Ta jed je čudovita, pa čeprav je malenkost nenavaden skupek različnih sestavin. Vse so čudovite že same po sebi, res fantastične pa so prav skupaj. Jed je malo lažja, zato je super za lažje kosilo ali večerjo. Je čudovita na pogled, enostavna za pripravo in takooo zelo dobra.

V tej jedi so naslednje komponente:

POLENTA: Polente so lahko dolgočasne, lahko pa tudi niso. In ta vsekakor ni. Predvsem ker vsebuje marcarpone sir. Tega vmešate potem, ko je polenta že pripravljena, dol z ognja. Mascarpone jo naredi še bolj kremasto, vabljivo in tako zelo dobro. Če vam uporaba marscarponeja ne diši, polento obogatite s parmezanom in/ali maslom.

GOBICE: Jesen je čudovit čas, saj nam narava podari gobice. Prav v času sezone gob je na voljo več različnih sort. Če drugih ni na voljo, kupite rjave šampinjone ali pa kar mešanico zamrznjenih gob. V tej jedi je ključno, da na koncu priprave gobic dodate še nekaj masla, ki naredi čudovito masleno omako, s katero potem pokapate celotno jed. Saj veste, za tisti ekstra dotik božanskosti. Maslo je zakon!

JAJCE: Ker je vedno priporočeno, da jed vsebuje nekaj dobrih beljakovin, jed zaokrožite z jajcem. Pečenim na oko ali pa s poširanim. Če vam tekoči rumenjak ni všeč, si poleg pripravite umešana jajčka. Pripravite jih na olju, brez vsakršne maščobe na teflon ponvici ali pa na maslu. Primeren je tudi ghee.

ZAČIMBE IN LIMONA: Kuhanje brez začimb in dišavnic bi bilo nadvse dolgočasno in čisto nič okusno. Tu imamo česen, timijan, sol, poper ter mešanico svežih dišavnic – peteršilj, timijan, rožmarin. Božansko! Celotno jed na koncu osvežite z nekaj limonine lupinice.

Priprave te jedi vnaprej se ne priporoča, saj je polenta najboljša sveže pripravljena, kajti dlje ko čakate, bolj se polenta strdi. Sveže pripravljene morajo biti tudi gobice in jajce. A brez skrbi, vse skupaj se pripravi v dvajsetih minutah in to nadvse enostavno.

Najprej pa še nekaj odličnih receptov, v katerih kraljuje polenta:

Kremna lečina omaka s polento

Polenta s paradižnikovo omako in ocvrtimi jajčevci 

Pečena polenta z gobami in špinačo

Polentne palčke 

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave:

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za polento:

približno 6 dl vode

1 žlička olja

120 g polente

1/2 žličke soli

2 žlici mascarpone sira

Sestavine za gobice:

1 žlica (olivnega) olja

125 g svežih gob

2 stroka naribanega česna

1 žlička timijana

1/2 žličke česna

1/2 žličke soli

1/4 žličke popra

1 konkreten košček masla

Ostale sestavine:

olje

2 jajci

sol in poper po okusu

limonina lupinica

sveže dišavnice: peteršilj, timijan, rožmarin

PRIPRAVA

Gobe narežite na lističe in popražite na segreti žlici olja. Ko gobe spustijo vodo in ta izpari, dodajte nariban česen, sušena timijan in česen ter sol in poper ter premešajte. Kuhajte minuto. Nato dodajte še maslo ter premešajte in kuhajte še minuto, da dobite kremaste in mehke gobice ter kar nekaj maslene omake.

V vrelo soljeno vodo kapnite olje, nato pa vanjo stresite polento. Mešajte, da se polenta skuha. Ko je polenta skuhana, jo odstavite z ognja in vanjo umešajte mascarpone.

Na segretem olju specite jajčka na oko. Posolite ju.

Na krožnik servirajte polento, potem pa gobice in jajce. Pokapajte z masleno omako in osvežite z naribano limonino lupinico ter po želji še s svežimi dišavnicami. Po želji še malo popoprajte. Nato postrezite. Potem pa le predrite rumenjak, da steče po polenti in še dodatno začini jed. Odlično!

Priporočamo