Pri londonski hiši Sotheby's se lahko pohvalijo z izredno dragocenim predmetom. Gre za diamantno ogrlico, ki so jo nosili na kar dveh britanskih kronanjih. Dragulj, ki bo šel 11. novembra na dražbo, čaka še svetovna razstavna turneja, med drugim si bo nakit mogoče ogledati tudi v Ženevi.

Kljub temu da natančen izvor ogrlice ni zabeležen, dražbena hiša meni, da je bil starinski kos lahko narejen le za kraljevo osebo ali visokega aristokrata. V začetku 20. stoletja je pripadal markizom Angleseyjevim, vodilni aristokratski družini v Združenem kraljestvu, ki je bila tesno povezana z britansko kraljevo družino. Marjorie Paget, markiza iz Angleseyja, je ogrlico nosila na kronanju kralja Jurija VI. leta 1937. Njena snaha je nato isti dragulj nosila na kronanju kraljice Elizabete II. leta 1953.

V rokah zasebnega zbiratelja

Potem ko se je družina v šestdesetih letih prejšnjega stoletja razšla z diamantom, je bil razstavljen v Ameriškem prirodoslovnem muzeju. Nato ga je kupil zasebni zbiratelj. »Ta redek in pomemben diamantni dragulj je preživel razkošno dvorno življenje gruzijske zlate dobe, ki ga opredeljujejo njegov sijaj. Nedvomno gre za enega najbolj veličastnih in nedotaknjenih gruzijskih draguljev v zasebnih rokah,« je v sporočilu dejal Andres White Correal, predsednik oddelka za nakit Sotheby's za Evropo in Bližnji vzhod ter vodja oddelka za plemenite dragulje. »V primerjavi z drugimi ohranjenimi cesarskimi in kraljevimi dragulji iz istega obdobja se ogrlica ne more primerjati z nobenim drugim nakitom. Poleg bogastva v diamantih se ponaša še z mojstrsko izvedbo delom,« je dodal.

Kos je sestavljen iz treh vrst diamantov, ki se na obeh straneh vlečejo v diamantno reso. Diamanti so verjetno pridobljeni iz legendarnih indijskih rudnikov Golconda, kjer je bil odkrit tudi diamant Hope. Dragulji iz tistega obdobja so bili pogosto znani po svojem razkošju.

Bleščeč škandal

Po navedbah dražbene hiše nekateri diamanti iz ogrlice morda izvirajo iz kosa, ki je bil v središču škandala, ki so jo v 18. stoletju poimenovali »Afera diamantne ogrlice«. V bleščeči škandal leta 1785 na dvoru Ludvika XVI. je bil vpleten kardinal, ki si je želel ponovno pridobiti naklonjenost Marie-Antoinette, zadnje francoske kraljice, ki pa je bila prevarana. Ogrlico v imenu kardinala je prejel nekdo drug, ki se je pretvarjal, da je kraljica. Prevara pa je prišla na dan, ko so draguljarji, ki nikoli niso prejeli prvega obroka za ogrlico, zaprosili za denar neposredno kraljico, ki pa ogrlice nikoli ni prejela. Ogrlico v rokah prevaranta so medtem dejansko razbili in prodali v Londonu. Škandal je očrnil ugled Marie-Antoinette, ki je bila po krivici obtožena nemoralnega razmerja s kardinalom, in diskreditiral francosko monarhijo pred francosko revolucijo, v kateri je kraljica na koncu dočakala smrt.

Priporočamo