Kiti grbavci otoka Pitcairn so precej skrivnostni. Po pričevanjih domačinov so se kiti začeli pojavljati v okolici Pitcairna šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, nedavno delo raziskovalcev s King's College London pa je pokazalo, da te vode uporabljajo kot območje razmnoževanja. Toda še vedno ni jasno, koliko kitov uporablja to območje in kateri populaciji ti kiti pripadajo. To so nekatera od vprašanj, na katera raziskovalna skupina skuša odgovoriti z uporabo foto-identifikacije, bioakustike in genetike.

»Foto-identifikacija nam omogoča prepoznavanje posameznih kitov na podlagi naravnih oznak na hrbtnih in repnih plavutih. To nam lahko pomaga ugotoviti, koliko kitov uporablja vode Pitcairna, kako pogosto se vračajo in kje drugje se še zadržujejo. S primerjavo fotografij, zbranih v okolici Pitcairna, in identifikacijskih katalogov od drugod, npr. Francoske Polinezije in Antarktike, lahko ugotovimo, kam ti kiti potujejo. S snemanjem in analizo njihovega petja na tem območju lahko primerjamo vzorce oglašanja s tistimi iz drugih populacij,« je razložil dr. Tilen Genov iz društva Morigenos, ki je v letih 2023 in 2024 v družbi Terryja Dawsona s King's College London in doktorske študentke Katherine McCoy odpotoval na otok Pitcairn.

Ob tem je tudi razložil, da lahko z zbiranjem vzorcev kože kitov in s pomočjo genetike preučujemo njihovo sorodnost in strukturo populacije, kar nam lahko pomaga določiti populacijsko identiteto teh živali. »Poleg tega lahko z uporabo brezpilotnih letalnikov pridobimo dodatne podatke o vedenju in telesnem stanju teh živali. Upamo, da bo ta multidisciplinarni pristop podal koristni vpogled v biologijo, ekologijo in varstveni status teh skrivnostnih kitov.«

Kljub večinoma neugodnim vremenskim razmeram tekom obeh odprav je ekipa zabeležila veliko opažanj kitov, pridobila fotografije za identifikacijo posameznikov, posnela njihovo oglašanje, pridobila posnetke iz zraka in celo vzorce za genetske analize. Ti podatki bodo pripomogli k boljšemu razumevanju življenja in varstva teh skrivnostnih velikanov. 

Priporočamo