Jesen ni prava jesen brez gobic. Čeprav je ravno sedaj na voljo največ raznolikih gob, lahko kupite tudi le šampinjone. Rjavi šampinjoni so najboljši!

Najboljše pa so gobice v družbi. V tej jedi jim družbo dela piščančji file in čudovito osvežilna kremna omaka. Namesto sladke smetane ali smetane za kuhanje uporabite kislo smetano, ki to jed naredi svežo in živo ter čisto nič težko ali dolgočasno. Ja, celoten čar te jedi naredi ravno kisla smetana. K okusu pa pripomore tudi gorčica, ki doda tisto piko na i. Čudoviti okusi!

Originalno v stroganov omaki najdemo govedino. Ker se govedina kuha dlje časa, je priprava te jedi dokaj zamudna. Kar pa ni tako, če uporabimo piščančje meso. Sploh, če uporabimo piščančja prsa, ki se pripravijo res zelo hitro. Uporabite kar piščančje fileje, ki jih nato prerežete na pol, da iz enega fileja dobite dva tanjša fileja, ki se pripravita še hitreje.

Priprava te jedi je res enostavna in dokaj hitra ter je skupek čudovitih sestavin. V jedi najdemo:

PIŠČANČJI FILE – Piščančje prsi razpolovite po debelini, da dobite dva tanjša fileja. Nato ju na obeh straneh začinite s česnom v prahu, sladko mleto papriko ter soljo in poprom. Nato pa ju popečete na segretem olju na obeh straneh, približno 4 minute na stran. Fileja lahko narežete tudi na rezinice, uporabite pa lahko tudi izkočiščena bedra. Odlično bi bilo tudi s puranjimi zrezki.

GOBICE – Najboljši so rjavi šampinjoni, uporabite pa lahko tudi katere koli druge gobe. Šampinjone narežete na rezinice, ampak ne preveč na tanko, tako da obdržijo njihovo sočnost. Mnogi gob ne marajo zaradi teksture in dolgočasnega okusa. Zato gobice popražite na maslu, jih popecite do rjave zapečene barve – če jih le skuhate, res niso dobre – da dobijo čudovito teksturo in res dober okus, nato pa jim dodate še česen. Trio gobe, maslo in česen nikoli ne razočara.

SMETANOVA OMAKA – Običajno se piščanca pripravi v navadni smetani za kuhanje, oziroma v nestepeni sladki smetani. V stroganov omaki uporabimo kislo smetano, ki v omako doda svežino, ki je “navadne” smetane nimajo. Prav zaradi uporabe kisle smetane je ta omaka tako dobra. Edina slaba značilnost kisle smetane v omaki je ta, da se včasih ne vmeša 100% v omako in v omaki ostanejo majhni beli flekci smetane, kar pa je le potencialno estetski problem, na okusu se ničesar ne pozna. Zato kar brez panike. V omaki pa je za bogat okus še gorčica.

RIŽ – Stroganov omako ponavadi postrežejo na testeninah, mnogo boljša izbira pa je riž, ki je k tej omaki prečudovit. Uporabite basmati ali jasminov riž, lahko pa tudi kateri koli drug riž za priloge.

Vrstni red priprave te jedi je naslednji:

Odišavite in popecite piščančje fileje ter jih prihranite za kasneje.

Popražite gobe in pripravite omako.

Dajte kuhati riž.

Dokončajte omako, vanjo dodajte piščančje fileje in kuhajte še nekaj minut.

Na krožnik položite kuhan riž, piščančji file in omako. Njam!

Po želji postrezite še s skledo solate.

Piščančji file v stroganov omaki lahko postrežete z: rižem, testeninami, pire krompirjem, cvetačnim rižem, brokolijevim rižem, polento, kuskusom ali bulgurjem ali le s kosom kruha, s katerim pomažite omako do zadnje kapljice.

Piščančji file v stroganov omaki na rižu

Sestavine (za 2 osebi):

2 žlici (olivnega) olja

400 g piščančjih filejev

2 žlički soli

1 žlička popra

2 žlički česna v prahu

2 žlički mlete sladke paprike

40 g masla

1 čebula

2 stroka česna

300 g gob

1 zvrhana žlica moke

500 ml jušne osnove

1/2 žlice gorčice

120 g kisle smetane

peteršilj za okras

 

Priprava:

Piščančji file razpolovite, da bodo tanjši. Na obeh straneh jih potresite s soljo, poprom, česnom v prahu in sladko papriko. Zrezke v ponvi popecite na dveh žlicah olja toliko časa – približno 4 minute na stran – da na obeh straneh dobijo lepo barvo. Vzemite jih s ponve in prihranite za kasneje.

V isti ponvi – ni je treba pomivati, saj bodo ostanki od peke piščanca začinili omako – stopite maslo, nato pa na njem zmehčajte sesekljano čebulo. Dodajte na rezinice – ne preveč tanke – narezane gobe in jih pražite toliko časa, da najprej spustijo vodo, ki bo počistila dno ponve, nato pa še toliko časa, da se popečejo in lepo obarvajo. Dodajte naribana stroka česna in premešajte in pražite minuto, da česen zadiši. Dodajte moko in nežno premešajte, nato pa pražite še minuto. Postopoma dodajajte jušno osnovo, da se moka vmeša v tekočino. Kuhajte 5 minut, da se naredi kremna omaka.

V omako dodajte še gorčico in kislo smetano. Le potrpežljivo mešajte in kuhajte na nežnem ognju, da se smetana stopi v omako. Poskusite in po potrebi dosolite in dopoprajte. Če ostane nekaj belih flekcev smetane, se ne sekirajte. Ko dobite svetlejšo kremno omako, v njo dodajte piščančje fileje in vse sokove, ki so jih med počivanjem spustili. Kuhajte še 2 minuti, nato pa osvežite s peteršiljem.

Zrezke v omaki servirajte z rižem ali testeninami.

Najprej pa še nekaj odličnih jedi z gobami:

Fantastična bolonjska omaka z gobami in rezanci 

Makaroni iz enega lonca v paradižnikovi omaki s papriko in gobami

Zelenjavni krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami

Ravioli v omaki z gobami in grahom 

Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene

Rezanci v svilnati mascarpone omaki z gobicami in pestom

Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/ 

 

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave:

Priporočamo