V hongkoškem živalskem vrtu so že 13. oktobra našli osem mrtvih opic, še ena, ki se je sprva čudno vedla, pa je poginila dan pozneje. Tamkajšnje oblasti pa so včeraj sporočile, da naj bi doslej  za posledicami okužbe s smrtonostno bakterijo umrlo že 12 opic. 

Obdukcija na umrlih živalih je razkrila veliko bakterij, ki povzročajo sepso, v telesa opic pa so verjetno prišle iz onesnažene zemlje. Kot so sporočile tamkajšnje oblasti, naj bi delavci, ki so izkopavali zemljo v bližini kletk, s svojimi čevlji prinesli onesnaženo zemljo.

Opice naj bi umrle zaradi melioidoze, nalezljive bolezni, ki se lahko širi prek stika z onesnaženo zemljo, zrakom ali vodo. Povzroča jo Burkholderia pseudomallei, vrsta bakterij, ki živijo v tleh in je endemična v tropskih in subtropskih regijah.

Kot so še sporočile tamkajšnje oblasti, je tveganje širjenja okužbe na ljudi »dokaj nizko«.

Hongkonški živalski in botanični vrt je najstarejši park v mestu in se nahaja v njegovem središču ter se razprostira na 14 hektarjih.

Najstarejše poročilo o melioidozi v Hongkongu sega v sredino sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je 24 delfinov nenadoma poginilo zaradi bolezni v tematskem parku Ocean Park.

Priporočamo