V petek, 27. septembra, bo izšlo sedem novih slovenskih priložnostnih poštnih znamk letošnjega četrtega sklopa izidov (če ne štejemo vmesnih). Vse so natisnili v zagrebški AKD v štiribarvnem ofsetu, in sicer pet v polah po 25 in nakladi po 25.000 znamk ter dve v bloku s po eno znamko in nakladi po 15.000. Skupna cena po enega primerka novih znamk je 11,23 evra, petih ovitkov prvega dne 18,10 evra. Izid spremlja Bilten št. 152, v katerem so predstavljene znamke julijskega izida, znamke, ki izidejo v petek, in tri znamke oktobrskega izida.

Doslej je v Sloveniji izšlo 81 znamk in 23 blokov z motivi živalstva. V petek bomo dobili tri nove znamke in blok z eno znamko z motivi gamsov (Rupicapra rupicapra), njihov avtor je Luka Seme. Znamke imajo črkovno nominalo A (0,84 evra), B (1,12 evra) in C (0,84 evra), znamka v bloku D (1,96 evra). Žig prvega dne, odtisnjen tudi na dveh ovitkih prvega dne (št. 18 in 19), bo v uporabi na pošti 4280 Kranjska Gora.

Tretja znamka v seriji Varnost v prometu svetuje, naj ne uporabljamo telefona med vožnjo. Ilustracijo in oblikovanje za znamko s črkovno nominalo B so opravili v villa.creativa. Žig prvega dne, odtisnjen tudi na ovitku prvega dne (št. 20), bo v uporabi na pošti 1101 Ljubljana

Tretja znamka v seriji Spomeniki slovenske tehniške dediščine, ki izhaja v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije, prikazuje otroško plezalo v obliki avtomobila. Nominala 1,69 evra, fotografija Jaka Blasutto, oblikovanje villa.creativa. Žig prvega dne, odtisnjen tudi na ovitku prvega dne (št. 21), bo v uporabi na pošti 1101 Ljubljana.

Peti blok z eno znamko z motivi vodnjakov na Slovenskem prikazuje Da Pontejev vodnjak v Kopru. Nominala 2,81 evra, ilustracija in oblikovanje Marko Prah. Žig prvega dne, odtisnjen tudi na ovitku prvega dne (št. 22), bo v uporabi na pošti 6104 Koper/Capodistria

Opozarjamo na izid treh znamk 9. oktobra. Dve prikazujeta slovensko alpsko smučanje, ena slavi 150-letnico svetovne poštne zveze.

Priporočamo