So zavitki, ki se usedejo v spomin. Ta z borovnicami, skuto in piškotki je že eden izmed njih. Zakaj le bi jedli le jabolčne in skutine zavitke (ki so sicer čisto čudoviti)?!

Za pripravo tega zavitka ne potrebujete veliko pekovskega znanja. Znati morate mešati stvari, odvijati stvari in prižgati pečico. Bolj enostavno skoraj ne gre! Vseeno pa si za še lažjo pripravo poglejte fotke priprave in kratek video. Ni šans, da ne uspe!

Ta slasten zavitek je pripravljen z naslednjimi sestavinami:

LISTNATO TESTO – Tradicionalno se za zavitke uporablja vlečeno testo in vsekakor je z vlečenim testom zavitek res dober. Vednarle pa lahko za lažjo in hitrejšo pripravo uporabite kar listnato testo. Uporabite že zvaljano testo, ki ga najdete v hladilniku trgovin. Izberite tistega, ki ga pripravijo z maslom ali pa tistega, ki ga pripravijo z oljem. Pred uporabo ga le vzemite iz embalaže in odvijte. Ponavadi ga prodajajo zavitega v papir za peko. Pa še opozorilo, poglejte, da vzamete pravokotno testo in ne okroglega, ki je namenjen za pite. Ponavadi piše na embalaži.

BOROVNICE – Za zavitke in skoraj vsakršna peciva, ki jih pečete, so zamrznjene borovnice popolnoma v redu. Zakaj bi uporabili sveže borovnice, ki so dosti bolj drage?! Seveda pa uporabite sveže, če želite.

SKUTA IN KISLA SMETANA – Skuta poskrbi za sočnost in lepo poveže vse ostale sestavine, poskrbi pa tudi za dober delež beljakovine. Najboljše je, če uporabite pasirano, lahko pa dobro premešate tudi nepasirano skuto. V receptu je tudi kisla smetana, ki pa jo lahko nadomestite z grškim jogurtom.

PIŠKOTI – V tradicionalnih zavitkih najdemo na maslu popečene drobtine. Da prihranite na času in potrpljenju, tukaj uporabite kar piškote. Namen njih je, da popijejo odvežno tekočino borovnic, da se zavitek ne razleze in da ni pocast. Cimet je čudovit z borovnicami, zato so posledično seveda odlični tudi cimetovi piškoti. Seveda pa lahko uporabite tudi katere koli druge. Pazite le, da se lepo zdrobijo. Zdrobite jih kar z rokami. Najboljša stran piškotov je poleg okusa še čudovita kremnost, ki nastane, ko se piškoti napijejo borovničevega soka.

AROMATIKI IN SLADKOR – Seveda imajo vse sladice tudi nekaj sladkorja in drugih aromatik. Sicer se ne bi imenovale sladice, kaj ni tako? V skutino zmes dodate nekaj cimeta in vanilijev sladkor, k borovnicam pa še nekaj sladkorja v prahu. Sladkor pri borovnicah prilagodite sladkosti borovnic in okusu. Za svežino in tisti wow okus pa dodate še malo limonine lupinice, ki sladico prav neverjetno osveži.

PREMAZ – Da je skorjica zavitka lepo hrustljava in zlato obarvana, ga moramo pred peko namazati. Najboljši izbiri sta razžvrkljano jajce ali še bolje le stopljeno maslo. Uporabite, kar vam bolj ustreza.

Mininalno sestavin, le dobre pol ure za celotno pripravo in tako impresivna sladica. Kdo bi se ji lahko uprl?!

Priprava je resnično enostavna:

Zmešate skutin namaz.

Odišavite borovnice.

Testo odvijete.

Testo namažete s skuto, dodate borovnice in zdrobljene piškote.

Zavitek zavijete.

Zavitek spečete.

Počakate, da se zavitek malenkost ohladi, ga posipate s sladkorjem in pojeste. Odlično!

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave:

Najprej pa še nekaj idej za čudovite recepte z borovnicami:

Odlične špinačne palačinke z borovnicami 

Mini panakotine pite z borovnicami 

Osvežilne borovničevo-kokosove lučke 

Poletna tortica z breskvami in borovnicami 

Domača borovničeva chia marmelada 

Poletna solata z rukolo, piščancem, češnjevci in sadjem 

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 zavitek listnatega testa

150 g žlice skute

80 g kisle smetane ali grškega jogurta

1 zavitek vanilijevega sladkorja

1 žlička cimeta

1 žlička naribane limonine lupinice

200 g (zamrznjenih) borovnic

4 žlice sladkorja v prahu

100 g (Spekulaas) cimetovih piškotov

1 razžvrkljano jajce ali 2 žlici stopljenega masla za premaz pred peko

PRIPRAVA

Pečico segrejte na 210°C (segrevanje zgoraj in spodaj, izognite se vantilaciji).

Skuto, kislo smetano, vanilijev sladkor in naribano limonino lupinico zmešajte v kremni namaz. Borovnice zmešajte z dvema žlicama sladkorja v prahu. Prilagodite kislosti borovnic in okusu.

Listnato testo vzemite iz embalaže in odvijte. Če ni na papirju za peko, ga položite na papir za peko. Na polovico vertikalno namažite skutni namaz, pustite približno 2 centimetra roba. Na skutni namaz razporedite borovnice – če so vmes spustile nekaj soka, tega kar pustite v skodelici. Na borovnice razdrobite piškote.

Nenamazan del testa prepognite čez obložen del in s prsti pritisnite skupaj, da med peko ne bo puščalo. Robove (vse tri – dva ožja in en daljši) s prsti previdno prepognite, nato pa zavitek obrnite, da bodo vsi prepognjeni deli na dnu.

Zavitek s papirjem za peko previdno prenesite na pekač. Premažite ga z razžvrkljanim jajcem ali stopljenim maslom in enakomerno prepikajte z zobotrebcem, da bo vroč zrak v zavitku med peko uhajal čez luknjice in ne po počil. Pekač postavite v ogreto pečico za približno 30 minut ali kakšno minuto dlje – toliko časa, da se lepo zlato obarva.

Pečen zavitek previdno vzemite iz pečice, počakajte, da se ohladi – vsaj 15 minut – nato pa potresite s sladkorjem v prahu in narežite.

 

Priporočamo