Kdo bi si mislil, da je listnati ohrovt lahko tako dober?! In to svež in nekuhan, torej surov. Ker je kuhan lahko neprijetno grenkega okusa, je surov pravo malo presenečenje. Morda tudi zaradi odličnega preliva, ki je vedno najpomembnejši del vsake solate.
Ta solata pa ni le dobra, ampak tudi zdrava. Listnati ohrovt je poln železa, vitaminov, antioksidantov in vlaknin ter je čudovit za zdravje v času hladnejših dni. Pravo superživilo!
V tej solati se nahajajo:
LISTNATI OHROVT – Listnati ohrovt ni enak tistemu ohrovtu v glavah in tudi ni zelje, čeprav spada v družino kapusnic, kjer je tudi zelje. Listnati ohrovt je dokaj nežen, ponavadi so listi nakodrani in so svetlejše ali temnejše zelene barve. V slovenskih trgovinah listnati ohrovt žal ni pogosto dostopen, enostavno pa ga je dobili na tržnicah, brez težav pa zraste tudi na domačem vrtu. V sezoni je v začetku jeseni in dolgo časa v zimo, saj ni pretirano občutljiv.
JABOLKO – Jabolko doda čudovito svežino in je lep dodatek v solati. Uporabite bolj ali manj sladkega, res ni pomembno, katerega. Narežite ga na palčke ali pa na tanjše rezinice.
ROZINE – So lep jesenski dodatek. Lahko pa dodate tudi katero koli drugo sušeno sadje – brusnice so prav tako odlična izbira.
MANDLJEVI LISTIČI – Kateri koli oreščki so super, uporabite kar pač imate. Popečeni mandljevi lističi so čudovita izbira.
KOZJI SIR – Mehak in nežen kozji sir je čudovit dodatek. Je lepo kremast in je čudovit proteinski del solate. Uporabite lahko tudi feta sir, čisto ok bi bil tudi nariban parmezan.
GORČIČNI PRELIV – Kombinacija gorčice, kisa in olja ter soli in popra je res neverjetna. Gorčični preliv je res eden najboljših na svetu. Za sladkobo lahko dodate še malo javorjevega sirupa, lahko pa ga tudi izpustite ali pa dodate malo medu.
Solata je super dodatek h kateri koli glavni jedi. Najboljša je v pozni jeseni in zgodnji zimi, saj je takrat listnati ohrovt v sezoni.
Najprej pa še nekaj idej za solate v hladnejših mesecih:
Hranljiva solata s pečeno zelenjavo, bulgurjem
Hrustljava solata z brstičnim ohrovtom in pršutom s prelivom iz agrumov
Solata s čičeriko in artičokami
Mešana solata s piščancem in gorčičnim prelivom
Pisana solata s pečenim brokolijem, krutoni, jajcem in gorčičnim prelivom
Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso
Še več receptov za odlične solate pa najdite pod oznako Solate
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/
Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave.
PRIPRAVA
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za solato:
2 pesti listnatega ohrovta
1 jabolko
2 žlici mandljevih lističev
1 žlica rozin
40 g kozjega sira (ali feta sira)
nekaj limoninega soka
Sestavine za preliv:
90 ml (olivnega) olja
45 ml jabolčnega kisa
1 zvrhana žlička gorčice
1 žlica javorjevega sirupa
1/2 žličke soli
1/4 žličke popra
PRIPRAVA
Z vsemi sestavinami za preliv pripravite kremni preliv.
Listnat ohrovt dobro operite, nato pa pri vsakem listu odstranite notranji trd del – le odtrgajte zelene listke stran od notranje trde sredice. Natrgajte jih na ugriz velike koščke.
Na ohrovt zlijte približno polovico preliva in ga vmasirajte v ohrovt. Če imate le čas, ga pustite stati nekaj minut.
Mandljeve lističe stresite na suho ponev in ga popečite do zlate barve.
Jabolko obrežite, narežite na tanjše lističe, nato pa na palčke, podobne vžigalicam. Pokapajte z limoninim sokom, da se jabolko ne bo obarvalo.
K listnatemu ohrovtu dodajte jabolko, rozine, mandljeve lističe, nato pa prelijte še z nekaj preliva in nežno premešajte. Solato servirajte, okrasite s kozjim sirom in postrezite. Odlično!