Pisalo se je leto 1947, ko sta dva starejša in izkušenejša dijaka videla preplašene prvošolce preverjati, ali je morje res slano, saj so ga nekateri videli celo prvič. Takrat sta se spomnila, da rudarji v rudniku srebra v Idriji novince krstijo, zato sta se z vodstvom šole dogovorila, da bodo izpeljali podoben obred. Dijakom prvih letnikov so dali spiti lonček morske vode ter jih vrgli v morje. Vse od takrat, letos torej že 78., je pomorski krst namenjen vsem dijakom, ki se vpišejo na srednjo pomorsko šolo v Portorožu.

Prišli so z dvema gusarskima zastavama

Prišli so z dvema gusarskima zastavama. Foto: Vesna Levičnik

Za današnji uvod v dvodnevno dogajanje je iz Portoroža v Piran priplula šolska ladja z gusarji in Neptunom na krovu. Na Tartinijevem trgu, kjer je Neptuna s spremljevalci pričakala množica ljudi, je bilo med drugim slišati, da ime Piran izhaja iz besede pirat. To sicer ne drži, drži pa dejstvo, da bo do jutri, ko bodo izvedli krst dijakov prvega letnika, oblast v Piranu v rokah mladih pomorščakov.

Neptun se je v spremstvu gusarjev z glavnega piranskega pomola sprehodil do Tartinijevega trga.

Neptun se je v spremstvu gusarjev z glavnega piranskega pomola sprehodil do Tartinijevega trga. Foto: Vesna Levičnik

Letos prvič po več kot sedmih desetletjih gusarske zastave niso izobesili na palači Barbojo Trevisini. Novi lastniki že več let prazne palače izobešanja niso dovolili, čeprav je bila prav v tej stavbi nekoč pomorska šola z dijaškim domom. Zato pa je pročelje svoje hiše odstopil piranski Pomorski muzej. Direktor muzeja Franco Juri, ki je sprevod spremljal, je v smehu povedal, da z zastavo niso prestrašili nobenega obiskovalca. »Kdo ve, morda nas je kdo prav zaradi nje celo raje obiskal.«

Po predaji oblasti Neptunu so začeli z dvigovanjem zastav na sramotilna stebra

Po predaji oblasti Neptunu so dvignili zastavi na sramotilna stebra. Foto: Vesna Levičnik

Da so gusarji vedno dobrodošli v Piranu je potrdil tudi piranski župan Andrej Korenika, ki s predajo oblasti in ključa mesta ni imel težav. »Dragi bodoči pomorščaki in pomorščakinje. Danes je poseben dan, dan, ko se naše mesto, starodavna pomorska tradicija in skupnost srečajo v enotnem praznovanju. Pomorski krst je globok poklon našim prednikom, ki so svoj kruh služili na morju, v neizprosnih vetrovih in valovih. Ko danes prevzemate oblast nad mestom, naj vam simbolično predam ključ Pirana. V tem trenutku naše mesto ponovno postaja tisto, kar je vedno bilo – mesto pomorščakov, ribičev in ljudi, ki dihajo z morjem. Ta ključ ne odpira vrat naše občinske palače, temveč simbolizira odprtost in gostoljubje našega mesta, kjer so vedno dobrodošli ljudje z vseh koncev sveta,« je dejal Korenika in dovolil gusarjem, da so na sramotilna stebra izobesili gusarski zastavi.

V slogi je moč so prepričani tudi dijaki pomorske šole.

V slogi je moč, so prepričani dijaki pomorske šole. Foto: Vesna Levičnik

Obe bosta plapolali do jutri, ko bo ob pol štirih popoldne povorka krenila izpred pomorske šole v Portorožu. Na pomolu v Bernardinu se bo Neptun z ožjim spremstvom vkrcal na barko in zaplul proti Piranu, del povorke z dijaki prvega letnika pa to pot morala opraviti peš. V Piranu se ji bo pri carinskem pomolu priključil Neptun, nato pa se bodo skupaj odpravili do glavnega pomola. Tam bo potekal zaključek tradicionalnega krsta s skokom v morje. 

letos prvič je gusarska zastava izobešena na piranskem pomorskem muzeju.

Letos je gusarska zastava prvič izobešena na stavbi piranskega pomorskega muzeja. Foto: Vesna Levičnik

Izobešanje gusarske zastave.

Izobešanje gusarske zastave. Foto: Vesna Levičnik

Neptun z ekipo gusarjev, ki je priplula v Piran.

Neptun z ekipo gusarjev, ki je priplula v Piran. Foto: Vesna Levičnik

Priporočamo