Zgolj nekaj tisoč evrov kazni je sodišče prisodilo dvema francoskima spletnima vplivnicama, ki sta bili prepoznani kot avtorici teorije, da je Brigitte Macron, torej soproga francoskega predsednika, nekoč bila državljan moškega spola, ki je spremenil spol. Da gre za globalno sprejeto teorijo, dokazuje, da se jo je dalo slišati tudi v ljubljanskem meščanskem občevanju, in to vehementno mimogrede in do teorije afirmativno, da je Macronova res transrodna oseba.

Govorica, da Brigitte Macron nikdar ni obstajala in da je dejansko izšla iz Jean-Michela Trogneuxa, kot je sicer ime njenemu še vedno živečemu bratu, je začela po spletu krožiti septembra 2021, do konca leta pa je pridobila obrate in postala francoski twitter rekorder.

Poskus zbujanja pozornosti

Teorija, da je bila Brigitte Macron nekoč moški, spada v žanr zarotniškega teoretiziranja in jo po tej logiki kot takšno sprejema tudi naša specializirana rubrika, čeravno se postavlja vprašanje, kaj zarotniškega bi pri vsem skupaj lahko bilo, četudi bi bila resnična. Vsakomur, ki spremeni spol, nemara ni treba priznavati tega. Kot ne plastičnih operacij. To, da se temu kvečjemu obrekovanju, kar je bila na koncu tudi formulacija sodišča, pripisuje status teorije zarote, je do drugih temeljnih del žanra, ki premorejo glavo in rep, vmes pa tudi jasne motive ali vzgibe, neprimerno, če ne žaljivo. Kajti kaj naj bi bil zlobni, prikriti motiv v tem primeru? Da je gospa Macron spremenila spol, zato da bi omrežila enega ključnih ljudi sveta?

V primerjavi z drugimi teorijami ta ne premore niti tega, da bi v ozadju stala kaka obveščevalna služba. Recimo da bi bili v tem primeru zadaj Kitajci. Edino zarotniško noto ponuja podatek, da so bile aprila 2022 v Franciji predsedniške volitve in da bi lahko šlo za poskus vplivanja na njih, kar pa je že teorija zarote o teoriji zarote. A tudi ta možnost se zdi manj verjetna od tega, da je šlo predvsem za poskus zbujanja pozornosti donedavna dveh anonimnih Francozinj.

Simbolična kazen

Govorica, da Brigitte Macron nikdar ni obstajala in da je dejansko izšla iz Jean-Michela Trogneuxa, kot je sicer ime njenemu še vedno živečemu bratu, je začela po spletu krožiti septembra 2021, do konca leta pa je pridobila obrate in postala francoski twitter rekorder. Pratemelj teoretiziranja o spolu gospe Macron je kakopak dejstvo, da je med njo in njenim izbrancem 24 let razlike, kar je bilo samo po sebi dovolj za številna javna razpredanja na njun račun. Konkretno izhodišče teorije o transspolnosti Macronove pa je bil spletni intervju Natache Rey, francoske novinarke, v katerem je zatrdila, da so tovrstne informacije izsledek njenega poglobljenega raziskovanja lika in dela Emmanuela Macrona ter da ima izsledke v varstvu pri dobro znanem odvetniku, ki jih bo razkril, če bi cepljenje zoper covid-19 postalo obvezno. Spomnimo se. Bili so burni pandemični časi, ko so se izrazito iskale luknje v globokih državah. Na vrženo kost so se navezali preostali konspiracionisti, ki so tendenciozno iskali dokaze v v družinskih fotografijah Trogneuxov in teorija je postala globalna. Ob tem velja poudariti, da je bila podobnih domislic oziroma javnih sumničenj o transspolnosti deležna tudi Michelle Obama, soproga ameriškega predsednika.

Intervju, ki ga danes ni več na dosegu, je izpeljala Amandine Roy, francoska spiritualistka, ki je po tožbi, ki sta jo vložila Brigitte Macron in njen brat, drugoobtožena kot drugoobsojena. Obe akterki sta bili oglobljeni z zdi se simboličnimi 500 evri, Macronovi in njenemu bratu Jean-Michelu pa sta dolžni plačati tudi 8000 oziroma 5000 evrov odškodnine. Zaradi obrekovanja. 

Priporočamo