Ko poletna vročina mine in se temperature spustijo se ponavadi začne redčiti tudi gneča turistov ne samo v večjih mestih. Dostopnejše in za pravo doživetje pristnejše so tudi pohodne poti, ki jih je vredno v načrtovanje vključiti prav septembra in oktobra. Zgodnja jesen je čas, ko vreme ponavadi še služi za obisk gora, sama narava pa ponudi kalejdoskopa jesenskih barv. Zato, zgrabite pohodne čevlje in si oglejte nekaj teh slikovitih destinacij.

Bolgarska pot Rila Traverse

Rila Traverse je sedemdnevno potovanje, ki se vije skozi ledeniška jezera, nazobčane vrhove, iglaste gozdove in nacionalne parke. Pot zagotovo ni za začetnike, saj od pohodnika zahteva, da so če že nič drugega samozavestni pri navigaciji z zemljevidom in kompasom. Večina poti je jasno označenih, a neugodne vremenske razmere lahko avanturiste hitro ustavijo. Pogosto se namreč dogaja, da neizkušeni planinci na pomoč pokličejo lokalne gorske reševalce. Tudi zato ni odveč namig, da se na turo opravite v družbi lokalnega vodiča. Če pa ste pripravljeni na izziv, so glavna izhodišča tega pohoda zlahka dostopna iz glavnega mesta Bolgarije, Sofije. Od tam namreč pa do izhodiščnih mest - Borovets, Malyovitsa in Panichishte je le približno eno uro in pol vožnje.

Landscape of The Fish Lakes (Ribni Ezera), Rila mountain, Bulgaria

Rila Traverse Foto: Getty Images/iStockphoto

Sprehod z vinom v Duoru na Portugalskem

Dolina Duoro na severu Portugalske ponuja nekaj najboljših pohodniških poti v državi. Veličastni griči so izklesani v umetno ustvarjene terase, ki izkoriščajo edinstvene razmere za gojenje grozdja v regiji. Vino tukaj pridelujejo že več kot 2000 let. Sezona trgatve v dolini Duoro se običajno začne septembra, zato je jesen pravi čas za raziskovanje vsega, kar ponuja. Morda vam lahko predlagamo, da pot začnite s prihodom na železniško postajo v mestu Pinhão in se sprehodite med vinogradniškimi posestmi - znanimi kot Quintas - ob pogledu na rečno dolino. Nekatera posestva ponujajo celo lastne pohodniške zemljevide za poti med njihovimi vinogradniškimi posestmi. S povprečnimi temperaturami okoli 22 stopinj Celzija v septembru in oktobru boste našli tudi odlične pogoje za pohodništvo.

Douro river wine valley region drone aerial view, in Portugal

Dolina Duoro na severu Portugalske. Foto: Getty Images/iStockphoto

Potovanje z vlakom do gozda Fontainebleau v Franciji

Gozd Fontainebleau je drugi največji nacionalni gozd v Franciji in je od Pariza oddaljen le 40 minut vožnje z vlakom. Ima več kot tisoč kilometrov pohodniških poti, med katerimi je najbolj priljubljena Massif des Trois Pignons, ki obkroža gozdni rob. Pot po skalnatih poteh in peščenih odsekih traja le tri do štiri ure, tako da je to lahko tudi prijeten enodnevni izlet oziroma umik iz francoske prestolnice. Če iščete nekaj bolj adrenalinskega, je Fontainebleau francoska prestolnica balvanskega plezanja. September in oktober sta verjetno najboljša meseca za plezanje v skalah.

Forest of Fontainebleau, Seine-et-marne, Ile de France, France

Gozd Fontainebleau v Franciji. Foto: Getty Images/iStockphoto

Gozd Fontainebleau je drugi največji nacionalni gozd v Franciji in je od Pariza oddaljen le 40 minut vožnje z vlakom. Ima več kot tisoč kilometrov pohodniških poti.

Za začetnike idealne Tatre

Tatre so del verige Karpatov, ki predstavlja naravno mejo med Poljsko in Slovaško. Številne poti so izjemno dostopne, zaradi česar je idealen kraj za pohodnike z omejenimi izkušnjami s pohodništvom po gorah. Na slovaški strani se lahko celo zapeljete z žičnico, kot je Kasprowy Wierch, ki vas popelje na vrh Lomnitz. Z 2634 m velja za drugo najvišjo goro Visokih Tater. Zgodnja jesen je eden najboljših časov za pohodništvo in planinske ture. Vreme je še vedno mirno in jasno, vendar je na pohodniških poteh veliko manj gneče kot poleti, kar vam daje čas, da uživate v naravnih lepotah, ki se ponujajo. Vendar bodite pozorni, če se boste v Tatre odpravili s psom. Vstop v narodne parke so jim namreč pred časom prepovedali oziroma je njihovo gibanje precej omejeno.

amazing landscape of Tatra Mountains in Poland during summer

Tatre so del verige Karpatov, ki predstavlja naravno mejo med Poljsko in Slovaško. Foto: Getty Images/iStockphoto

V Tatre iz poljskega Zakopane

V Tatrah, ki so del Karpatov, ki ločujejo Poljsko in Slovaško, ne manjka slikovitih poti, borovih gozdov in jezer, kot je kristalno čisto Morsko oko. Kopanje v jezerih je prepovedano zaradi njihovih občutljivih ekosistemov, lahko pa obiščete termalne kopeli, kot sta Bukovina in Terma Bania, ali pa se odpravite na vodo na rafting po reki Dunajec - približno eno uro vožnje od Zakopan.

Ko se nasitite ocvrte postrvi, dimljenega sira Oscypek in kwaśnice – kislega zelja in počasi kuhane svinjske ali ovčje juhe – se odpravite na pohod na vrh gore Kasprowy Wierch. Tukaj se lahko sprehajate po cvetličnih poljih in vdihavate svež gorski zrak, preden skočite na dih jemajočo žičnico nazaj. Če si želite ogledati več panoramskih razgledov, ne da bi se utrudili, se z vzpenjačo Gubałówka zapeljite s konca glavnega vozlišča mesta Zakopani, ulice Krupowki, kjer si lahko privoščite težko prisluženo pivo, medtem ko se zvečer izogibate turističnim ogledom.

Premagajte vročino med pohodom po Pirenejih

Tudi temperature v Pirenejih začnejo septembra in oktobra počasi padati, kar prinaša prijetne in hladnejše pogoje za pohodništvo kot v vročini poletnih mesecev. Gorovje na francosko-španski meji ima lahko vsak dan ogromno različnih pogojev od suhih vznožij na jugu do oblačnih višjih dolin na severu. To vam daje tudi boljše možnosti, da najdete lepo vreme, če ste se pripravljeni premikati. Sneg se začne kopičiti že od konca oktobra, zato boste morali biti previdni pri izbiri pohodniških poti, če se takrat odločite za potovanje. Foix, Pau in Lourdes so velika mesta ob vznožju gora. So dobra izhodišča za začetek vaše avanture, če nameravate hoditi nekaj dni. Divje kampiranje je možnost, vendar obstaja tudi 1500 zatočišč po vsej regiji, ki ponujajo prenočišče, če ne želite nositi šotora s sabo. 

Priporočamo