Ste že sestavili jedilnik za prihodnje dni? Morda vam bo v pomoč pisanje spletne strani tasteatlas.com, kjer so sestavili lestvico najboljših slovenskih jedi. Vrstni red so oblikovali na osnovi ocen strokovnjakov in obiskovalcev te spletne strani. Prav zanimivo je videti, katere naše specialitete so jih najbolj navdušile. Tule je vrstni red najbolj okusnih, TasteAtlas pa je prispeval tudi predstavitev vsake dobrote posebej.

1. Prekmurska gibanica

/ Foto: iStock

/ Foto: iStock

»Tradicionalna sladica Prekmurja na severovzhodu Slovenije, katere recepti so se pogosto zgledovali po madžarski in avstrijski tradiciji. Prekmurska gibanica je po Etimološkem slovarju slovenskega jezika različica potice, za vzhodni del države značilne večplastne štrukljeve pite. Ime izvira iz gibâničnika, košare za pecivo, ali gibâničarja, stare slovenske besede za peka. Najstarejši pisni zapisi o njej segajo v 18. stoletje, ko je bila prvič omenjena kot gebanza, drug pisni vir iz leta 1828 pa jo opisuje kot sladico, ki je značilna za poroke.«

2. Krof

/ Foto: iStock

/ Foto: iStock

»'Krapfen' so bili verjetno prvi krofi v evropskem slogu, ki so se pojavili, sledile pa so mu podobne različice v drugih državah. Pripravljeni so iz kvašenega testa, ki se v ponvi ocvre do zlate in hrustljave zunanje strani, v notranjosti pa ostane mehka, rahla in zračna. Čeprav lahko krofe pripravimo navadne, jih najpogosteje polnimo ali prelivamo z marmeladami, vaniljevimi ali čokoladnimi kremami, po vrhu pa jih običajno potresemo s sladkorjem v prahu. Izvor besede krapfen sega v 9. stoletje, recepte v nemščini pa najdemo že v 14. stoletju.«

3. Kremna rezina

/ Foto: iStock

/ Foto: iStock

»Kremna rezina je posebnost slovenskega Blejskega jezera. To je slastna kremna torta z zlatim hrustljavim maslenim pecivom kot osnovo. Prelijemo ga z okusno vaniljevo kremo, stepeno smetano in končamo s plastjo tankega maslenega testa. Torto tradicionalno posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo narezano na kocke. Zgodba o kremni rezini se je začela s prihodom chefa Ištvana Lukačevića v blejski hotel Park, kjer je leta 1953 spremenil madžarsko kremno torto tako, da je vanjo dodal pravo razmerje stepene smetane.«

4. Gobova juha

/ Foto: iStock

/ Foto: iStock

»Gobova juha je tradicionalna slovenska juha. Čeprav obstaja veliko različic, je običajno narejena iz kombinacije gozdnih gob, čebule, česna, masla, moke, krompirja, belega vina ali vinskega kisa, lovorovih listov, majarona, soli in popra. Čebulo prepražimo na maslu, nato pa ji primešamo moko in česen. Gobe narežemo na koščke in jih dodamo v lonec z vodo, majaronom, lovorjem, krompirjem, soljo in črnim poprom. Juho dušimo na majhnem ognju, dokler se krompir ne zmehča.«

5. Potica

/ Foto: iStock

/ Foto: iStock

Tradicionalno sladico, brez katere si praznične mize ne moremo predstavljati, so opisali takole: »Potica, znana kot ponos vsake slovenske gospodinje, je tradicionalna torta, ki se običajno pripravlja za praznike in praznovanja, kot sta božič in velika noč. Pogača izhaja iz starejših vlečenih pogač, prvič pa se omenja leta 1575. Sprva je bila to torta, namenjena višjemu sloju, z leti pa je postala priljubljena pri kmetih. Obstaja okoli 60 vrst potic z različnimi tradicionalnimi nadevi, kot so orehi, lešniki, pehtran, med, mak in skuta.«

 

Priporočamo