Roberta Lavrač iz Domžal je prispevala 20 evrov za poplavljeno družino Breznik-Krajnc iz okolice Luč, največ namenske pomoči pa je tudi tokrat prejela mamica treh mladoletnih fantov Sabina Zabukovnik iz okolice Slovenske Bistrice, ki ji je julijsko neurje s točo tako poškodovalo hišo, da so jo morali zapustiti in se začasno preseliti v občinsko stanovanje. Tam bodo najverjetneje morali ostati približno leto dni, saj so stene in stropi v hiši razmočeni in se bodo pozimi sušili, spomladi pa naj bi začeli obnavljati notranjost hiše, ki jo počasi praznijo, kajti domala vse pohištvo je popolnoma uničeno.

Še nikoli ni imela tako lepe posode

Dodatna škoda na srečo ne nastaja več, saj je krovec Jakob Močnik iz Šmarja pri Jelšah družini Zabukovnik ponudil, da ji brezplačno uredi novo streho. Njegovi delavci so ostrešje že podeskali in ga prekrili s folijo, Zabukovnikovi pa jih te dni pričakujejo, da jim bodo namestili še nove strešnike. Ker je Sabinina naloga poskrbeti, da delavci niso lačni in žejni, je Iskrica družini kupila Lidlovo darilno kartico v vrednosti 1000 evrov, za nakup katere nam je trgovec odobril triodstotni dobrodelni popust.

Da Sabina hrano skuha v vrhunski posodi, ji je omogočil naš bralec Borut Preinfalk, saj je Iskrici namenil dva 16-delna, še originalno zaprta kompleta kuhinjskih loncev in nam prepustil odločitev, komu ju bomo podarili. Enega smo (skupaj z novim jedilnim priborom in kompletom nožev) predali Sabini. Darilo gospoda Boruta je sprejela s solznimi očmi. Presrečna je priznala: »Še nikoli nisem imela tako lepe posode in jedilnega pribora.« Dobrosrčni gospod Borut pa je ob tem skromno pripomnil: »Me veseli, da posoda koristi pomoči potrebnim.«

Drugi komplet posode smo dali Heleni Perme iz Lupinice v občini Šmartno pri Litiji, ki od moževe smrti lanskega junija sama skrbi za osnovnošolski deklici. Denar, ki bi ga namenila za nakup nove posode, bo gospa Helena dala na kup, saj bi rada pred zimo uredila vsaj izolacijo na hiši, ki je brez fasade. Nekaj denarja ima za ta namen pripravljenega tudi Iskrica, vendar ga za to naložbo ne bo dovolj, zato vas, dragi bralke in bralci, prosimo za pomoč. Denar za Heleno in njeni deklici lahko nakažete na naš dobrodelni račun s pripisom ZA PERME. Dobrodošel bi bil tudi material za izolacijo hiše. Gospa Helena je za informacije v zvezi s tem dosegljiva na telefonski številki 068-144-381.

Radio 1 znova pomaga

Vrnimo se k Zabukovnikovim. Da bi jim pomagali čim hitreje zbrati dovolj denarja za obnovo hiše, smo za pomoč prosili tudi Radio 1, ki se je znova velikodušno odzval. Gospa Sabina nam je sporočila, da so ji odobrili 4000 evrov pomoči, za kar se jim iz srca zahvaljuje tudi ekipa Iskrice.

Iskrica, Sabina Zabukovnik, pismo podpore. Foto: Sabina Zabukovnik / Foto: Sabina Zabukovnik

Sabina Zabukovnik je po tistem, ko ji je neurje močno poškodovalo hišo, od bralk in bralcev Nedeljca prejela številna ganljiva pisma podpore. Tole ji je poslala gospa Marinka.  / Foto: Sabina Zabukovnik 

Dodajmo, da je prejšnji mesec štirinajst bralk in bralcev na naš dobrodelni račun namensko za Zabukovčeve nakazalo 630 evrov pomoči. 10 evrov je prispeval Jernej Rovšek iz Ljubljane, po 20 evrov Nada Urankar in Blaž Saksida (oba Ljubljana) ter Slavica Češnovar iz Sevnice in Helena Pačnik iz Slovenskih Konjic. Po 30 evrov so za družino Zabukovnik nakazali Patrik Čekada iz Jelšan, Jerneja Laznik iz Ljubljane in Bernard Budna z Ljubnega ob Savinji, po 50 evrov Katja Nagode iz Logatca, Dragana Galić iz Miklavža na Dravskem polju in Miran Nerat iz Pernice, po 100 evrov pa Angela Tkalec iz Dola pri Ljubljani, Olga Bitenc iz Medvod in Tončka Trop s Ptuja. Denar in nekaj oblačil za Sabino in njene fante je prispevala tudi gospa Joži Žulič iz okolice Komende, mnogi drugi pa ste to storili neposredno, nam je zaupala Sabina. »Iz dna srca se zahvaljujem vsem darovalkam in darovalcem. Nisem si predstavljala, da je okrog nas toliko dobrih ljudi. Prisrčna hvala tudi za številna ganljiva pisma podore, ki so mi jih poslali prijateljice in prijatelji Iskrice,« nam je dejala Sabina. Kdor še želi pomagati njeni družini, lahko pomoč nakaže na Iskričin dobrodelni račun s pripisom ZA ZABUKOVNIK, lahko jo tudi pokličete na 070-715-668 ali ji pomoč pošljete na naslov Vinarje 65, 2316 Zgornja Ložnica.

Trinajst mesecev čakal na odločbo o rušenju

Prejšnji mesec je Iskrica pomagala tudi poplavljeni družini Marka Kjudra iz vasice Potok v Črni v občini Kamnik, ki ji je vodna ujma 4. avgusta lani uničila hišo, kombi in delavnico z okoli 40.000 evrov vrednimi računalniki. Občina Kamnik je Marku in njegovima hčerkama, nad katerima si deli skrbništvo z bivšo soprogo, sprva zagotovila bivanje v Termah Snovik, pred mesecem dni pa so se začasno preselili v občinsko stanovanje, ki ga je moral Marko najprej opremiti. Njegova hiša je že od lani na seznamu za rušenje, toda odločbo o rušenju je prejel šele pred dnevi, torej dobro leto po ujmi. Ko se bo iztekel pritožbeni rok, bodo prišli pristojni ocenit, kolikšna odškodnina mu pripada. Od njene višine bo odvisno, kako naprej.

»Glede na to, da vsaka stvar traja po tri mesece, bom na končni razplet najbrž čakal še leto dni. Najbolj me mori negotovost. Želim samo, da čim prej povedo, kaj lahko naredim – vzamem denar ali si izberem nadomestno gradnjo,« je nad počasnostjo odločanja državnih institucij razočaran Marko Kjuder. Iskrica večino zbranega denarja za Kjudrove še hrani na računu za čas, ko si bodo lahko začeli graditi nov dom. Za zdaj smo jim pomagali s 630 evri, kolikor smo pretekli mesec odšteli za nakup pelet. Dragi bralke in bralci, denarno pomoč za Markovo družino lahko nakažete na naš dobrodelni račun s pripisom ZA KJUDER, če mu želi kdo pomagati neposredno, pa je dosegljiv na telefonski številki 041-752-221.

Lepa hvala vsem, ki ste tudi avgusta pomagali Iskričinim družinam v stiski. Nekateri ste se klubu darovalcev pridružili na novo, nekateri uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Telemacha in A1 ste po pet evrov za družine v stiski prispevali tako, da ste na 1919 poslali SMS-sporočilo s ključno besedo ISKRICA5, nekateri denar za Iskrico darujete namesto sveč in cvetja za pokojnike, gospa Majda in gospod Pavle Učakar pa sta nam pretekli mesec sporočila: »Pozdravljeni! Naša družina je darovala 450 evrov za Iskrico (za kogarkoli). Namesto darila za rojstni dan smo sredstva namenili vam, ker sledimo, komu jih namenjate! Srečno na vseh vaših poteh.«

Globok poklon vsem ljudem dobrega srca! 

Priporočamo