Ustvarjalci vsebin na omrežju tiktok in v youtubovi storitvi shorts pripovedujejo zgodbe o mačku Chubbyju in njegovi družini z diaprojekcijami slik, narejenimi z umetno inteligenco. Nedavni videoposnetek na uporabniškem računu z imenom @mpminds na tiktoku se začne s prizorom Chubbyja in njegovega potomca, Chubbyja mlajšega, oba sta oblečena v strgane cape. Chubby ima v rokah karton z napisom »Predemo za 'rano« (programi za ustvarjanje slik, ki jih poganja umetna inteligenca, so odlični pri grafikah, a zelo slabi pri besedilu).

Na naslednjih slikah vidimo Chubbyja, kako krade v trgovini z živili, aretira ga policija in obupani Chubby mlajši je prepuščen negotovi usodi. Zadnja slika prikazuje Chubbyja za rešetkami, kjer hrepeneče sanja o svojem sinu. Videoposnetek je zbral več kot 50 milijonov ogledov in 68.000 komentarjev v več jezikih.

Nobenega dvoma ni, da Chubby in njegovi mačji prijatelji, ustvarjeni z umetno inteligenco, pritegnejo pozornost in vplivajo na čustva pravih ljudi. Odpirajo pa nova vprašanja o srečanju umetnosti in tehnologije ter morda ponujajo vizijo prihodnosti interneta. Večina videoposnetkov postavi mačke v neprijetne človeške situacije: Chubby mlajši je žrtev ustrahovanja na šolskem dvorišču. Chubby je odvisen od cigaret. Mačke prejmejo vpoklic in gredo v vojno. V zadnjih treh mesecih so bili skoraj vsi videoposnetki zvočno opremljeni, pri čemer so ustvarjalci besedilo pesmi zamenjali z mijavkanjem.

Mačke in novi mediji: popolno ujemanje

Mačje zgodbe, ki jih ustvari umetna inteligenca, so objektivno čudne. Po drugi strani pa so zelo priljubljene in večkrat tudi kontroverzne. A ne glede na to, ali je Chubby tisto, kar ljudje iščejo na spletu, gre za vsebino, ki nam jo ponuja internet – vsaj za zdaj. Edino vprašanje je – zakaj? Mačke so bile vedno v središču digitalne kulture, ne glede na to, ali so čemerne, igrajo na klaviature ali godrnjajo.

Jessica Maddox, profesorica na Univerzi v Alabami in avtorica knjige Internet je za mačke – kako slike živali oblikujejo digitalno življenje (The Internet Is for Cats: How Animal Images Shape Our Digital Lives), pravi, da vsebine o mačkah niso uspešnica le zato, ker so ljubke, ampak zato, ker so »podobe mačk lahko voljne«. Po njenih besedah si jih lahko razlagamo tako, kot si želimo. Mačke so bile idealne, ko se je kultura memov uveljavila na spletu. Z napredkom tehnologije so ljubitelji hišnih ljubljenčkov prešli s fotografij mačk na ustvarjanje njihovih slik z umetno inteligenco.

Pojav brezplačnih in široko dostopnih programov umetne inteligence za ustvarjanje slik, kot so Midjourney, Elevenlabs in Dall-E, je spremenil videz in krajino spleta. S tem, ko so zmogljiva orodja položili v roke vsakogar z internetno povezavo in zadostno mero drznosti, pa so povzročili hiter razcvet novih žanrov spletnih vsebin. 

Priporočamo