Gasilci, ki so v zadnjih letih tolikokrat priskočili na pomoč ob naravnih nesrečah, denimo ob velikem požaru na Krasu ali lanskih grozljivih poplavah, vseskozi skrbijo, da ostanejo v dobri formi, prav tako pa v tem duhu vzgajajo svoj podmladek. V ta namen prirejajo tudi tekmovanja, kakršno je bilo minulo soboto na Medvedjem Brdu nedaleč od Logatca, kjer so organizirali 25. državno tekmovanje pionirjev in mladincev v gasilski orientaciji ter 22. državno tekmovanje gasilcev pripravnikov v gasilski orientaciji, na katerih so lahko ekipe v polnosti pokazale svoje znanje in fizično sposobnost. Nastopilo je 196 ekip: v kategoriji pionirk, pionirjev, mladink in mladincev jih je tekmovalo 141, ekip pripravnic in pripravnikov pa je bilo 55.

Ogled karte na startu / Foto: Gasilska Zveza Slovenije

Ogled karte na startu  / Foto: Gasilska Zveza Slovenije

Na odprtju prireditve jih je kot se za tako organizacijo spodobi, postrojil vodja tekmovanja Boris Koren ter poveljniku notranjske regije Marku Goršetu predal poročilo. Ko so zamrli takti slovenske in gasilske himne, je povezovalka programa Mateja Gladek lepo pozdravila goste: Renato Rupreht, predsednico mladinskega sveta Gasilske zveze Slovenije (GZS), Marka Goršeta, Mojco Cempre, predsednico GZ Logatec, Tomaža Rupnika, poveljnika GZ Logatec, sodnike in mlade gasilce z njihovimi mentorji in navijači.

Ekipe so se nato zagnano podale proti trasam, kjer so jih poleg pravilnega orientiranja na terenu čakale še točke za izvedbo gasilskih veščin. Spopadli so se z vajo z vedrovko, vezanjem vozlov, topografijo, praktičnimi vajami iz orientacije, hitrostnim zvijanjem cevi, spajanjem cevi in podobno, odvisno pač od kategorije tekmovalne enote.

Najboljši trije po kategorijah

Pionirke: 1. PGD Dolenji Lazi, 2. PGD Štatenberk, 3. PGD Gorje-Poče-Trebenče; pionirji: 1. PGD Blagovica, 2. PGD Zrkovci, 3. PGD Rovte; mladinke: 1. PGD Krka, 2. PGD Šentlovrenc, 3. PGD Podhom; mladinci: 1. PGD Horjul, 2. PGD Turiška vas, 3. PGD Begunje na Gorenjskem; pripravnice: 1. PGD Lesično-Pilštanj-Zagorje, 2. PGD Nuskova, 3. PGD Dole; pripravniki: 1. PGD Črneče, 2. PGD Ravne pri Cerknem, 3. PGD Loka pri Mengšu.

A zanimivo je bilo tudi ob tekmovanju. Udeleženci in njihovi spremljevalci so se lahko odpravili na ogled leta 2022 zgrajenega novega gasilskega doma in opreme PGD Rovte ali pa so si ogledali okoliške znamenitosti, kot so Medvedkova pot, 220 milijonov let stare dinozavrove stopinje, vrh Svetih Treh Kraljev, Jezerce na robu Logaškega polja, rimska utrdba na Lanišču pri Kalcah in zemljanke v Hotedršici.

Delovna točka navezave vozlov za pripravnike / Foto: Gasilska Zveza Slovenije

Delovna točka navezave vozlov za pripravnike  / Foto: Gasilska Zveza Slovenije

Renata Rupreht, predsednica mladinskega sveta GZS, je razložila, v čem je pomen gasilske orientacije: »Orientacija je pomemben del gasilstva zaradi več razlogov. Gasilcem omogoča, da izboljšajo svojo sposobnost gibanja in delovanja na neznanem ali zahtevnem terenu. Orientacijske naloge spodbujajo, da člani ekipe delujejo usklajeno in dosežejo skupen cilj. Prav tako zahteva dobro telesno pripravljenost in vzdržljivost. Reševanje orientacijskih izzivov krepi sposobnost hitrega odločanja, reševanja problemov in prilagajanja nepredvidljivim situacijam. Gasilci, ki so vešči orientacije, se lažje znajdejo in hitreje dosežejo cilj, kar lahko rešuje življenja in zmanjšuje škodo. Orientacija je tako več kot le tekmovanje. Je celovit pristop k izboljšanju ključnih veščin, ki jih gasilci potrebujemo za učinkovito in varno opravljanje svojega plemenitega dela.« Mladim udeležencem pa je položila na dušo: »Najboljšim ekipam čestitam za rezultate, a naj vam bo današnji dan v ponos, ne le zaradi uvrstitve, temveč zaradi novih prijateljstev, izkušenj in znanja, ki jih boste odnesli domov. Vsak izmed vas je danes pokazal, da je zvest gasilskim vrednotam.« 
Maskota Flori med tekmovalci in gledalci / Foto: Gasilska Zveza Slovenije

Maskota Flori med tekmovalci in gledalci  / Foto: Gasilska Zveza Slovenije

Priporočamo