Zelenjavni čili je lahko prav tako bogatega okusa kot mesni. Trik je v uporabi pravih začimb, ki pričarajo čudovite polne okuse. Ta čili vsebuje odlično kombinacijo večih začimb, ki so sicer čisto enostavno dostopne v vseh večjih trgovinah. Če slučajno katere od navedenih ne najdete, čili pripravite brez nje. Še ena skrivnostna sestavina, ki ta čili naredi res čaroben, je čokolada oziroma kakav. Mehičani res vedo, kaj delajo! Čokolada, oziroma kakav, uporabite kar imate na razpolago, da jedi globji okus in je zato nikar ne izpustite.

V čiliju so naslednje začimbe: mleta paprika, koriander, kumin, čili, kakav ter sol in poper.

Čili je čudovit tudi za pripravit vnaprej, saj se super pogreje, zato ga le naredite več in v njem uživajte več kot enkrat. Če v njem želite uživati še kasneje, pa ga lahko tudi zamrznete.

Zelenjavni čili

SESTAVINE (za 2 osebi)

Začimbe:

1/4 žličke čilija

1/2 žličke kumina (pozor, to je kumin in ne kumina)

1 žlička rdeče mlete paprike

1/4 žličke mletih koriandrovih zrnc

1 žlička kakava

1/2 žličke soli

1/4 žličke popra

Ostale sestavine:

1 žlica (olivnega) olja

1/2 (rdeče) čebule

2 stroka česna

140 g (oz. 1 mala pločevinka) kuhane koruze

140 g (oz. 1 mala pločevinka) kuhanega rdečega fižola

1 svež paradižnik (zunaj sezone ga izpusti)

2 dcl paradižnikove kaše oz. pelatov

1,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)

50 g kvinoje

1/2 limete ali 1 žlica limoninega soka

šopek svežega koriandra ali peteršilja

PRIPRAVA

Kvinojo dobro splaknite v cedilu pod tekočo vodo. Čebulo sesekljajte, česen pa prav tako – to naredite ločeno. Koruzo in rdeč fižol pretresite iz konzerve in splaknite pod tekočo vodo.

Na segretem olju nekaj minut mehčajte čebulo. Nato dodajte še začimbe in česen ter pražite toliko časa, da česen in začimbe zadišijo – približno minuto. Potem dodajte na kocke narezan svež paradižnik in nato še paradižnikovo kašo ter jušno osnovo. Kuhajte, da zavre, nato pa dodajte še kvinojo. Kuhajte 15 minut, da se kvinoja skuha.

Čiliju dodajte še koruzo, fižol in večino sesekljanega peteršilja in kuhajte 5 minut, da se zelenjava segreje, okusi pa prepojijo.

Čiliju dodajte še limonin sok, nato pa ga poskusite in dosolite in dopoprajte, če je potrebno.

Čili je fantastičen že sam, lahko pa ga obogatite še z avokadom, tortilija čipsom ter žlico grškega jogurta ali kisle smetane. Po želji okrasite še s peteršiljem.

Že v samem čiliju je veliko hranljivih sestavin, med drugim tudi z beljakovinami bogata kvinoja, ki lepo nasiti. Lahko pa čili pred postrežbo okrasite še z nekaj avokada in peteršilja. Če želite nekaj za omilitev pekočega, čiliju dodajte žlico grškega jogurta ali kisle smetane. Seveda pa med pripravo lahko izpustite čili, da bo čili popolnoma nepekoč.

Najprej pa še nekaj idej za pripravo odličnega čilija:

Odličen čičerikin čili s papriko na kvinoji

Chili con carne: odličen mesni čili s papriko in črnim fižolom 

Čili s sladkim krompirjem, kvinojo in črnim fižolom 

Še več zelenjavnih enolončnic pa najdite pod oznako Juhe.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/ !

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave.

 

Priporočamo