Koča Kohlröserlhütte stoji v osrčju naravovarstvenega območja Ödensee v Ausseerland Salzkammergutu. Manfred Mayer si je prizadeval ustvariti kraj, ki se zlije z naravo in ne deluje kot tujek v okolju. »Gostilna je bila leta 2015 popolnoma prenovljena in ob tej prenovi smo uporabili izključno naravne materiale: reže so, tako kot v preteklosti, izolirane z mahom,« razloži rojeni Bad Ausseer. Zato je od prenove naprej koča Kohlröserlhütte veliko več kot samo navadna koča. V gurmanski delavnici izdelujejo testenine, Manfred Mayer pa tukaj pripravlja tudi svoje znane pesto omake, ki vsebujejo zelišča iz okolice jezera in iz njegovega zeliščnega vrta.
»Kuhanje ne sme nikoli postati dolgočasno«
Fascinacija poustvarjanja mednarodnih jedi iz domačih izdelkov izvira iz Mayerjeve ljubezni do potovanja. Ta je štajerskega kuharja ponesla že v številne države. »Japonska, Kitajska, Škotska in tudi Anglija so me očarale,« razlaga navdušeno. Skupaj z ženo Christino je leto in pol živel v Londonu, kjer je delal kot kuhar v hotelu s petimi zvezdicami, a vseeno ju je vleko nazaj v Avstrijo. Manfredu so ponudili službo v Bad Ausseeju, kjer je 12 let delal kot šef kuhinje in si z ekipo celo prikuhal odlikovanje – kuharsko kapo. »V tem obdobju sem se veliko naučil, opravil kar nekaj tečajev in naredil korak naprej v svojem razvoju. Danes sem kuharski in žar mojster ter diplomirani sommelier za meso in vino,« ponosno pove. Manfred je vedno znal prepoznati in izkoristiti priložnosti, tudi leta 2011 z njemu ljubim projektom. »Takrat sem imel 30 let in sem si mislil: 'Zdaj imaš še vsaj 30 let do upokojitve.' Želel sem si ustvariti nekaj lastnega, pri čemer bi lahko sledil svojim idejam,« razlaga poklicni kuhar. Iz te ideje je nastala trgovina Mayers Genussladen, ki je še danes del koče Kohlröserlhütte. Poleg Mayerjeve specialitete, pesto omake iz zlatovčice, najdete tukaj še izbrana vina, začimbe, olja in kulinarične zaklade iz sveže ponudbe.
Kulinarična pot okrog sveta z regionalnimi začimbami
»Pri nas dobite štajerski suši. Namesto lososa vzamemo domačo potočno zlatovčico, riž prihaja iz vzhodne Avstrije, liste iz alg pa smo zamenjali z domačimi solatnimi listi,« razloži Manfred Mayer svoj mednarodni pristop. Tudi njegova terijaki jed se ponaša z avstrijskim pridihom, saj jo pripravlja z regionalno zlatovčico. »Radi eksperimentiramo, zato vas v koči Kohlröserlhütte vsak teden pričakujejo drugačna kulinarična presenečenja.« Tudi ljubiteljem zrezkov in cesarskega praženca nudi meni kar nekaj izbire. Manfred Mayer daje prednost trajnostnim in regionalnim živilom, ki jih tudi sam izbere. Paradižniki prihajajo iz kmetijske trgovine, sveža ekološka demeter zelenjava pa iz ekološke kmetije, kjer polja orjejo s konji. Manfredova velika želja je, da bi svoj zeliščni vrt ob hiši razširil še na živinorejo. »Konkretnih načrtov žal še ni, a se s tem spogledujem že kar nekaj časa,« pravi kuharski šef.
Čez rob krožnika
Tudi takrat, ko sneg skopni, je jezero Ödensee prava »snežna luknja«. »Včasih je pot do delovnega mesta prava pustolovščina,« se nasmehne Manfred, ki sicer ne stanuje v koči Kohlröserlhütte, a v prostem času rad izkoristi možnosti, ki jih ponuja naravovarstveno območje. »Ne glede na to, ali iz udobne koče le opazujete, kako padajo snežinke, ali pa se odpravite ven na sprehod in se podate po progah za tek na smučeh, preprosto sanjsko je, ko je tako lepo zasneženo.«
Ob toplejših pomladnih temperaturah se tudi izletniki, ki imajo radi lepo vreme, spet podajo ob jezero Ödensee. V tem času koča Kohlröserlhütte obratuje s polno paro. Jezero Ödensee je ob vročih poletnih temperaturah priljubljen izletniški cilj za vse, ki se radi osvežijo v jezeru. »In ko se po kopanju pojavi lakota, se lahko hitro okrepčate z domačimi prigrizki in se osvežite s sladoledom v Genussgartnu,« pravi Manfred. »To kombiniramo z domačo kuhinjo in fino gastronomijo, da lahko tudi gurmanom nekaj ponudimo,« razloži kuharski šef.