Junij je bil znova zelo dobrodelen mesec, saj je 45 Iskričinih darovalk in darovalcev za družine v stiski zbralo 4730,29 evra pomoči. Štirim smo plačali račune v skupni vrednosti 1114,32 evra, stanje na našem dobrodelnem bančnem računu, ki ga upravlja fundacija Izpolnimo otroške želje iz Kranja, pa je bilo 30. junija 34.138,11 evra. Skoraj polovico tega denarja, blizu 19.000 evrov, hranimo za osem družin, ki smo jih v Iskrici že predstavili, naše pomoči pa še niso v celoti izkoristile. Med njimi prevladujejo tiste, ki so jim lani vremenske ujme poškodovale ali jim popolnoma uničile njihove domove.

Čakajo spremembo prostorskega načrta

Breznik-Krajnčevim iz Strmca v občini Luče je plaz Jelen, ki se je utrgal dva kilometra više, odnesel hišo in do nerazpoznavnosti zmečkal oba avtomobila. Danes petletnega Tilna takrat na srečo ni bilo doma, mamica Bernarda in oči Peter pa sta si pred pobesnelo naravo življenje rešila tako, da sta skočila skozi okno ter po strmem in razmočenem terenu pobegnila na varno k Bernardinim staršem. Ta družina začasno živi v eni od občinskih zgradb in nestrpno čaka spremembo občinskega prostorskega načrta, s katero naj bi zemljišču, kjer si nameravajo zgraditi nov dom, namembnost iz gozdnega spremenili v zazidljivo.

Je pa imela družina Breznik - Krajnc vsaj to srečo, da so med prvimi prejemniki odločb o odškodnini, ki jim jo namerava izplačati država. Velika večina žrtev lanskih naravnih nesreč na sklep o odškodnini namreč še čaka. Kdor lahko pomaga tej mladi družini, naj denar s pripisom ZA BREZNIK - KRAJNC nakaže na naš dobrodelni račun (številka je objavljena v oglasu ob članku). Dosegljivi so tudi na telefonski številki 031/431-275. Vnaprej iskrena hvala!

Z ocenjeno škodo so še kar zadovoljni

Nedaleč od te družine so živeli Zamernikovi (Boris, Dragica, njuna otroka Ana in Blaž ter babi Milka), ki smo jih obiskali v začetku maja. Pretekli čas smo uporabili zato, ker so tudi oni ostali brez doma. Hudourniški potok Lakovnik jim je popolnoma uničil dve hiši – babičino, v kateri jih je živelo vseh pet in so jo tik pred ujmo popolnoma obnovili, in sosednjo, v kateri je prej živel Borisov stric, mlada družina pa jo je počasi urejala, da bi se vselila vanjo. Material, ki ga je nanosila pobesnela voda, je žal pod seboj pokopal njihovega hišnega ljubljenčka, kužka Dona, popolnoma jim je uničila tudi avtomobile. Babi Milka od te tragedije začasno biva v apartmaju za turiste, ki ji ga je priskrbela občina Luče, mlada družina pa pri Dragičinih starših. Tudi oni so nedavno dobili odločbo o odmerjeni državni odškodnini, ki jim pripada. »Z njo smo kolikor toliko zadovoljni,« nam je dejal Boris. Povedal je tudi, da trenutno urejajo potrebno dokumentacijo za gradnjo nove hiše. Konec prihodnjega tedna naj bi oddali vlogo za gradbeno dovoljenje, zato upajo, da bo nova hiša pod streho še pred zimo.

Iskrica je Zamernikovim že pomagala pri nakupu gradbenega materiala; najprej s 3500 evri, kolikor lahko največ namenimo vsaki družini, ki jo predstavimo v Nedeljcu. Zahvaljujoč vaši pomoči, dragi bralke in bralci, ki ste jo namensko nakazali za družino Zamernik, smo jim junija plačali še en račun v znesku 516,50 evra. Da si bodo lahko zgradili nov dom in ga opremili, bodo seveda potrebovali še veliko denarja. Kdor jim je pri tem pripravljen pomagati, lahko pomoč nakaže na Iskričin dobrodelni račun s pripisom ZA ZAMERNIK. Dosegljivi so tudi na telefonski številki 041/542-519. V imenu Zamernikovih se Iskrica zahvaljuje gospe Marti Erznožnik iz Kranja in gospodu Borisu Jazbecu iz Nove Gorice, ki sta pretekli mesec zanje nakazala vsak po 30 evrov.

Pomoč prek SMS-sporočil

Nina Petač iz Zgornje Besnice se je s 50 evri spomnila družine Mlinšek - Hrovat iz Vitanja, ki sta ji orkanski veter in močno deževje lani prav tako popolnoma razdejala hišo. Konec leta naj bi se vselili v novo, če jim boste želeli pri tem ponuditi roko, lahko pomoč nakažete s pripisom ZA MLINŠEK - HROVAT ali jih pokličete na telefonsko številko 031/797-774. Srčni gospod Gorazd Repše iz Dornberka je tudi pretekli mesec s 50 evri pomagal Heleni Perme, ki je po moževi smrti pred dobrim letom ostala sama z mladoletnima deklicama, potrebuje pa našo in vašo pomoč pri zamenjavi oken in ureditvi fasade na hiši. Denar lahko nakažete na Iskričin račun s pripisom ZA PERME ali se o pomoči dogovorite neposredno (068/144-381).

Junija je Iskrica dodatno pomagala s plačilom računov še trem družinam, za katere ste mesec poprej namensko nakazali denar. Osemčlanski družini Balaj iz Vipave s hudo bolnim očetom smo plačali položnice v vrednosti 179,79 evra, poplavljeni družini Šušel iz občine Črna na Koroškem v vrednosti 72 evrov, prav tako poplavljeni družini Morel - Bera iz Komende pa račun za 320 evrov. Bančnih provizij je bilo pretekli mesec za 19,93 evra, dodatnih 6,10 evra pa smo plačali Telekomu Slovenije za stroške nakazil pomoči prek SMS-sporočil. Ne pozabite, uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Telemacha in A1 lahko pomagate tudi iz domačega fotelja, in sicer tako, da na 1919 pošljete SMS-sporočilo s ključno besedo ISKRICA5. Z vsakim poslanim sporočilom za družine v stiski prispevate po pet evrov. Iz srca hvala, ker pomagate! 

Priporočamo