Telo, ki ga je z bujnimi oblinami dobro tržila zvezdnica resničnostnega šova Kim Kardashian, je preteklost. Spet se vračamo v svet suhih deklet. Kot je v svojem poročilu zapisalo ameriško združenje plastičnih kirurgov, je vitkost znova popularna. Baletno telo se nagiba k naravni, elegantni in atletski postavi, ki jo vidimo pri balerinah. Čeprav lepotna kirurgija lahko pripomore k tej obliki telesa, je treba opozoriti, da imata glavno vlogo zdrava prehrana in redna vadba, piše The Natural Result.

Postava z obalnimi, kot jih še vedno reklamira Kim Kardashian je kot kaže pretellost. F Instagram

Postava z obalnimi, kot jih še vedno reklamira Kim Kardashian je kot kaže pretellost. Foto: Instagram

»Baletno telo je kombinacija idealizirane vitkosti in navdušenja nad telesno pripravljenostjo, ki se je razvilo po pandemiji koronavirusa,« je opozorila Phoebe Apeagyei z univerze Manchester Metropolitan. Dober primer je telo manekenke Kate Moss iz devetdesetih. Nekateri pa poudarjajo, da je Bella Hadid popoln primer tega tipa postave.

Kate Moss sredi modne revije leta 1994. F Instagram

Kate Moss sredi modne revije leta 1994. Foto: Instagram

Kaj imata ozempic in baletno telo opraviti drug z drugim?

Tuji mediji pišejo, da je k temu trendu prispevala tudi vse večja poraba zdravila ozempic. Plastična kirurginja Anna Steve je za portal New Beauty poudarila, da vse več žensk jemlje zdravila za hujšanje, kar vodi do dramatičnih sprememb v teži. Dodala je, da se vse več žensk odpravlja na liposukcijo, kar je potrdil tudi predsednik ASPS Steven Williams. Kot pravi, so lani v ameriških klinikah izvedli največ liposukcij in posegov povečanja dojk. To seveda ni tako veliko presenečenje.

Ozempic so nenadoma začeli uporabljati kot zdravilo za hujšanje, kar je povzročilo povešeno kožo na telesu in posledično kozmetični poseg. »Skoraj deset let smo slavili obline. Zdaj smo očitno naredili obrat k vitkejšemu telesu. Lepotni trendi se razvijajo skozi čas, to je pričakovano. Del trenda baletnega telesa pa je delno povezan tudi z dejstvom, da so se zdravila, kot je npr. ozempic izkazala za zelo učinkovita, ljudem je uspelo močno shujšati,« je dodal Williams. Poudaril je, da teh zdravil prej ni bilo in da so zdaj vse spremenila.

Bella Hadid F Instagram

Bella Hadid je popoln primer tipa baletne postave. Foto: Instagram

Kaj pravijo nutricionisti?

Nutricionistka Kéra Nyemb-Diop pravi, da imajo njene stranke v zadnjem času drugačne zahteve. Prej so zagovarjale »body positivity«, zdaj pa, pravi, spet podpirajo vitkost. Poudarja, da bodo zato nekatere ženske skušale shujšati na nezdrav način. »Skupnost, ki se je oblikovala okoli nutricionizma, še posebej tista, ki preučuje motnje hranjenja, je še posebej zaskrbljena,« je dejala.

Apeagyei, ki prav tako sledi vsem tem trendom, pa trdi, da so ženske, ki nimajo denarja za plastične operacije, »zelo ranljive« zaradi trendov, ki jih vidijo na družbenih medijih. To še posebej velja za mlajše ženske.

Priporočamo