To je mesto, ki ga zaznamujejo privlačno zgodovinsko mestno jedro z živahnimi ozkimi ulicami in prostranimi trgi, čokoladni pralineji Mozartove kroglice (bodite pozorni, da jih kupite v pravi, Fürstovi trgovini), poletni festival in osupljiva gorska panorama okoli mesta. Baročno mesto je harmonična mešanica slikovite pokrajine in arhitekture, umetnosti in kulture, tradicionalnih in modernih vidikov – estetskih in prefinjenih.

Mirabell dvorec s čudovitim vrtom

Dvorec Mirabell s čudovitim vrtom je točka, ki jo je med obiskom Salzburga vredno obiskati. Foto: Vesna Levičnik

Salzburg je bil že v rimski dobi pomembno upravno mesto, ki je strateško ležalo na stičišču glavne vojaške ceste in poti, ki povezuje sever in jug. Mesto, ustanovljeno ob koncu 7. stoletja, so do začetka 19. stoletja vodili neodvisni katoliški knezi nadškofje, ki so imeli veliko politično moč. Njihova moč je izvirala iz bogastva, ki ga je mogoče povezati s stoletji trgovanja s soljo. Njegovi prihodki so salzburškim vladarjem omogočili zgraditi mesto, katerega italijanski pridih je bil pogosto kriv za to, da so ga mnogi imenovali tudi severni Rim. Sol, belo zlato, je dala mestu ime Solnogradec, ki pa se žal ni prijelo.

Mladim glasbenikom so vrata odprle tudi cerkve po mestu.

V okviru glasbenega festivala Jazz & The City so mladim glasbenikom vrata za nastop odprle tudi cerkve. Foto: Vesna Levičnik

Mesto svoj mednarodni sloves dolguje edinstvenemu šarmu, ki ga na svojstven način oblikujejo tudi planote Mönchsberg, Festungsberg in Kapuzinerberg. Reka Salzach, ki deli mesto na dva bregova, obiskovalcem tako rekoč pusti vdihniti zgodovino, hkrati pa posreduje presenetljivo sodobne vpoglede. Dejstva so tako razveseljiva kot impresivna. Salzburg ima več kot 153.000 prebivalcev, vsako leto pa gosti več kot 4500 kulturnih dogodkov.

Nedeljsko popoldne je v Mirabell privabilo veliko domačinov, ki so prisluhnili nastopu jazz zasedbe.

Nedeljsko popoldne je na vrtove dvorca Mirabell privabilo veliko domačinov, ki so prisluhnili nastopu jazzovske zasedbe. Foto: Vesna Levičnik

Poklon moderni umetnosti

Če ste ljubitelji sodobne umetnosti, nikar ne izpustite priljubljene ture Walk of Modern Art, ki obiskovalce popelje na najlepše kraje Salzburga in med skrite zaklade ter tja, kjer umetnost najmanj pričakujete. Skulpture so v bližini starega mestnega jedra in prosto dostopne. Pohod, ki ga lahko opravite v družbi lokalnega vodnika ali z aplikacijo, je nastal v okviru desetletnega projekta z naslovom Salzburški umetniški projekt in na pobudo Salzburške fundacije v sodelovanju s Fundacijo za umetnost in kulturo Bonn. Vsako leto med letoma 2002 in 2010 je fundacija povabila v mesto izbranega mednarodnega umetnika oblikovanja in ga izzvala z izdelavo umetniškega dela za javni prostor. Ob zaključku projekta oktobra 2011 je mesto dobilo tri dela priznanih avstrijskih umetnikov: Brigitte Kowanz, Manfreda Wakolbingerja in Erwina Wurma.

Tokrat smo se v Salzburg odpeljali z vlakom.

Tokrat smo se v Salzburg odpeljali z vlakom. Foto: Vesna Levičnik

Leta 2017 so na Walk of Modern Art dodali kamnito skulpturo Berliner block Gerharda Trieba, dve leti kasneje še delo Jezik ptic avtorja Anselma Kieferja. Medtem ko je vsak umetnik ubral popolnoma drugačen pristop, je vsaka skulptura nekakšna interpretacija Salzburga in poudarja identiteto mesta kot kulturnega centra in območja svetovne dediščine. Vsi umetniki so imeli priložnost obiskati mesto in se pred tem seznaniti z njegovo zgodovino, kulturo in arhitekturo.

Začetek adventa in  moderna umetnost

Čeprav se domačini želijo vsaj za kratek čas spočiti od dobro obiskane poletne turistične ponudbe, pa mesto še naprej diha s turisti, ki prihajajo z vseh koncev sveta. Tako je bilo tudi minuli konec tedna, ko je Salzburg gostil festival Jazz & The City. Gre za dogodek, ki se ponavlja že več kot 25 let in zgodovinsko mestno jedro Salzburga spremeni v živahen oder za sodobno glasbeno raznolikost in brezmejno improvizacijo z mednarodnim pridihom. Štiridnevni festival, ki je od 17. do 20. oktobra potekal pod geslom »To smo mi!«, je gostil domače in mednarodne umetnike, glasbene navdušence in radovedne obiskovalce mesta. Letošnji festival je pod novim podnaslovom »Music unlimited« nazorno pokazal, da je tokratni program ponudil pestro mešanico različnih glasbenih in umetniških zvrsti ter nastopov. Brezplačni koncerti so potekali na različnih lokacijah – od ulic, mostov, vrtov, knjigarn do cerkva – in tudi naključnemu obiskovalci ponudili edinstveno vzdušje, ki je prepojilo zgodovinsko mestno jedro.

Med 17. in 20. oktobrom je Salzburg gostil festival Jazza.

Med 17. in 20. oktobrom je Salzburg gostil festival jazza. Foto: Vesna Levičnik

Če vas je zamikal obisk Salzburga – iz prestolnice je z avtom oddaljen dobre tri ure in pol vožnje – potem načrtujte obisk do 21. novembra. Razen seveda, če ste ljubitelji adventnega časa: potem naj vas spomnimo, da se božično-novoletne tržnice v mestu pod mogočno trdnjavo odprejo na omenjeni dan v novembru in bodo odprte vse do 1. januarja 2025. 

Z vlakom iz Ljubljane v Salzburg

Za pot v Salzburg smo izbrali vlak. Za vozovnico iz Ljubljane proti Beljaku in nato z drugim vlakom naprej v Salzburg smo odšteli 24,90 evra. V petek zjutraj je vlak iz Zagreba namesto ob 9.24 na 12. peron prišel z 38-minutno zamudo. Posledično v Beljaku nismo ujeli načrtovanega vlaka in v Salzburg namesto ob 13.48 prišli ob 15.48. Zato pa je bila nedeljska izkušnja veliko boljša. Vlak iz Münchna je namreč v Salzburg prišel točno, ob 14.12, zato je bil prihod v Ljubljano, vključno s ponovnim prestopanjem v Beljaku, točno ob 18.33. Vožnja je bila prijetna in prav nič utrujajoča, naj pa omenimo, da se bodo avstrijske železnice novembra lotile obnove predora med Koroško in dolino Gastein in Salzburger Land, ki bo med 18. novembrom in 4. julijem 2025 zaprt. Potnike bo namesto vlaka do naslednje postaje vozil avtobus.

Priporočamo