V soboto se bodo v Cerknem zbrale predice iz vse Slovenije in z vrtenjem kolovrata ter sukanjem niti med prsti obujale spretnosti naših babic in prababic. Predle bodo z ovčjo volno, alpakino volno, volno koze, lanom, svilo ter tudi s pasjo in mačjo dlako. Na enem mestu bo mogoče videti različne tipe kolovratov, predenje na vreteno in se v predenju tudi preizkusiti.

Etnologinja Polona Kavčič, ki kot sodelavka Idrijsko-cerkljanske razvojne agencije bedi nad organizacijo vseslovenskega srečanja predic, pripoveduje, da so imeli predenje, preja, vretena in kolovrati v zgodovini vedno nekakšno mistično moč. »Nit v evropski kulturi pogosto predstavlja simbol povezovanja med dvema svetovoma, svetom živih in onostranstvom. Navijanje preje se je povezovalo s kontinuiteto življenja, odvijanje z minevanjem, konec preje pa s smrtjo,« razloži simbolni pomen niti. V preteklosti so zato obstajali celo dnevi v letu, ko predica ni smela sesti za kolovrat, denimo v božično-novoletnem obdobju, ob pustu, ob menjavi letnih časov, nekaj dni po porodu, ob smrti in s smrtjo povezanimi prazniki – takrat torej, ko so verjeli, da so meje med tostranstvom in onostranstvom odprte ter je prehod med njima lažji. Na našem ozemlju so nad prepovedjo bedela različna mitološka bitja, od Pehte babe, Zlate babe, Kvatrnice … Če se predice tega niso držale, so tvegale nesrečo v hiši, slabo letino, smrt ali drugo nesrečo.

Srečanje slovenskih predic v Cerknem, preja, predice, predenje, volna, kolovrat / Foto: Tine Mažgon/arhiv Icra D.o.o. Idrija

Predice morajo imeti dober občutek za sukanje niti ter izpiljeno koordinacijo rok in nog. / Foto: Tine Mažgon, arhiv ICRA

Etnologinja razloži, da se je predenje na kolovratu na ozemlju Slovenije začelo uveljavljati v 17. stoletju, dodobra uveljavilo šele v 19. stoletju, v 20. stoletju pa ga je začela množično spodrinjati industrija. Znanje se danes ohranja po zaslugi posameznic, ki ohranjajo to rokodelsko veščino, še vedno pa to obstaja žensko delo in družabno opravilo. Če so se predice nekoč ob večerih zbirale po hišah, se danes na družbenih omrežjih.

Predejo z bosimi nogami

»Občutek in konstantna hitrost,« pravi Bojana Ažman, ena najbolj izkušenih in izurjenih slovenskih predic, ko jo vprašamo, katera veščina je pri predenju najpomembnejša. Sama kolovrat vedno upravlja z bosimi nogami, da je njuna vez močnejša. »Ves čas moraš imeti enak ritem dela, sicer bo s prejo težko plesti, ker ne bo enakomerna. Pletiljam to ni všeč,« pravi mojstrica predenja, ki je te obrti naučila že mnogo drugih. Sama je prve statve kupila pri 19 letih in začela s tkanjem, nadaljevala z barvanjem preje, nato pa ugotovila, da bi se bilo dobro naučiti še presti. »Učila sem se s pomočjo videov in angleške literature, danes je to zame neke vrste meditacija,« razkrije.

Ob predicah tudi pajtičke in muzika

Vseslovenskemu srečanju predic, ki bo potekalo v soboto, 7. septembra 2024, od 11. ure dalje v Cerknem, se bosta pridružila tudi festival Pajtička fest​ – festival cerkljanskih potičk in glasbeni festival Pihnfest. ​Pajtička fest bo poskrbel za ponudbo potičk sladkih in slanih okusov, lokalne hrane in ponudbe lokalnih izdelkov. Potekali bosta kulinarični delavnici peke potičk za otroke in odrasle. V okviru festivala Pihnfest pa bo domača pihalna godba popoldne v Cerknem gostila gostujoče godbe z drugih koncev Slovenije, večer pa se bo končal s koncertom makedonske trubaške godbe Džambo Aguševi Orchestra.

Najraje plete volno alpake, svilo in lan. »To so materiali, ki dajejo strukturo, namenoma ne predem enolično posukane preje, takšno lahko dobite v trgovini, narejeno z industrijskimi stroji,« se posmeje. Predenja se loti z mislijo na končni izdelek: nit bo drugače spredla, če ve, da bo iz nje nastala kapa, in spet drugače, če bo namenjena za tkanje šala. Sicer pa pripomni, da predice kaj veliko preje ne prodajo – deloma zato, ker ima doma predena preja za marsikoga previsoko ceno, deloma zato, ker največkrat vso porabijo same. Izpod njenih rok nastajajo šali, kape, iz lanu prtički. »Cena pa ni ovira,« doda, »ko govorimo o preji iz dlake domačih hišnih ljubljenčkov. Posebno pasjeljubci so pripravljeni plačati kolikor koli, da iz dlake njihovega psa naredimo prejo. To sicer ni nič nenavadnega, severnjaki so znani po tem, da iz dlak samojedov in malamutov pletejo izjemno tople puloverje.«

Srečanje slovenskih predic v Cerknem, preja, predice, predenje, volna, kolovrat / Foto: Tine Mažgon/arhiv Icra D.o.o. Idrija

Nekdaj so se predice ob zimskih večerih srečevale po hišah, danes se srečujejo na družbenih omrežjih in s pomočjo virtualne tehnologije. / Foto: Tine Mažgon, arhiv ICRA

Zanima nas, ali se drži vraževerskih običajev in ob določenih delih leta ne prede. »Včasih je bilo predenje del življenja, danes jo to zgolj hobi,« odkima, tudi ne povsem prepričana, da se bo ta rokodelska obrt ohranila. »Mogoče pri nekaj posameznikih, zaslužka pa iz tega nikoli ne bo,« se ji misli ustavijo nekje pri kitajski veleindustriji, ki ubija domače znanje. Tudi znanja, kako narediti dober kolovrat, ni več, zato se je Bojana Ažman v popravljanju slednjih izurila kar sama.

Najdlje v Prekmurju

Tradicija predenja po domovih se je najdlje ohranila v Prekmurju. Temu pritrjuje ena mlajših slovenskih predic, Prekmurka Maja Ivana Smodiš Škerl, ki se zelo trudi to spretnost približati tudi mladim. »Ročna dela so mi bila položena že v zibko, saj se je v moji družini veliko pletlo in kvačkalo. Vse otroštvo sem bila preskrbljena s pletenimi oblačili, predvsem puloverji, kapami in rokavicami. V domači hiši na Kapeli smo imeli stari kolovrat, ki ga je imela moja pokojna botrica Marica iz Radencev,« pripoveduje veterinarka in doktorica znanosti na področju agronomije, ki je v predenju, tkanju, barvanju prediva in občasno celo striženju ovac našla svoj hobi.

Vseslovensko srečanje predic 2023, predice, predenje / Foto: Tine Mažgon/icra

Maji Ivani Smodiš Škerl so bila ročna dela položena v zibelko. / Foto: Tine Mažgon, arhiv ICRA

»Učila sem se različnih tehnik priprave prediva, kombinacije različnih vlaken in se preko novejših tujih priročnikov naučila presti tudi unikatno art volno. Slednja je uporabna za različne namene, kot so tkanje, izdelava okraskov za kape, puloverje, torbice, in tudi za izdelavo unikatnega nakita,« razloži sogovornica, ki se je po lanskoletnem prvem srečanju predic z njimi povezala tudi virtualno, prek družbenih omrežij.

Za moške Tour de France, za ženske Tour de fleece

Predice si virtualno delijo svoje aktivnosti predenja in volnenih izdelkov, se obveščajo o dogodkih in si izmenjujejo ideje. Tako je kmalu po lanskoletnem prvem srečanju predic padla ideja, da bi izvedli tudi prvi slovenski Tour de fleece, nekakšni Tour de France v predenju. »Izvajali smo ga pozimi in se enkrat na teden srečevali prek virtualne platforme zoom. Vsaka udeleženka si je sama določila cilj, ki ga je skušala v obdobju 'dirke' doseči, na primer spresti vrečo pasje dlake, počesati ali mikati vrečo ovčjega runa, spresti volneno prejo za pletenje in podobno. Sodelovalo nas je šest predic in na koncu smo ugotovile, da je tovrstna aktivnost zelo dobrodošla, poučna in zabavna, nas še bolj povezuje, zato si tudi v prihodnje želimo nadaljevati takšne ali podobne izzive,« pripoveduje sogovornica, ki ji predenje na kolovrat ponuja odklop od vsakdanjih skrbi. »Deluje meditativno, spodbuja kreativnost in ustvarja dobro počutje,« se strinja.

Vseslovensko srečanje predic 2023 / Foto: Tine Mažgon/icra

Nekatere predice predejo tudi volno koz in alpak, mačjo, pasjo in zajčjo dlako ter svilo, najpogosteje pa ovčjo volno in lan. / Foto: Tine Mažgon, arhiv ICRA

Alenka Rupnik je vodja rokodelske sekcije pri Društvu rejcev drobnice Idrija - Cerkno. Najprej se je pred leti seznanila s tkanjem, nato pa se ob spoznanju, da je izdelek še toliko bolj vreden, če znaš sam narediti tudi nit, začela spogledovati s predenjem in si kupila kolovrat. Ko je s preostalimi članicami hodila po sejmih in videla, koliko pozornosti povsod požanjejo kolovrati, je ugotovila, da to zavedanje in znanje po Sloveniji vendarle ni čisto izumrlo, da na marsikaterem podstrešju še hranijo kolovrat in da marsikatera ženska še zna med prsti sukati niti. Takrat so v društvu dali pobudo za vseslovensko srečanje predic. Lani so ga pripravili prvič in združili 27 predic z najrazličnejših koncev Slovenije.

Dolga pot do niti

Rojstvo niti se vseeno ne začne na kolovratu. Začne se na kmetiji, na pašniku, kjer se pasejo ovce ali koze. Takšnih kmetij, kjer rokodelke lahko dobijo runo, to je neočiščeno volno ovce, je na Idrijskem in Cerkljanskem še nekaj. »Včasih jih rokodelci obiščemo že takrat, ko strižejo ovce, in kar sproti odbiramo najboljšo in najkakovostnejše runo. V Sloveniji nekako velja, da je najboljša volna od naše avtohtone jezersko-solčavske ovce. Pomembno je tudi, kdaj se ovco striže. Spomladanska volna ni najboljša, saj so ovce zimo preživele v hlevih, ob revnejši hrani. Kakovostnejša in tudi čistejša je jeseni, potem ko so se vse poletje pasle zunaj na pašnikih,« pripoveduje Rupnikova in dodaja, da imamo na področju kakovosti volne še kar nekaj možnosti za izboljšave. Ker ta v Sloveniji ni cenjena in je pravzaprav odpadek, rejci pri selekciji črede ne gledajo na kakovost volne, ampak bolj na mesnatost oziroma mlečnost pasme, zato je tudi do kakovostne slovenske preje težko priti.

Predenje, preja, vretena in kolovrati so v zgodovini vedno imeli mistično moč. Nit v evropski kulturi pogosto predstavlja simbol povezovanja med dvema svetovoma, svetom živih in onostranstvom.

Ko je ovca enkrat ostrižena, je treba runo oprati. Nekoč so to počeli v potokih, danes to rokodelke delajo same doma v posodah. Perejo ga zgolj z vodo, da se v volni ohrani lanolin oziroma laneni vosek, ki je izredno blagodejen za našo kožo. Runo je treba oprati vsaj v petih ali šestih vodah in ga nato posušiti na zraku, a v senci, da se vlakna ne lomijo. »Takrat se potem šele začne rokodelski del. Ko je volna oprana in posušena, jo je treba scufati, da po pranju spet postane zračna in mehka, nato jo zmikamo s posebnimi krtačami oziroma krtačnimi bobni. S tem z nje odstranimo še zadnje nečistoče, predvsem pa vsa vlakna postavimo v isto smer. Šele ko je to končano, lahko predica sede za kolovrat,« sogovornica opiše, da je do predenja dolga pot.

Srečanje slovenskih predic v Cerknem, preja, predice, predenje, volna, kolovrat / Foto: Tine Mažgon/arhiv Icra D.o.o. Idrija

Na vreteno se navija spredena nit. / Foto: Tine Mažgon, arhiv ICRA

Ovčja volna ni edina volna predic. Nekatere predejo tudi volno koz in alpak, mačjo, pasjo in zajčjo dlako ter svilo, najpogosteje pa lan. Alenka Rupnik z veseljem ugotavlja, da zanimanje za rokodelstvo vendarle raste, ne sicer iz tiste nuje kot včasih, ko drugače gospodinja ni zmogla obleči svoje družine, temveč zaradi želje po ustvarjanju, ohranjanju tradicije pa tudi želje dokazati samemu sebi, da še znamo sami kaj narediti z lastnimi rokami. 
Priporočamo