Kras lahko odkrivate tudi sami, saj imate na spletni strani visitkras.info kopico predlaganih namigov. Pa vendar je prav, da se včasih prepustite vodenju lokalnega vodnika, ki vam bo potepanje popestril z marsikatero še ne slišano zgodbo ali anekdoto. Tudi mnoga vrata domačinov se vam bodo na tak način hitreje odprla. Zato ljubiteljem kolesarjenja, tudi tem na elektriko, priporočamo kolesarski izlet po Krasu. V družbi vodnika (ali pa tudi sami) se boste popeljali med najbolj prvinske skrivnosti Krasa, v svet kamna, ki je dal Krasu značaj, in v svet divjih okusov, ki so čudovito darilo biotsko razkošne kraške narave.

Z e-kolesom po Krasu

Ekskluzivno in v čudovito zgodbo povezano spoznavanje naravne in kulturne krajine Brkinov in Krasa se začne natanko na stiku teh dveh različnih, a tesno povezanih svetov. Tam, kjer se flišni griči Brkinov malce zravnajo in dotaknejo apnenca kraških tal, vas gostoljubno sprejme domačija Belajevi. V skrbno obnovljeni družinski hiši vedno diši po zeliščih, na njihovem vrtu pa lahko te dišeče rastline, med katerimi kraljuje kraški šetraj, spoznate od blizu, se jih dotaknete in jih nekaj naberete za domov. Med zgodbami o družinski tradiciji in pogovorom o blagodejnosti številnih zelišč boste lahko pomagali pripraviti tipično jed, ki ji te kraške rastlinice dajejo edinstven karakter. To bo odlična, dišeča malica pred kolesarjenjem po slikovitem Krasu.

Teran boste pri lokalnem vinarju seveda tudi pokusili, zato na kolo ne boste več sedli. Pa saj niti ne bo potrebe. Le nekaj korakov stran vas bodo pričakala široko odprta vrata domače gostilne.

Z e-kolesom, pod budnim očesom izkušenega vodnika, se boste po kraških poteh popeljali vse do Živega muzeja Krasa med Lipico in državno mejo z Italijo. Tu se ob poti, kot bi jih nekdo namensko razstavil, nizajo številni kraški pojavi, obdani z naravnim rastlinjem. V tem prvinskem svetu boste srečali tudi suhe zidove, ki jih je človek od nekdaj zlagal brez vsakršnega veziva in so danes vpisani na seznam svetovne nesnovne dediščine Unesca. Posebno presunljive so pastirske hiške, prav tako zgrajene po metodi suhozida. Vodnik vam bo predstavil skrivnost gradnje teh hišk.

Iz muzeja v naravi se boste mimo Sežane odpeljali med značilne kraške vasi, po kraški gmajni, kjer boste s pomočjo vodnika v naravi poiskali najbolj značilna kraška zelišča, jih povohali in fotografirali, da boste lahko njihovo lepoto na tak način odnesli domov ali jo delili s prijatelji na svojih družbenih profilih. Selfi s šetrajem? Tega res nima vsak.

V Šepuljah boste kolo odložili. Najprej za posebno srečanje z najstarejšo trto kraškega terana, rdečega vina s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Teran boste pri lokalnem vinarju seveda tudi pokusili, zato na kolo ne boste več sedli. Pa saj tudi ne bo potrebe. Le nekaj korakov stran vas bodo pričakala široko odprta vrata domače gostilne. Zadnja postaja tokratnega raziskovanja Krasa bo poskrbela za razvajanje vaših čutov. Boste v jedeh prepoznali vonje zelišč, ki ste jih odkrivali ob poteh? Ob pomoči vodnika boste spoznali še katero drugo skrivnost.

Vodeno po poti Škratji Kras

Družinam priporočamo vodenje po pravljično-doživljajski poti Škratji Kras, ki bo potekalo 14. oktobra in še 4. novembra. Škratji Kras je družinska dogodivščina v Štanjelu, ki otroke in odrasle popelje v čudoviti svet Krasa. Izvirna zgodba Škratje s Krasa Uroša Grilca z ilustracijami Zvonka Čoha je ekološko ozaveščena pripoved o tem, kako so nagajivi škratje zagodli prebivalcem Štanjela, v katerem je vse postavljeno na glavo. Na Škratjem Krasu so skrili kraške pečate in vsenaokrog natrosili škratje uroke. Kraški svet zdaj ni več trden kot kamen, vztrajen kot burja in pisan kot ruj. Kras potrebuje pomoč! In tukaj se poda domišljija na čisto pravo pot iz kamna in prsti.

Dogodivščina Škratji Kras se začne na parkirišču ob pošti v Štanjelu ob 11. uri. Krasno beležko in barvice, ki jih otroci potrebujejo za doživetja Škratjega Krasa, pa obiskovalci dobite po ceni pet evrov v bližnjem baru Zoro ter v centru za obiskovalce gradu Štanjel. Pot je krožna, nezahtevna in urejena, konča pa se v centru za obiskovalce gradu Štanjel, kjer otroci za rešeno misijo prejmejo krasno nagrado.

Priporočamo