»Pisanje teh spominov je bilo zame globoko osebno potovanje, polno oziranja v preteklost. Kot nekdo, ki varuje svojo zasebnost, sem bila pogosto pod budnim očetom javnosti tudi napačno predstavljena. Čutim odgovornost, da razjasnim dejstva. Pomembno je, da delim svoj pogled: resnico,« je v videu, objavljenem na družbenih omrežjih o svoji knjigi spominov napovedala Melania Trump.

Nad črno-belimi posnetki in fotografijami iz obdobja v Beli hiši (a tudi s posnetki iz otroštva v Sloveniji) je pripisala: »Moja zgodba. Moj pogled. Resnica.« Naslov 304 strani dolge avtobiografije je preprost – Melania, 1. oktobra pa bo izšla v treh različicah. Najcenejša stane 40 dolarjev (v predprodaji 30), podpisana različica 75 dolarjev (obe s črnimi platnicami, na naslovnici pa z belimi črkami izpisan naslov), 150 dolarjev pa bo treba odšteti za zbirateljsko različico z belo naslovnico in črnimi črkami. Tudi ta je podpisana, vsebuje pa še nekaj dodatnih fotografij, je razvidno z uradne spletne strani Melanie Trump. Mimogrede – pojavile so se že obtožbe, da si je idejo za naslovnico »izposodila« od francoskega oblikovalca Patricka Mauriesa, ki je 2020 za ugledno modno znamko oblikoval knjigo Chanel Catwalk.

Videonagovor Melanie Trump:

Ženska, ki živi pod lastnimi pogoji

O Melanii Trump je bilo napisanih že več knjig, med drugim je njena nekdanja prijateljica Stephanie Winston Wolkoff v knjigi Melania in jaz razmišljala, kako si želi, da se ne bi nikoli spoznali, že leta 2016 pa sta Bojan Požar in Igor Omerza spisala neavtorizirano biografijo Gola resnica o njeni poti od Sevnice do Bele hiše.

Tokrat bo o svojem življenju prvič spregovorila sama (sicer ni znano, ali ji je pri pisanju kdo pomagal). »To je močna in navdihujoča zgodba ženske, ki si je utrla svojo pot, živela pod lastnimi pogoji, presegla nasprotja in opredelila osebno odličnost,« v njenem uradu napovedujejo spomine. Gre za intimen portret ženske, ki živi izjemno življenje. Zgodbo o odpornosti in neodvisnosti, o moči in neomajni predanosti lastnemu jazu. V njej so osebne zgodbe in družinske fotografije, ki jih Melania Trump z javnostjo doslej še ni delila.

Po navedbah založbe Skyhorse Publishing gre za knjigo z vpogledom v življenje izredne ženske, ki je z milino in odločnostjo krmarila med izzivi. V njej Trumpova razmišlja o otroštvu v Sloveniji, prelomnih trenutkih, ki so jo odvedli v svet visoke mode, ter o naključnem prvem srečanju z Donaldom Trumpom, ki ji je za vedno spremenil življenje. V knjigi opisuje tudi njune prve skupne trenutke, življenje pod žarometi javnosti in materinstvu, spregovori še o življenju v Beli hiši in projektih za otroke, ki jih še vedno vodi.

Podira rekorde

»Pisanje spominov je bilo sijajno potovanje, polno čustvenih vzponov in padcev. Vsaka zgodba me je oblikovala v osebo, kakršna sem danes,« je nekdanja prva dama za portal Fox News Digital opisala literarno udejstvovanje. Na trenutke je bil proces zastrašujoč, a jo je po drugi strani spomnil na notranjo moč in lepoto, ki pride z deljenjem (njene) resnice. Knjigo se da že nekaj časa kupiti na njeni uradni spletni strani, zadnje dni pa še v predprodaji v največji spletni trgovini na svetu, Amazon. Po pisanju tujih medijev knjiga tam že pred izidom podira rekorde. Na prvem po prodaji je v kategoriji »biografije političnih voditeljev«, na drugem mestu v kategoriji »spomini«, med vsemi knjigami v ponudbi pa je trenutno na petem mestu.

Danes 54-letna Melania Trump zaradi varovanja zasebnega življenja tudi v času življenja v Beli hiši še vedno velja za nekakšno enigmo in verjetno je tudi to eden od razlogov za tako veliko zanimanje za spomine. Bolj zase se je držala tudi na položaju ameriške prve dame, kjer je večino časa posvetila vzgoji sina, še manj pa se je v javnosti pojavljala po koncu moževega predsednikovanja.

V aktualno predvolilno kampanjo ni kaj prida vključena, mu je pa stala ob strani tako ob napovedi kandidature kot na konvenciji republikancev, a delegatov takrat ni nagovorila. Trump je na svoji platformi Truth Social ženo podprl s promocijo njene knjige: »Če imate našo bivšo prvo damo tako radi kot jaz, in ste pripravljeni na Resnico, potem kupite njeno novo knjigo.« 

Rekorde podira tudi Trump

Pred dnevi je izšla tudi najnovejša knjiga Donalda Trumpa, Save America (Rešimo Ameriko), ki je kljub zasoljeni ceni (99 dolarjev z malo popusta) nemudoma postala prodajna uspešnica.

V njej so fotografije Trumpa s slavnimi kot so Tiger Woods, Angela Merkel in Kim Jong Un, ne manjka pa niti že skoraj ikoničen posnetek z nedavnega shoda v Pensilvaniji, kjer je preživel poskus atentata. V knjigi so zajeti dogodki iz časa Bele hiše pa vse do danes, poleg fotografij so v njej anekdote in razmišljanja bivšega predsednika.

»Vsako od fotografij sem lastnoročno izbral. Nujna knjiga za razumevanje zgodovine, zlasti za patriote,« je o njej povedal Donald Trump.

Priporočamo