V Iskrici Nedeljskega dnevnika smo 24. julija objavili pretresljivo zgodbo mamice samohranilke Sabine Zabukovnik iz vasice Vinarje pri Slovenski Bistrici. Ob tem, da zelo trdo gara, da lahko sama skrbi za svoje tri sinove, sedemnajstletnika ter petnajstletna dvojčka, je najprej zbolela za klopnim meningitisom in lani še za rakom. Kot da to ne bi bilo dovolj, jim je toča 13. julija tako prerešetala streho, da je v veliki meri razmočena in uničena tudi notranjost že tako skromne Zabukovnikove hiše, zato bodo potrebovali veliko denarja, da jo ponovno usposobijo za bivanje. Trenutno živijo v stanovanju, ki jim ga je priskrbela občina Slovenska Bistrica in ki ga počasi opremljajo.

Krovec jim je ponudil brezplačno pomoč

Da je v Sloveniji veliko dobrotnic in dobrotnikov, se je na srečo potrdilo tudi v tem primeru. Krovec Jakob Močnik iz Šmarja pri Jelšah je namreč družini Zabukovnik velikodušno ponudil, da jim brezplačno uredi novo streho. Njegovi delavci že pridno delajo, da Sabini in njenim fantom ne bo več treba trepetati pred vsakim novim deževjem, ki jim dodatno uničuje njihov dom.

Gospa Sabina je ganjena tudi nad izjemnim odzivom bralk in bralcev Nedeljskega dnevnika. Nekateri ste pomoč zanjo nakazali na naš dobrodelni račun, ki ga upravlja kranjska fundacija Izpolnimo otroške želje, drugi ste ji pomagali neposredno. Tako finančno kot tudi s pisemci podpore, za kar je vsem izjemno hvaležna, nam je dejala. »Draga gospa Sabina! V Nedeljskem dnevniku sem prebrala o vaših problemih. Vem, kaj je hudo, kaj je bolezen (rak), kaj …, iskreno sočustvujem z vami. Prilagam skromni dar in vam želim vse dobro – trdnega upanja in vztrajnosti še naprej. Pa zdravja! Lep pozdrav,« je Sabini denimo napisala srčna bralka Ani.

Iskričini dobrotniki

Iskrica je družini Zabukovnik za začetek kupila darilno kartico za hrano v vrednosti tisoč evrov, ki gospe Sabini pride še kako prav zdaj, ko pripravlja kosila za krovce. Denar za to družino pa so na Iskričin dobrodelni račun nakazali: Boštjan Rus z Vrhnike 10 evrov, Marjetka Repše iz Tržišča 20 evrov, po 30 evrov so prispevali Marija Vrečko z Iga, Ljudmila Širca iz Ljubljane, Bojan Krump in Metka Horvat, oba iz Radelj ob Dravi. Za poplavljeno družino Zabukovnik so pomoč v znesku po 50 evrov prispevali Matevž Pogačar iz Grosupljega, Helena Fučko Prah z Jesenic na Dolenjskem, Janez Leskovec iz Logatca in Marta Mravljak iz Šoštanja. Po 100 evrov so Zabukovčevim namenili: Irena Kalan iz Lesc, Milena Žiberna iz Maribora, Iva Škafar iz Nove Gorice in Ludvik Onuk iz Žalca. Vsem dobrotnicam in dobrotnikom iskrena hvala. Kdor še želi pomagati gospe Sabini in njenim trem fantom, so dosegljivi na naslovu Vinarje 65, 2316 Zgornja Ložnica, ali na telefonski številki 070/715-668.

Dodajmo, da je gospa Marta Erznožnik iz Kranja pretekli mesec 50 evrov namenila poplavljeni družini Zamernik iz Zgornje Savinjske doline, pomoč za še eno žrtev lanske vodne ujme, za družino Breznik - Krajnc, ki ji je plaz odnesel hišo, pa so nakazali: Tončka Trop s Ptuja 100 evrov, Tatjana Miklošič iz Grosupljega in Ljudmila Širca iz Ljubljane po 30 evrov, Berta Juvančič iz Ljubljane 50 evrov in Pavel Toplak iz Šmartnega 150 evrov.

Pomoč tudi prek SMS-sporočil

Minuli mesec je 60 darovalk in darovalcev na Iskričinem dobrodelnem računu zbralo 2664,19 evra pomoči, za družine v stiski pa smo skupaj porabili 2421,68 evra. Ob Zabukovčevih smo darilne kartice za nakup hrane podarili tudi družinama Mlinšek - Hrovat iz Vitanja in Makovec s Trške Gore nad Krškim, poplavljeni družini Košutnik iz Črne na Koroškem smo plačali račun za ureditev vodovoda v znesku 458,26 evra, za bančne provizije smo odšteli 17,32 evra, za nakazila pomoči prek SMS-sporočil pa 6,10 evra. Na dan 31. julij 2024 je bilo skupno stanje na Iskričinem dobrodelnem računu 34.395,55 evra.

Spomnimo, uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Telemacha in A1 lahko družinam v stiski pomagate tudi tako, da na 1919 pošljete SMS-sporočilo s ključno besedo ISKRICA5. Z vsakim poslanim sporočilom prispevate po pet evrov. Prisrčna hvala, ker pomagate! 

Priporočamo