Pica, ki ne vsebuje niti kapljice paradižnika in se bohoti z mehkimi breskvami je najbrž malenkost nenavadna. Ampak je resnično božanska. Le malo poguma potrebujete, da jo pripravite in zagotavo vam bo nadvse všeč. Razočaranje ni opcija!

Jogurtovo testo za pico je neverjetno. Pripravi se brez kvasa in torej brez vzhajanja, vsebuje pa kar konkretno količino grškega jogurta, kar poskrbi za visoko raven beljakovin. Zaradi jogurta je tudi dosti manj “težka” in mnogo lažje prebavljiva. Seveda pa lahko pripravite tudi klasično pica testo ali pa uporabite že pripravljeno kupljeno ali pa kar pinsa kruh, ki je odlična možnost, ko morda doma nimate dovolj jogurta.

Na pici najdeš naslednje sestavine:

PODLAGA – Namesto klasične paradižnikove omake testo pice le pokapate z nekaj (olivnega) olja in medom (ja, medom!), nato pa obogatite s česnom in timijanom. Lahko uporabite nariban svež česen in ga enakomerno razporedite po testu ter sveže listke timijana, lahko pa si olajšate življenje in uporabite sušen česen in sušen timijan.

SIR – Sir je ena izmed tistih klasičnih sestavin. Uporabite kar rezinice mocarele, saj se ravno prav kremasto stopijo in ne pustijo tiste mlečne vode, ki jo nekatere mocarele. Za malo dodatnega okusa pa lahko dodate še malo parmezana.

PRŠUT – Nekaj rezin pršuta ali pa kar kmečki špek (oziroma variacijo tega), ki je enako dobrega okusa, je pa občutno cenejši od pršuta. Kaj moremo, takšni časi so. Pršut oz. špek lepo odišavi pico in obogati ostale okuse.

BRESKVE – Breskve oziroma sadje je v slanih jedeh na žalost še vedno bolj ali manj čudno. Ampak ni treba, da je tako. Breskve se čudovito ujemajo z večimi slanimi sestavinami, tukaj pa resnično zasijejo. Preden jih položite na sir, jih še malenkost obogatite z balzamičnim kisom in medom. Kajti breskve se neverjetno dobro ujemajo z medom!

BAZILIKA – Ta aromatična dišavnica se odlično ujema z vsemi ostalimi sestavinami in pico ne le parfumira in polepša, ampak tudi obogati. Le eno estetsko opozorilo – ko jo položite na vročo pico, bodo bazilikimi listki kar hitro spremenili barvo iz živo zelene v črno, ampak brez skrbi, to je povsem normalno. Temu se lahko izognete tako, da baziliko razporedite po že narezanem in serviranem kosu pice, da lahko ljudje uživajo najprej tudi z očmi.

MED – Med je božanska sestavina in ni le za v čaj ali na kos kruha z maslom! Tu ga nekaj pokapamo na testo, nekaj dodamo k breskvam in na koncu z nekaj kapljicami pečeno pico tudi okrasimo. Božansko!

Pa še nekaj besed o pripravi te pice. Najprej pripravite testo, ki ga lahko kar takoj oblikujete v pico. To pa zato, ker vsebuje pecilni prašek, ki se aktivira s toploto in bo testo naredil prav lepo mehko. Torej to testo ne potrebuje nobenega vzhajanja! Nato pa testo le obložite, pečete 15 minut. Od nič do pice v 20-ih minutah! Pa če ni to prava mala kulinarična zmaga!

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave:

 

Najprej pa še nekaj odličnih idej za pripravo super jedi z breskvami:

Božanske breskve s piškoti in zrnatim sirom 

Kruhki s piščančjo mortadelo, burato, rukolo in breskvo 

Pečene breskve s sladoledom

Poletna tortica z breskvami in borovnicami

Marinirane breskve z grškim jogurtom

Ribji takosi z breskvino salso

Poletna solata s koruzo, mocarelicami in bazilikinim prelivom

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na https://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2-4 osebe)

Sestavine za jogurtovo testo:

200 g moke + dodatno po potrebi in za oblikovanje

250 g grškega jogurta

1 vrečka pecilnega praška

1 velik ščepec soli

Sestavine za breskve:

2 breskvi

1 žlica balzamičnega kisa

1 žlička medu

Sestavine za pico:

1 žlica (olivnega) olja

med (1 žlica za premaz in nekaj kapljic na koncu za okras)

1 žlička sušenega timijana (ali 2 vejici svežega)

1/2 žličke sušeenega česna (ali 2 stroka sveže naribanega)

1 zavitek mozarele v listih (približno 7 kosov)

1 žlica sveže naribanega parmezana

6 koščkov pršuta ali kmečkega špeka

sveža bazilika

PRIPRAVA

Pečico segrajte na 200°C.

V skledi skupaj zmešajte moko, pecilni prašek in sok. Dodajte grški jogurt in najprej zmešajte z kuhalnico ali vilico. Nato po potrebi – če se testo preveč prijema na prste – dodajte še malo moke, le žličko na enkrat – in vse skupaj res na hitro zgnetite v testo. Krog testa položite na pekač, obložen s papirjem za peko in ga kar s prsti oblikujte v krog.

Breskve narežite na rezinice, prelijte z balzamičnim kisom in medom ter premešajte.

Pico premažite z oljem, pokapajte z medom in potresite s česnom in timijanom. Nato po testu razporedite mocarelo in povrh naribajte še nekaj parmezana. Dodajte še pršut.

Pico postavite v ogreto pečico za 15 minut.

Pečeno pico previdno vzemite iz pečice, okrasite z veliko sveže bazilike in še malo pokapajte z medom. Pico narežite na kose in takoj postrezite. Dober tek!

Priporočamo