V petek zvečer se je s podelitvijo nagrad WOW končala 15. edicija Ljubljanskega tedna mode. Komisija, ki so jo sestavljale Nataša Hrupič (modna oblikovalka), Andreja Japelj (oblikovalka prostorov), Maša Kljun (TV-urednica), Melani Mekicar (voditeljica in igralka), Miša Molk (TV-novinarka in voditeljica) in Barbara Žnidar (svetovalka), je bila pri odločitvi soglasna. Nagrado LJFW WOW za najboljšo kolekcijo, ki ni izstopala zgolj po estetiki, temveč ji je uspelo ustvariti celovit svet, v katerem se prepletata oblikovanje in pripovedna moč, je prejela modna znamka JSP, pod katero ustvarjata sestri Svetlana in Jelena Proković. Modni oblikovalki sta prejeli posebno nagrado – možnost predstavitve na naslednji ediciji Ljubljanskega tedna mode in šestmesečno brezplačno gostovanje v LJFW.shopu v Centru Rog, kjer bodo v kratkem na voljo tudi številni kosi iz kolekcije, ki smo jih videli na Ljubljanskem tednu mode.

Preostali prejemniki nagrad so Gaja Zadravec, fakulteta za dizajn (najboljša študentska kolekcija), Anže Orešnik in Pia Wallner, naravoslovnotehniška fakulteta (najboljša študentska kolekcija), Pia Šilec (nagrada Zoofe), Made in Anselma in Kiss the future (sustainability WOW), Maja Štamol (WOW love).

Letošnja edicija Ljubljanskega tedna mode je velik poudarek namenila trajnosti, lokalni ustvarjalnosti in iskanju svežih talentov, ki bogatijo domačo modno sceno.

Moda postaja prepoznavni simbol kulture

Letošnja edicija Ljubljanskega tedna mode je velik poudarek namenila trajnosti, lokalni ustvarjalnosti in iskanju svežih talentov, ki bogatijo domačo modno sceno. »Priča smo bili trenutkom, ki so razprli obzorja, ne le v ustvarjalnosti, temveč tudi v povezovanju modnega sektorja kot celote,« je ob koncu LJFW dejal Den Baruca, direktor Zavoda LJFW, in poudaril, da LJFW ni več zgolj platforma za predstavitev oblačil, temveč prostor za dialog, prepleten z zgodovino, sodobnostjo in prihodnostjo mode. »Vsak posamezen dogodek in vsaka kolekcija sta postala sestavni del širšega pogovora o tem, kako slovenska moda stopa v svet s samozavestno butično identiteto. Z letošnjimi nagradami smo tudi uradno priznali izjemno delo, tako na področju trajnosti kot v iskanju inovacij in povezanosti s tradicijo. Prav ta prizadevanja so tisto, kar LJFW dviguje na višjo raven in pomeni uresničevanje vizije, kjer moda postaja prepoznavni simbol kulture, ustvarjalnosti in odgovornosti.«

Z modno revijo zaznamovala 20 let ustvarjenja

Zadnji petkov izhod je pripadel modni oblikovalki Maji Štamol Droljc, ki od leta 2004 uspešno gradi svojo modno zgodbo in ustvarja prepoznavni stil kreacij. V letih ustvarjanja je sodelovala pri številnih natečajih, razstavah, kostumografijah, modnih revijah, tednih mode doma in v tujini ter bila za svoje delo tudi nagrajena. »Po modni brvi se je sprehodilo dvajset modelov, za dvajset let. Nataši Pinoza je pripadla čast prvega izhoda in je s svojo kreacijo simbolično prikazala 20 let, saj je z njo po brvi potovala 20 metrov dolga vlečka, ki prikazuje, kako dolga doba je v resnici 20 let ustvarjanja. Tjaša Kokalj pa se je sprehodila zadnja in končala kolekcijo in edicijo LJFW – s poročno kreacijo. Prva in zadnja kreacija sta glamurozna večerna in poročna kreacija ter sta simbolični, saj so bili moji začetki ravno v oblikovanju poročnih oblek in kreacijah za posebne priložnosti,« je zaključila pogovor Štamol-Droljčeva.

Priporočamo