Restavracija, poimenovana po letnici 1444, ko se grad Mokrice, kjer domuje, prvič omenja v pisnih virih, je del grajskega posestva, v sklopu katerega so še hotel Mokrice castle estate, golf igrišče z osemnajstimi luknjami in dvesto let star angleški park. Letos poleti je ustroj prenovljene restavracije prevzela nova ekipa pod poveljstvom kuharskega mojstra Zdravka Andželovskega, domačina iz Brežic. Zdravko je znan obraz slovenske gostinske scene, samostojno kuharsko pot je začel v Brežicah, kjer je vodil svojo restavracijo, gostilno in vinoteko Stara pravda, kasneje pa je kot vodja kuhinje ali pa kot svetovalec deloval v mnogih znanih gostilnah in restavracijah.

Poleti ste prevzeli vodenje restavracije 1444. Kakšen je nov koncept prenovljene restavracije na gradu Mokrice?

Moje glavno načelo je takšno, da mora biti hrana okusna in da so porcije takšne, da človek, ki pride v restavracijo, iz nje ne odide lačen. Danes je med ljudmi bolj kot fine dining pomemben občutek domačnosti. In to, da se pri pripravi jedi ne komplicira preveč ter se poudarja posamezne, po možnosti lokalne sestavine. Ker sem doma iz Brežic in precej dobro poznam naše okolje, saj sem v tem poslu že dvajset let, se zelo trudim v jedi vključevati posamezne elemente okoliških pridelovalcev. Ribe so tako iz ribogojnice Goričar, zelenjava in meso sta v večini od rejcev in pridelovalcev iz okolice, pri svinjini seveda izpostavljamo našega krškopoljskega prašiča, ki je edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašičev.

Kako pa ste se lotili priprave vinske karte?

Tudi pri vinski karti smo največ poudarka namenili lokalnim vinarjem, saj želimo izpostaviti vinorodno deželo Posavje. Seveda to ne pomeni, da nimamo tudi vin drugih pridelovalcev iz Slovenije in tujine, ampak ne vem, zakaj bi tukaj na Dolenjskem dajali prednost vinarjem na primer iz Goriških brd, če pa imamo tudi v Posavju veliko odličnih vinarjev. Delamo pa tudi pri tem, da bomo ponovno obudili grajsko vinoteko, kjer bomo organizirali različne dogodke in na njih predstavljali vinarje tako iz okolice kot tudi iz drugih delov Slovenije ter bližnje Plešivice na Hrvaškem, kjer je prav tako doma veliko odličnih vinarjev. Na sami vinski karti, ki bo na voljo v vinoteki, bomo predstavili še vse regije iz držav nekdanje Jugoslavije, imeli pa bomo tudi vina iz Francije, Italije in drugih najbolj znanih vinskih držav na svetu. Moja želja je, da bi naši gosti lahko pokušali vina z vsega sveta.

Ste v vinski kleti nekdanje grajske vinoteke skrivajo tudi kakšni skriti vinski zakladi?

Moram reči, da je kar lep arhiv vin, tudi precej starejših letnikov. Tako iz Slovenije kot iz tujine.

Kako pa je v sami restavraciji? Ponujate vina tudi na kozarec?

Vselej imamo na kozarec vsaj dve rdeči in beli vini ter dve penini, odpremo pa lahko tudi katero koli steklenico, vendar le v primeru, če gostje popijejo vsaj tri, štiri kozarce. Za en sam kozarec posamezne steklenice ne odpiramo.

Glede na to, da je restavracija 1444 na neki način grajska, hotelska, k vam pa hodijo tudi gostje, ki igrajo golf, kakšna je pravzaprav struktura vaših gostov?

Zelo mešana. Veliko je Zagrebčanov, nekateri sem prihajajo vsak konec tedna, sem hodijo golfisti, ogromno je tudi Brežičanov ter seveda turistov. Imamo to prednost, da pri nas lahko gostje parkirajo, nekaj dobrega pojedo in se tudi sprehodijo v naravi. Sicer pa gostimo tudi zelo veliko zaključenih družb, saj organiziramo kosila in večerje za udeležence različnih seminarjev in pa zabave za rojstnodnevna ali poročna slavja. Prav za poroke smo se še posebno pripravili in v nasprotju z večino drugih, ki imajo na poročnih obedih precej generično hrano, jedilnike za vsako poroko načrtujemo skupaj z mladoporočenci oziroma njihovimi organizatorji porok. Moram še poudariti, da pride k nam mnogo takšnih, tako iz Slovenije kot iz tujine, ki nam rečejo, da so veseli, ker se je restavracija 1444 ponovno odprla, saj imajo na grad Mokrice lepe spomine.

»Ker sem doma iz Brežic in precej dobro poznam naše okolje, saj sem v tem poslu že dvajset let, se zelo trudim v jedi vključevati posamezne elemente okoliških pridelovalcev.«

Restavracije ob igriščih za golf so največkrat bolj prestižne narave in tudi cene so temu primerne. Kako ste se lotili politike cen?

Marsikdo si res predstavlja, da so igralci golfa veliki zapravljivci, ampak ni čisto tako. Našo cenovno politiko smo načrtovali tako, da k nam lahko pridejo gostje vsak teden in ne le enkrat na mesec ali pa še to ne, kot je običaj pri fine diningu. Cene so zelo dostopne in ljudske, če se lahko tako izrazim.

V restavraciji nimate degustacijskih jedilnikov. Ob zajtrkih ponujate le kosila in večerje a la carte.

Degustacijska kosila ali večerje pripravimo po naročilu. Trenutno jih še nimamo, ker ekipo, ki sem jo pripeljal s seboj, še popolnjujemo. Vsekakor pa želim, da bomo v bližnji prihodnosti imeli tudi te vrste ponudbo.

Imate na jedilniku tudi kaj tipično dolenjskega?

Kakšnih tipičnih jedi dolenjske kuhinje nimamo. Bolj se posvečamo sezonskosti posameznih sestavin, ki izhajajo iz okolice. Pa najsi so to jurčki in čemaž, ki ga nabiramo tudi sami v okoliških gozdovih, muškatna buča ali pa dimljeni som, ki ga posebej za nas dimijo v ribogojnici Goričar. Trenutno na primer ravno prihaja nov jesensko-zimski jedilnik, na katerem bo tudi jagnječja krača.

Skupina Pet Shop Boys je v osemdesetih letih na gradu Mokrice in v okolici posnela videospot za skladbo Heart, ki je bila takrat prvouvrščena skladba na angleški pop lestvici. Razmišljate tudi kaj v tem okviru?

Če povem po pravici, o tem še nisem premišljeval, ker smo komaj zaključili poletno sezono, ki je bila precej naporna. Ampak zgodbo poznam in sem prepričan, da bo še prišla na vrsto. Zdaj bolj razmišljamo o martinovanju in že o novoletnih dogodkih, ki se vse bolj bližajo. Prejšnji teden smo imeli denimo suši večer in je bil povsem razprodan.

V dandanašnjem času so se urniki in odpiralni časi restavracij zaradi pomanjkanja kadrov zelo spremenili, tudi v turističnih krajih, kot so Mokrice. Kako ste se spopadli s tem?

Restavracija 1444 je odprta od torka do sobote od 12. do 21. ure, ob nedeljah pa od 12. do 18. ure. Razlog je predvsem v tem, kot sem že prej omenil, ker ekipo še popolnjujem.

Pa se da vsaj ob petkih ali sobotah zvečer posedeti v restavraciji kakšno uro dlje?

Seveda. Sploh če so zaključene družbe, pa tudi če pride par ali več parov in želijo malce dlje posedeti, jih seveda ne vržemo iz restavracije že ob deveti uri zvečer. Tukaj smo zato, da gostje iz restavracije odidejo siti in zadovoljni. 

Priporočamo