V četrtek, 26. septembra, ste ob 10. uri vabljeni na Bled v infocenter Triglavska roža (Ljubljanska cesta 27), da se na praznovanju pridružite učencem Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe. Ob tej priložnosti bodo odprli razstavo in podelili nagrade najboljšim ustvarjalcem, ki so se odzvali na literarni in likovni natečaj z naslovom Triglavski narodni park za vse. Pripravili so tudi različne naravoslovno-ustvarjalne delavnice spoznavanja življenja v narodnem parku.

V Kulturnem domu Stara Fužina v Bohinju si lahko še do 6. oktobra ogledate razstavo del Tipna Triglavska jezera. Dela so nastala na likovni delavnici Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica v Trenti tik pred začetkom letošnjega poletja. Udeleženci so ustvarjali pod mentorstvom diplomirane slikarke Stanke Golob in akademske slikarke Jane Dolenc. S temo Triglavska jezera so se spomnili stoletnice podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, ter jo na poseben način počastili.

Pomen naravne fotografije

Vabljeni, da v petek, 27. septembra, v Zeleni hiši v Kobaridu skupaj z Alešem Zdešarjem odkrijete, kakšen pomen ima naravoslovna fotografija za varovanje narave. Zdešar, vodja oddelka za prostor v strokovni službi Javnega zavoda Triglavski narodni park, geolog in ljubiteljski fotograf, bo predaval o vlogi naravoslovne fotografije pri ozaveščanju in naravovarstvu. Prav tako v petek ob 19. uri vabljeni v Slovenski planinski muzej v Mojstrano na odprtje razstave in projekcijo večkrat nagrajenega animiranega filma Legenda o Zlatorogu. S tem bodo v Slovenskem planinskem muzeju, ki deluje pod okriljem Gornjesavskega muzeja Jesenice, počastili stoletnico ustanovitve Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. Razstava in film bosta na ogled do 25. oktobra.

Priporočamo