Morski travniki, ki uspevajo v plitvih obalnih vodah, so eden najbolj produktivnih ekosistemov, saj zagotavljajo hrano in zatočišče za številne morske vrste. Prav tako so nepogrešljivi za proizvodnjo kisika, prisotnost morskih trav pa je pokazatelj dobre kakovosti obalnega morja.

»Veliko gostov, ko opazi morsko travo, meni, da je morje umazano. To percepcijo želimo spremeniti. Listi morske trave v morju in na obalah niso znak onesnaženja. Tako kot drevesa na kopnem tudi morske trave občasno odvržejo in obnavljajo svoje liste. Delavci na plaži pa jih nato vsako jutro pograbijo in poberejo,« so pojasnili v Okolju.

Da bi se morali kopalci v morju razveseliti podvodnih livad, je prepričana tudi ustanoviteljica zavoda YouSea Irena Fonda. »Morski travniki so habitat, v katerem živijo, se prehranjujejo in razmnožujejo mnoge vrste. Zato želimo z Okoljem Piran obiskovalce in domačine spodbuditi, da si nadenejo masko ter odkrijejo, koliko morskega življa se skriva med bilkami.« Poleg tega, da so morski travniki zibelke morskega življenja, zagotavljajo tudi številne okoljske in ekonomske koristi.

V Okolju Piran dodajajo, da bodo tablo v kratkem dopolnili z zemljevidom lokacij morskih travnikov, kar bo olajšalo odkrivanje teh edinstvenih ekosistemov.

Koristi morskih travnikov

Čistijo vodo: Morske trave filtrirajo hranilne snovi in zmanjšujejo količino onesnaževal v morju.

Zmanjšujejo erozijo: Morski travniki blažijo moč valov, korenine morskih trav pa stabilizirajo morsko dno in zmanjšujejo erozijo obalnih območij.

Proizvajajo kisik: Morske trave pomembno prispevajo k proizvodnji kisika in izboljšujejo kakovost zraka.

Podpirajo biodiverziteto: Morski travniki so življenjski prostor za številne morske organizme, ki so ključni za zdravo morsko okolje.

Shranjujejo ogljik: Morske trave absorbirajo in shranjujejo ogljikov dioksid, kar pripomore k zmanjšanju toplogrednih plinov v ozračju.

Čisto in zdravo morje je tisto, kar vsako poletje pritegne ljudi v Portorož. Ti bodo zdaj lahko tudi po zaslugi informacijskih tabel brez strahu raziskovali travnata območja na kopališču in se seznanili z življenjem pod vodo. V Okolju Piran dodajajo, da bodo tablo v kratkem dopolnili z zemljevidom lokacij morskih travnikov, kar bo olajšalo odkrivanje teh edinstvenih ekosistemov. Tisti, ki jim morska trava ni po godu, pa bodo lahko plavali na območjih, kjer travnikov ni. 

Kopalce na plaži Portorož izobražujejo o pomenu morskih travnikov. F Okolje Piran

Kopalci bodo tudi po zaslugi informacijskih tabel lahko brez strahu raziskovali travnata območja na kopališču in se seznanili z življenjem pod vodo. Foto: Okolje Piran

Priporočamo