Rdeče zelje je čisto premalo cenjeno in to čisto po nepotrebnem, saj je ne le zdravo, ampak tudi dobro. Primerno ni le za v solato, čudovito je tudi dušeno.

V dušenem rdečem zelju se nahajajo:

RDEČE ZELJE – Rdeče zelje je seveda vrsta zelja. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov in je nadvse zdravo. Raste tudi v Sloveniji, dobi se pa tudi v skoraj vseh trgovinah. Je čudovite barve, vendarle pa pri rezanju rado spusti barvo. A brez skrbi, če si potem umijete roke z milom in toplo vodo, se v celoti spere.

RDEČA ČEBULA IN ČESEN – Seveda brez osnovnih aromatik ne gre. Najbolj je primerna rdeča čebula, seveda pa lahko uporabite tudi katero koli drugo. Česen sesekljajte na majhne koščke, lahko pa ga tudi naribate.

ZASEKA (ALI OLJE) – Seveda da največ okusa zaseka, brez skrbi pa lahko uporabite tudi navadno ali olivno olje.

RDEČE VINO IN KUMINA – Zelje dodatno obarva in odišavi rdeče vino, lahko pa uporabite tudi belo. V skrajnem primeru vino lahko tudi izpustite, ampak res ni potrebe, saj alkohol med dušenjem izpari. Rdeče zelje se lepo odišavi tudi z malo kumine.

JUŠNA OSNOVA – Potrebujemo nekaj jušne osnove – ali vode in kocke – da podušimo zelje, ki nato postane lepo mehko.

JABOLKO – Jabolko doda še dodatne vitamine, jed pa tudi malenkost osveži in poleg sladkorja še malenkost dodatno posladka. Uporabite katero koli jabolko in če ima lepo lupino, te nikar ne odstranite, saj je največ vitaminov prav v lupini.

Priprava tega zelja je resnično enostavna. Največ truda morate vložiti predvsem v rezanje zelja na tanke rezinice, ostalo je popolnoma enostavno. Zelje narežite na polovico, odstranite morebitne grše zunanje liste, nato pa nadaljujte z odstranjevanjem listov, tako da dobite kup zeljnih listov. Splaknite jih pod tekočo vodo. Po želji sredinski beli del pri posameznih listih odstranite, potem pa po nekaj listov položite drug na drugega, nato pa narežite na tanjše rezinice. Pa pazljivo pri rezanju.

Dušeno rdeče zelje lahko pripravite tudi vnaprej in ga potem le nežno pogrejete. V hladilniku se obdrži nekaj dni, zamrzovanja pa nikakor ne priporočamo.

Najprej pa še nekaj odličnih receptov, v katerih lahko uporabite rdeče zelje:

Vloženo rdeče zelje 

Super smuti proti vnetjem z rdečim zeljem, borovnicami in banano

Coleslaw: osvežilna zeljna solata z jogurtovim prelivom 

 

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

 

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave:

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 žlica zaseke ali olja

1/2 rdeče čebule

1 žlička rjavega sladkorja

1/2 glavice rdečega zelja

2 stroka česna

1 jabolko

0,5 dl rdečega vina

1 žlička kumine

1 dl jušne osnove (ali vode in jušne kocke)

sol in poper po potrebi

PRIPRAVA

Zelje narežite na polovico, odstranite morebitne grše zunanje liste, nato pa nadaljujte z odstranjevanjem listov, tako da dobite kup zeljnih listov. Splaknite jih pod tekočo vodo. Po želji sredinski beli del pri posameznih listih odstranite, potem pa po nekaj listov položite drug na drugega, nato pa narežite na tanjše rezinice. Pazljivo pri rezanju.

V kozici stopite zaseko, na njej zmehčajte čebulo in dodajte sladkor. Nato dodajte še narezano rdeče zelje, sesekljan česen, kumino, naribano jabolko, rdeče vino in prepražite. Dodajte še jušno osnovo in kuhajte pokrito približno 20 minut, vmes večkrat premešajte in dodajte še malo jušne osnove, če tekočine primanjkuje in se zelje prijema na dno posode.

Na koncu poskusite in popoprajte in po potrebi še dosolite.

 

PIRE IZ SLADKEGA KROMPIRJA: Sladki pire olupite, narežite na kocke in zalijte z vodo. Vodo posolite in kuhajte približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Nekaj vode, v kateri se je krompir kuhal prihranite, ostalo odlijte. Krompir pretlačite v pire, po potrebi dodajte prihranjeno vodo. Poskusite in po potrebi dosolite.

PEČENICE: Pečenice kuhajte v vreli vodi približno 10 minut, oziroma po navodilu na embalaži. Kuhane pečenice položite na krožnik in pustite minuto, da voda s pečenic malenkost odteče. Na ponvi segrejte žlico olja, nato pa pečenice popecite na obeh straneh, približno minuto ali dve na stran. Pazljivo, najbrž bo olje zaradi mokrote pečenic malenkost špricalo, zato ponev med peko raje pokrijte.

Priporočamo