Če bi iskali besede, s katerimi bi opisali Čakovec, glavno mesto Medžimurja, bi bili precej natančni, če bi uporabili besedno zvezo »majhno mesto za velika čustva«. Kajti Čakovec se je izkazal kot majhen, ljubek, cenovno ugoden in zanimiv, predvsem pa zaradi svoje čudovite okolice dobra ideja za uživanje v podaljšanem vikendu.

Mesto je nastalo v 13. stoletju z leseno utrdbo grofa Chakyja in lesenim stolpom. Pravi razcvet pa je mesto doživelo, ko je utrdba prišla v lastništvo družine Zrinski. Prav tako je k razvoju Čakovca pripomoglo dejstvo, da je mesto leta 1860 dobilo prvo železniško progo na Hrvaškem. Seveda je prav, da omenimo, da je bilo mesto večkrat izbrano za najbolj urejeno mesto celinske Hrvaške. Čakovec pa ni odlična točka samo za ljubitelje zgodovine, ampak tudi za tiste, ki radi uživajo v naravi in dobri hrani.

Mesto Zrinskih z modernim muzejem nestvarne dediščine

Za začetek se morate vsekakor posvetiti središču Čakovca in tamkajšnjemu parku Zrinskih, spomeniku parkovne arhitekture, v sklopu katerega je ena največjih znamenitosti mesta in njegov prepoznavni simbol, stari grad Zrinskih. V tej nekdanji trdnjavi je danes poleg klasične domače razstave Muzeja Medžimurja na ogled tudi sodobna razstava nesnovne dediščine, imenovana Zakladnica Medžimurja. Razprostira se na 2400 kvadratnih metrih, pri njegovi opremi pa so uporabili vrsto novih tehnologij. Med drugim se obiskovalci »srečajo« s hologramom Nikole Zrinskega. Po starem mestnem jedru, muzeju in parku si vsekakor vzemite čas za sprehod po preostalem mestnem jedru, nikar ne spreglejte ulice Katarine Zrinske, ki so jo nekoč razglasili za najlepšo ulico celinske Hrvaške. Ulica vas bo pripeljala do cerkve sv. Miklavža. Na poti od starega mestnega jedra do cerkve se boste peljali mimo ene najlepših stavb v Čakovcu, secesijske stavbe nekdanje Trgovačke igralnice.

Čakovec je majhen, ljubek, cenovno ugoden in zanimiv, predvsem pa zaradi svoje čudovite okolice dobra ideja za uživanje v podaljšanem vikendu.

 

Romantičen Mađerkin breg s terasastimi vinogradi

Ob obisku Čakovca si obvezno rezervirajte čas za izlet po njegovi okolici. Mađerkin breg v Štrigovi slovi kot eden najlepših krajev v Medžimurju, saj je znan po terasastih vinogradih in čudovitem razgledu. Lokacija je dobila ime po Madžarki Emilii Krauthaker, balerini, ki se je odločila tukaj preživeti življenje. Na poti do tega kraja ali ob vrnitvi se lahko ustavite tudi v vasi Badličan; v tamkajšnjem gozdu je sistem kamnitih labirintov, za katere mnogi trdijo, da izžarevajo posebno energijo. Tam boste našli več vrt labirintov, tudi labirint energije ali modrosti. Vsak od njih predstavlja enega od planetov sončnega sistema. Odlična možnost za sprehod v naravi je tudi zaščiteni naravni spomenik Bedekoviće grabe v občini Sveti Juraj na Bregu.

Mura vedno pomembnejša v turistični ponudbi

Ob obisku Čakovca in Medžimurja vas radovednost pripelje tudi do reke Mure, pomembne turistične atrakcije. Ob tej reki je namreč kar nekaj turističnih znamenitosti, ena izmed njih je mlin na Muri. Gre za enega od 90 mlinov, ki so bili nekoč raztreseni na bregovih te reke. Stoji v Žabniku, nedaleč od Svetega Martina na Muri, danes pa je spomenik nekdanjemu načinu življenja. Preurejen je v center za obiskovalce, še toliko bolj zanimivo pa je, ker boste tam stali na skrajni severni točki Hrvaške. Obala Mure ponuja številne možnosti za sprehode. Dobra možnost za izlet je tudi center za obiskovalce Med dvema vodama v vasi Križovec, ki stoji na edinem hrvaškem trgu, posvečenem naravi. Ko ste v okolici, se splača obiskati znamenite terme Sveti Martin, ene najbolj priljubljenih v celinski Hrvaški.

Iz Čakovca ne boste odšli lačni

V Čakovcu zagotovo ne boste ostali lačni. Tolčena juha, meso iz tiblice, sir turoš, meso v temfanju z ajdovo kašo, solata z bučnim oljem, seveda medžimurska gibanica ... To je le nekaj tradicionalnih jedi, ki jih lahko pokusite v tej prelepi pokrajini. V Čakovcu in preostalem Medžimurju je veliko restavracij in krajev, primernih za piknik. V samem mestu pa lahko na primer obiščete butični bistro Beška in Bedem v starem mestnem jedru, ki je popoln za pitje kave. Tu je seveda opevana Mala Hiža v Mačkovcu, nedaleč od samega Čakovca. Pri vinu je tu pušipel, ki je revitaliziral avtohtono sorto moslavec (šipon).

Priporočamo