Družbi kipov slavnih osebnosti, ki v javnosti sprožajo mešane odzive in (predvsem) kritike, se pridružuje še kip pokojne kraljice Elizabete II., britanske monarhinje z najdaljšim stažem v zgodovini Združenega kraljestva in tudi ena najdlje vladajočih monarhov na svetu, ki je prestol zasedala kar 70 let. V vrtovih gradu Antrim na Severnem Irskem so se spominu na pokojno  kraljico poklonili z bronastim kipom, ki pa je po odkritju prejšnji teden sprožil mešane odzive obiskovalcev štiri stoletja starih vrtov. Odzivi na njeno upodobitev segajo od pikrih do iskreno navdušenih.

Kip, ki poleg monarhinje upodablja njenega soproga, princa Filipa, ter pasja ljubljenčka pasme valižanski ovčar oziroma corgi, prikazuje »njeno veličanstvo v dostojanstveni pozi, ki odraža milino, neomajnost in vseživljenjsko predanost javni službi,« so ob odkritju sporočili z mestnega sveta. Vsi ne delijo tega mnenja in bronasti kip je naletel na mešane odzive.

Kip, pod katerega se podpisuje umetnik Anto Brennan, je ena prvih upodobitev kraljice v Združenem kraljestvu po njeni smrti. Monarhinjo upodablja v jakni v podeželskem slogu in krilu iz tvida, z ruto na glavi in z značilno torbico. Eden od obiskovalcev parka iz Madžarske je menil, da je kraljica videti kot »stara gospa, ki na tržnici kupuje krompir,« medtem ko jo je eden od spletnih komentatorjev primerjal celo z gospo Doubtfire, vlogo, ki jo je v komediji Očka v krilu iz leta 1993 odigral Robin Williams. »Pravzaprav sta corgija videti bolje od kraljice,« se je pridušala britanska turistka.

Kip je sprožil tudi naklonjene odzive. Po oceni britanskega obiskovalca zelo dobro prikazuje, s kakšno toplino in naklonjenostjo se je spominja javnost v Združenem kraljestvu. »Kip je izvrsten,« je sklenil.

V družbi Ronalda in Melanie Trump

Kip v spomin in čast britanske monarhinje še zdaleč ni edini, ki med ljudmi vzbuja mešane občutke. Spomnimo se kipa slavnega nogometaša Cristiana Ronalda, ki so ga leta 2017 postavili na letališču v Madeiri in ga je javnost popljuvala. 

Sevnica - skulptura Melania Trump na obrežku Save, ki je del razstave Ta Eho ameriškega umetnika Brada Downeya - leseno skulpturo je izklesal domačin Aleš Župevc – Max - 01.07.2019 – Občina Sevnica – poletna počitniška reportaža //FOTO: Jaka Gasar / Foto: Jaka Gasar

Skulptura Melanije Trump / Foto: Jaka Gasar

Nič kaj bolje je ni odnesel kip nekdanje prve dame ZDA Melanie Trump, ki so ga postavili v Sloveniji blizu njenega rojstnega kraja Sevnica. Originalni kip, izdelan iz lesa, je bil zaradi svojih grobih in nenavadnih linij tarča posmeha in kritik. Kasneje so ga nadomestili z bronasto različico, ki pa je še vedno izzvala mešane odzive.
Priporočamo