Člani legendarne švedske glasbene skupine Abba (Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog in Anni-Frid Lyngstad) so zadnji v dolgi vrsti glasbenih ikon, nejevoljnih zaradi predvajanja njihovih pesmi na predvolilnih shodih Donalda Trumpa. Od republikanskega predsedniškega kandidata zahtevajo, naj to nemudoma neha početi. Iz založbe Universal Music, ki jih zastopa, so namreč sporočili, da Trumpova ekipa ni zaprosila za dovoljenje in ga zato tudi ni imela.

»Zahtevamo, da posnetek in glasbo nemudoma umaknejo,« so po navedbah tiskovnega predstavnika založbe zahtevale glasbene legende. Zadnji sporen dogodek se je odvil v mestu St. Cloud v zvezni državi Minnesota, kjer so zavrteli uspešnice Money, Money, Money, The Winner Takes It All in Dancing Queen. Na velikem platnu na stadionu so prikazali tudi video s člani skupine, prisotne pa povabili k darovanju denarja za Trumpovo kampanjo. Minnesota je sicer država z največ švedskimi priseljenci v ZDA, zato izbira glasbe na shodu nikakor ne čudi.

Da se v Trumpovem taboru požvižgajo na licence in dovoljenja, kaže tudi prepoved predvajanja pesmi My Hero ameriških rock zvezdnikov Foo Fighters z Davom Grohlom na čelu. Le nekaj dni pred incidentom z Abbo je bivši in morda bodoči ameriški predsednik na oder v Arizoni priplesal v ritmu njihove uspešnice iz leta 1998, za uporabo katere prav tako ni imel dovoljenja.

 

Denar bodo dali Harrisovi

Da se v Trumpovem taboru požvižgajo na licence in dovoljenja, kaže tudi prepoved predvajanja pesmi My Hero ameriških rock zvezdnikov Foo Fighters z Davom Grohlom na čelu. Le nekaj dni pred incidentom z Abbo je bivši in morda bodoči ameriški predsednik na oder v Arizoni priplesal v ritmu njihove uspešnice iz leta 1998, za uporabo katere prav tako ni imel dovoljenja.

»Skupine ni nihče zaprosil za dovoljenje. Če bi jih, v to ne bi privolili,« je za revijo Billboard dejal njihov predstavnik za stike z javnostmi. Trumpov tiskovni predstavnik Steven Cheung je v odzivu, v katerem je uporabil naslova drugih dveh uspešnic skupine, sprva skušal biti duhovit, potem pa se je zresnil in zatrdil, da so v kampanji sledili vsem pravilom in po uradnih kanalih zaprosili za dovoljenje. Ali naj bi ga dobili ali ne, ni pripisal.

Skupina Foo Fighters je zoper Trumpovo kampanjo že sprožila postopek in napovedala, da bo tantieme od uporabe hita namenila njegovi protikandidatki, demokratki Kamali Harris. Vendar imajo ameriški glasbeniki od Trumpa tudi korist, poroča revija Forbes. Vse od začetka spora je namreč pesem My Hero (znova) na lestvicah najbolj poslušanih (in prodajanih!) skladb v ZDA.

Podpirajo ga Kid Rock, Kanye West ...

Seznam glasbenikov, katerih pesmi je Trump brez dovoljenja predvajal na svojih shodih (tudi že leta 2016), je zelo dolg. Kritična in nejevoljna zaradi tega je bila v začetku avgusta že Celine Dion, ko so v Montani predvajali My Heart Will Go On (ob čemer so izpostavili nenavadno, če ne celo ironično izbiro pesmi, saj je to vodilna pesem iz filma o potapljajoči se ladji), Beyonce pa je Trumpu v preteklosti preprečila uporabo pesmi Freedom, ki je sicer uradna pesem kampanje Kamale Harris.

Največji problem v celotni godlji je sicer to, da glasbeniki nikakor ne želijo vzbuditi niti videza, da politično podpirajo republikanskega predsedniškega kandidata (glasbenik lahko ravno iz tega razloga dovoljenje zavrne tudi v primeru, ko ima kandidat licenco za določeno pesem). Poleg omenjenih je Trump v preteklosti razjezil še Adele, skupino Aerosmith, Beatle, Eltona Johna, Guns N' Roses, Neila Younga, Andreo Bocellija, 2Celos, Phila Collinsa, Ozzyja Osbourna, Rihanno, Rolling Stones … Pridobivanje licenc in dovoljenj za uporabo pesmi je drag in zapleten postopek, piše CNN. Za uporabo pesmi v oglasih zapravijo milijone dolarjev. Podobno je v politiki.

Trump naj bi bil glede glasbe dokaj izbirčen – viri so za CNN povedali, da večino pesmi za kampanje izbere sam. Baje je tako tudi s seznamom glasbe za predvajanje med večerjo v restavraciji na njegovi posesti Mar-a-Lago na Floridi. In ob tem je treba poudariti, da je Trumpa ogromno glasbenikov tudi podprlo in si zelo želijo, da bi na shodih zavrtel kako njihovo pesem (in nanjo zaplesal). Med najbolj znanimi so Kid Rock, Azealia Banks, Billy Ray Cyrus, Kanye West …  

Priporočamo