Savdski šejk, poslovnež, fundamentalist in terorist Osama bin Laden naj bi bil tisti, ki je izrekel povelje za napad na New York. Natanko na ta dan leta 2001 je 19 članov teroristične organizacije Al Kaida najprej ugrabilo štiri ameriška potniška letala, nato pa jih usmerilo v tarče. Z dvema letaloma so zrušili dva od sedmih nebotičnikov newyorškega Svetovnega trgovinskega centra –​ WTC (tretji se je sesul nekaj dni pozneje zaradi posledic napada in požara, ki je divjal na prizorišču), eno letalo pa je priletelo v sedež ameriškega obrambnega ministrstva Pentagon.

Četrto ugrabljeno letalo ni doseglo cilja. Teroristom naj bi namero preprečila kar posadka sama in potniki. V pilotski kabini naj bi ugrabitelje onesposobili, nakar je letalo treščilo na polje blizu kraja Shanksville v Pensilvaniji, ki je od Washingtona oddaljen 20 minut letalskega leta. Skupaj je v napadih na ZDA umrlo skoraj 3000 ljudi.

Ranjeno srce Amerike

Napadi so zelo korenito pretresli in ranili ameriško družbo, ki se je do takrat nekako dojemala kot »nedotakljiva«, sploh na lastnih tleh, medtem ko so v vlogi čuvarja sveta vodili intenzivno globalno politiko. Prvič se je zgodil napad tujih agresorjev na ameriških tleh.

Pogled iz zraka na ruševine NYC in okolico / Foto: Wikipedija / Foto: Wikipedija

Pogled iz zraka na ruševine WTC in okolico / Foto: Wikipedija

Po napadu je Zvezni urad za letalstvo (FAA) ukazal prizemljitev vseh 4500 potniških letal, ki so takrat letela v ameriškem zračnem prostoru, začele so se množične evakuacije ljudi, izpraznili so Belo hišo in Kapitol, zaprli mostove in javne zgradbe ter prvič v ameriški zgodovini sprožili postopek, ki zagotavlja »varovanje najpomembnejših ljudi v izrednih razmerah«. Od napadov naprej so se uveljavili tudi poostreni varnostni ukrepi na letališčih in letalih.

Tedanji ameriški predsednik George W. Bush, ki je v Beli hiši sedel šele sedem mesecev, je za napade izvedel med obiskom osnovne šole v Sarasoti na Floridi. Posnetek, kako je do Busha pristopil vodja osebja Bele hiše Andrew Card in mu zašepetal, da je Amerika napadena, ter kako je predsednik za tem za nekaj časa zamišljeno obsedel, je postal viralen.

Osama bin Laden, fotografiran okoli leta 1997 ali 1998 / Foto: Wikipedija / Foto: Wikipedija

Osama bin Laden, fotografiran okoli leta 1997 ali 1998 / Foto: Wikipedija

Predsednik pa ni obsedel križem rok, temveč je takoj silovito ukrepal. Skupaj z washingtonsko diplomacijo je sprožil globalno vojno proti terorizmu in ustanovil ministrstvo za domovinsko varnost. Sprožil je invazijo na Afganistan, ker naj bi se tam skrival Osama bin Laden, pri tem pa ga je podprla tudi mednarodna koalicija. Osamo bin Ladna so izsledili šele deset let pozneje v sosednjem Pakistanu in ga ubili. V imenu vojne proti terorizmu so ameriške sile dolgo časa vztrajale v Afganistanu, leta 2021 pa so se umaknile. Oblast so za njimi prevzeli talibani.

Islamisti proti vmešavanju ZDA

Kaj je islamske teroriste gnalo, da so tako globoko zarezali v ameriško demokracijo in njihov ponos? Svoj napad na ZDA so opravičevali s tem, da gre za povračilni ukrep zaradi nekaterih takratnih ameriških zunanjepolitičnih potez. Ni jim bilo recimo všeč, da ameriška politika podpira politiko Izraela, da spodbuja napade na muslimane v Somaliji in odobrava ruske zločine proti muslimanom v Čečeniji ter indijsko zatiranje muslimanov v Kašmirju. Motili sta jih tudi prisotnost ameriških vojakov v Savdski Arabiji in uvedba sankcij proti Iraku. Napadi na New York so bili v bistvu le eskalacija nezadovoljstva skrajnih islamistov zaradi vmešavanja ZDA v razmere na Bližnjem vzhodu, zato je Osama bin Laden že pred napadom na New York Ameriki napovedal »sveto vojno«, leto po napadih pa je razloge v »Pismu Ameriki« ponovil. Nedvomno so jih gnali tudi verski vzgibi, o čemer sicer niso eksplicitno govorili.

Khalid Shaikh Mohammed, ki naj bi logistično načrtoval napade na New York oziroma ZDA, po prijetju leta 2003 v Pakistanu / Foto: Wikipedija / Foto: Wikipedija

Kalid Šejk Mohamed​, ki naj bi logistično načrtoval napade na New York oziroma ZDA, po prijetju leta 2003 v Pakistanu / Foto: Wikipedija

Za domnevnega načrtovalca napadov v ZDA je obveljal Kalid Šejk Mohamed, ki so ga v Pakistanu aretirali dve leti po tragičnem dogodku, nato pa ga s še štirimi domnevnimi napadalci stlačili v ameriški zapor Guantanamo na Kubi. Danes, star 59 let, še vedno ždi za rešetkami.

Razcvet teorij zarote

Mnoge nejasnosti glede izvedbe napadov, sploh v začetku, so sprožile tudi številne teorije zarote, ki vedno sodijo k takim dogodkom. Prvi dvomi so se pojavili že na dan napadov, ko je očividec David Rostcheck med opazovanjem sesedanja dvojčkov v spletni klepetalnici zapisal, da je »videti kot nadzorovana eksplozija, in če v naslednjih dneh ne slišimo kaj več o tem, je nekaj res narobe«. Ena od teorij je bila, da je izraelska obveščevalna služba vedela za napade; »svoje« naj bi vnaprej opozorili, saj med umrlimi naj ne bi bilo Judov, kar pa se je izkazalo za neresnično, celo 10 odstotkov jih je bilo. Med žrtvami so bili državljani kar 77 držav.

Razbitina četrtega letala, najdena na prizorišču v okrožju Somerset v Pensilvaniji / Foto: Wikipedija / Foto: Wikipedija

Razbitina četrtega letala, najdena v okrožju Somerset v Pensilvaniji / Foto: Wikipedija

Nekateri teoretiki zarot so krivdo pripisali gorečemu kerozinu, ki naj bi posledično oslabil jekleno ogrodje stolpnic in povzročil zrušenje. Nasprotni argument je bil, da je to preprosto nemogoče, saj letalsko gorivo ne gori s tolikšno vročino, da bi ta povzročila taljenje jekla. Spet drugi so trdili, da sta dvojčka padla zaradi balističnih raket, obdanih s hologrami; nasprotniki so to spodbijali z argumentom, da tehnologija leta 2001 še ni bila tako napredna.

Govorilo se je tudi, da četrto letalo ni strmoglavilo, temveč je bilo sestreljeno. To naj bi storil skrivnosten beli reaktivec F-16, ki so ga opazili v bližini. A kot se je izkazalo pozneje, je bil ta reaktivec tistega dne na poti čisto drugje. Ker je bilo pred usodnim napadom na Wall Streetu nenavadno veliko trgovanja z delnicami letalskih družb United Airlines in American Airlines, pa so pozneje mnogi trdili, da so za napade na WTC posvečeni v Pentagonu očitno vedeli že prej. Med najbolj bizarne sodi teorija, da so ugrabitelji letal še vedno živi in zdravi. To teorijo so pravzaprav zakuhali kar mediji sami – med njimi tudi BBC – ki so v začetku poročali, da je bil eden od ugrabiteljev opažen v drugi državi. Pozneje se je izkazalo, da to ni bil on in da mu je bil ta človek le podoben. 

Priporočamo