska Gora ponuja tudi številne aktivnosti na prostem. Na poti do jezera Jasna ob reki Pišnici leži športni vadbeni park Pišnica, ki ima obliko tipičnega slovenskega kozolca ter je idealen prostor za šport in druženje. Športni park Pišnica obsega telovadnico na prostem, vadbeni park za starejše in otroško igrišče. Z raznolikimi napravami omogoča vsesplošno rekreacijo otrokom, mladini in odraslim vseh generacij. Uporaba parka je za obiskovalce brezplačna, objekt je uporaben 24 ur na dan, 365 dni v letu, ker je pokrit, pa omogoča vadbo tudi v slabem vremenu.

V središču idilične Kranjske Gore stoji Kmetija pri Kavcu, kjer otroci lahko vsako sredo, četrtek, petek in soboto ob 9. ali ob 17. uri sodelujejo v konjičkovih delavnicah. Ta edinstvena izkušnja združuje vodeno jahanje z učenjem osnov skrbi za konje in druge živali na kmetiji. Pod budnim očesom vodnice otroci ne le jahajo, temveč tudi spoznavajo, kakšne so potrebe živali, kako skrbeti zanje in jih hraniti. Poleg tega imajo priložnost sodelovati v različnih igrah in dejavnostih, kjer lahko izrazijo svojo ustvarjalnost in se še bolj povežejo z živalskim svetom. Konjičkove delavnice na kmetiji pri Kavcu ne le izobražujejo, temveč otrokom ponujajo nepozabno in zabavno doživetje v naravnem okolju sredi gora.

Priporočamo