Najboljši teniški igralec vseh časov Novak Đoković in njegova žena Jelena sta znana kot velika zagovornika rastlinske prehrane, ne nazadnje sta lastnika veganske restavracije v Monte Carlu. Čeprav se Novak v preteklosti ni želel deklarirati za vegana, v intervjujih večkrat poudarja, da mu je prehod na večinoma rastlinsko in brezglutensko prehrano zelo koristil pri njegovih številnih alergijah. Jelena medtem težav s tem, da se označi za veganko, nima. V nedavnem intervjuju pa je razkrila, da se za spremembo prehranskih navad ni odločila zavestno, temveč zato, ker je bilo to nujno, saj v študentskih letih enostavno ni imela denarja, da bi se prehranjevala z mesom.

»Vse skupaj se je začelo na fakulteti, ko me je prijatelj popeljal po kampusu v Milanu in mi razkazoval domove. Najugodnejši je stal 150 evrov na mesec, kar je bilo zame takrat še sprejemljivo. Rešitev sicer ni bila najboljša, saj nisem imela svoje kopalnice ali stranišča, tudi sobo sem si delila, a odločila je pač cena. Tudi odločitev za veganstvo je nato prišla 'iz nuje'. Veliko sem razmišljala o tem, kako tri leta na fakulteti preživeti z močno omejenimi finančnimi sredstvi – obrokov v restavracijah si nisem mogla privoščiti, v domu, v katerem sem živela, pa nisem imela kuhinje. Rastlinska hrana pa je bila ugodnejša in tako se je vse skupaj začelo,« je v oddaji na televiziji K1 pojasnila Jelena Đoković, ki si je kasneje sicer kmalu lahko privoščila vse vrste hrane, a se je na rastlinski počutila tako dobro, da prehranskih navad ni več želela spreminjati. Vseeno pa ni stoodstotno prepričana, da bo pri veganski prehrani vztrajala vse življenje. 

Priporočamo