V Goriških brdih je tako kot povsod drugod po Sloveniji letošnja trgatev skoraj končana. Trgatev za osnovna vina za penine so v Kleti Brda začeli že 20. avgusta, kar je najbolj zgodaj v zadnjih letih, redno trgatev 2024 pa so uradno začeli 23. avgusta in jo zaključujejo ta teden s trgatvijo cabernet sauvignona in cabernet franca. Ob normalnih letnikih v največji slovenski zadružni kleti Kleti Brda, ki jo združuje nekaj več kot 370 družin vinogradniških družin, pridelajo približno šest milijonov steklenic vina, kar je več, kot jih napolnijo vsi drugi vinarji v Brdih skupaj. Kot je ob zaključku letošnje trgatve med vinogradi povedal glavni direktor Silvan Peršolja​, bodo letos zadružni vinogradniki pridelali dobrih 40 odstotkov manj od pričakovanega pridelka in tretjino manj od povprečja zadnjih treh let.

Silvan Peršolja ocenjuje letošnji pridelek  / Foto: Jaka Jeraša

Silvan Peršolja ocenjuje letošnji pridelek / Foto: Jaka Jeraša

»Manjši pridelek, letos je bil nasploh najslabši v zadnjih tridesetih letih, je posledica spomladanske pozebe, neugodnega vremena ob cvetenju, julijske toče, suše in visokih temperatur. Po drugi strani pa sta manj pridelka po trti in suho vreme v času zorenja rezultirala v odlični kakovosti grozdja. Praktično ves pridelek dosega najvišje standarde kakovosti. Med sortami še posebej izstopata sivi pinot in tokaj, pri katerih se kaže izrazita sortna aromatika, v izrednih vremenskih razmerah pa se je tudi letos po pridelku najbolj izkazala rebula in s tem potrdila svoj primat v Brdih,« je razložil Peršolja in dodal, da so podnebne spremembe z ekstremnimi vremenskimi pojavi nova realnost, s katero se vsi vinogradniki in vinarji v Sloveniji soočajo že nekaj let.
Trgatev 2024 v Goriških Brdih / Foto: Jaka Jeraša

Trgatev 2024 v Goriških brdih / Foto: Jaka Jeraša

Vinogradniki v Brdih, ki pridelujejo grozdje za zadružno klet, s številnimi prilagoditvami v sodelovanju s strokovnimi službami iščejo učinkovite odgovore na te izzive. Prav letos se je izkazalo, da imajo vinogradniki, ki dosledno upoštevajo navodila in prilagajajo obdelavo vinogradov priporočilom, manjši izpad pridelka. 
Priporočamo