Ne se bati nenavadnih stvari in novih okusov. Morda vas bodo prav lepo presenetili. Pogum je tudi pri hrani prav lepa stvar.

Ta pica je polna odličnih sestavin in okusov. Preseneti z okusom, pa čeprav na pogled ni prav najlepša. Testo je jogurtovo, ki je polno beljakovin in je prav lepo sočno, lahko pa uporabite tudi katero koli testo za pico.

V tej pice se nahajajo naslednje sestavine:

BRSTIČNI OHROVT: Brstični ohrovt je lahko prav smrdeč, grenak in čisto nič dober. Vendarle pa je, če ga pravilno pripravite, presenetljivo dober. Ohrovt očistite, narežete na tanke rezinice, popečete in dobro začinite.

PIŠČANČJI ČEVAPČIČI: Čevapčiči na pici? Ja, na pici. Čevapčiče, ki so ponavadi že prav lepo začinjeni, natrgate na manjše koščke, položite na pico in popečete. Tako pečeni so prav lepo sočni in se odlično ujemajo z ostalimi okusi. Če jih nimate, lahko uporabite tudi koščke že pečenega piščanca, hrenovke ali pa slanino.

JOGURTOVO TESTO: Je lepo sočno in je odličnega okusa. Pa še poln je grškega jogurta in zato poln beljakovin. Pripravi se z moko – v tem testu je del bele pšeničke in del polnozrnate okuse, saj je zato bogatejšega okusa, grškim jogurtom, soljo in pecilnim praškom. Sestavine na hitro zmešate v kepo testa, tega pa potem kar s prsti razvlečete v velik krog. Ne potrebujete nobenega čakanja, da bi testo vzhajalo, saj pecilni prašek za vzhajanje potrebuje le toploto in nobenega vnaprejšnjega vzhajanja.

MOCARELA IN KISLA SMETANA: Odlična izbira je mocarela v lističih, ki se lepo stopi, ni pa čisto nič pocasta. Za svežino pa na koncu uporabite še malo kisle smetane.

PARADIŽNIKOVA OMAKA: To omako za pico pripravite doma, je popolnoma enostavno. Navadni paradižnikovi kaši dodajte začimbe (sol, poper, česen in čebula v prahu in timijan) in vse premešajte. Tako enostavno.

Ta recept ima več delov, ki potem sestavljano odlično celoto. Vsak del lahko pripravite enega za drugim in tako za pripravo ne potrebujete preveč časa. V dobre pol ure je pica pripravljena.

Koraki priprave:

  • Pečico prižgite na 200°C.
  • V parih minutah pripravite jogurtovo testo.
  • Pripravite paradižnikovo omako.
  • S prsti testo raztegnite v krog.
  • Krog testa namažite s paradižnikovo omako, nanjo razporedite mocarelo ter naribajte malo parmezana.
  • Na sir natrgajte še nekaj piščančjih čevapčičev.
  • Pico postavite v pečico za 20 minut.
  • Brstični ohrovt narežite (ali naribajte) na rezinice.
  • Brstični ohrovt popecite in začinite.
  • Pečeno pico previdno vzemite iz pečico in nanjo razporedite popečen brstični ohrovt.
  • Pico okrasite s timijanom, parmezanom in kislo smetano.

Pica je najboljša sveža, zato se priprava vnaprej ne priporoča. Zato jo naredite takrat, ko imate na voljo dobre pol ure. Nato pa jo postrezie in se čudite, kako dobre so lahko nenavadne stvari. Vidite, življenje je s hrano lahko vsak dan zanimivo in novo.

Najprej pa še dva odlična recepta z brstičnim ohrovtom, ki je, če je pravilno pripravljen, lahko neverjetno dober:

Hrustljava solata z brstičnim ohrovtom in pršutom s prelivom iz agrumov 

Brstični ohrovt v svilnati beli omaki s pršutom 

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave.

Pica z brstičnim ohrovtom in piščančjimi čevapčiči

Sestavine (za 2 osebi)

Za jogurtovo testo:

120 g bele pšenične moke + dodatno za oblikovanje

80 g polnozrnate moke

250 g grškega jogurta

1 vrečka pecilnega praška

1/2 žličke soli

Za paradižnikovo omako:

4 žlice paradižnikove kaše

1 žlička svežega timijana (ali 1/2 žličke sušenega)

1/2 žličke soli

1/4 žličke popra

1/2 žličke česna v prahu

1/2 žličke čebule v prahu

Sestavine za brstični ohrovt:

1 žlica (olivnega) olja

200 g brstičnega ohrovta

1/4 rdeče čebule

1 žlička svežega timijana (ali 1/2 žličke sušenega)

1/2 žličke soli

1/4 žličke popra

1/2 žličke česna v prahu

1/2 žličke čebule v prahu

Ostale sestavine:

6 piščančjih čevapčičev

4 žlice naribanega parmezana

2 vejici svežega timijana

9 rezin mocarele v lističih

2 žlici kisle smetane

Priprava

Pečico segrajte na 200°C.

V skledi skupaj zmešajte obe moki, pecilni prašek in sol. Dodajte grški jogurt in najprej zmešajte s kuhalnico ali vilico. Nato po potrebi – če se testo preveč prijema na prste – dodajte še malo moke, le žličko na enkrat – in vse skupaj res na hitro zgnetite v testo. Krog testa položite na pekač, obložen s papirjem za peko in ga kar s prsti oblikujte v krog.

V skodelici zmešajte vse sestavine za paradižnikovo omako.

Brstični ohrovt operite in narežite (ali naribajte) na tanke rezinice. V ponev kapnite žlico olja in na segretega stresite narezan brstični ohrovt. Dodajte na rezinice narezano rdečo čebulo ter vse preostale sestavine za brstični ohrovt in premešajte. Pražite dobrih 5 minut, da se brstični ohrovt zmehča in malenkost obarva.

Na razvlečeno testo namažite paradižnikovo omako. Nanjo razporedite mocarelo, nato pa potresite z dvema žlicama parmezana. Na testo s sirom natrgajte piščančje čevapčiče.

Pekač previdno položite v pečico in pecite približno 15 minut, da se testo speče, mocarela lepo stopi, piščančji čevapčiči pa lepo zapečejo.

Na pečeno pico razporedite podušen brstični ohrovt ter jo okrasite s timijanom ter preostalim parmezanom. Na pico razporedite še kislo smetano in takoj postrezite.

Priporočamo