Breskev melba (francosko pêche melba) je sladica, pripravljena iz breskev in malinove omake, prelite po vaniljevem sladoledu, ki jo je v začetku devetdesetih let 19. stoletja prvi pripravil francoski kuhar Auguste Escoffier kot poklon avstralski sopranistki Nellie Melba.

Breskev melba

Sestavine

       4       zrele breskve

       500 ml       vode

       200 g       sladkorja

       1       vaniljev strok

       250 g       svežih ali zamrznjenih malin

       50 g       sladkorja v prahu

              sok polovice limone

              vaniljev sladoled

              lističi mete po želji

Priprava:

1       V večjem loncu zavremo vodo s sladkorjem in vaniljevim stroko ter mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.

2       Breskve na kratko blanširamo v vreli vodi, nato pa postavimo v hladno vodo, da jih lažje olupimo, nato jih razpolovimo in jim odstranimo koščice.

3       Breskve denemo v vrel sladkorjev sirup in jih kuhamo na nizki temperaturi približno tri do pet minut oziroma dokler ne postanejo mehke. Previdno jih vzamemo iz sirupa in pustimo, da se ohladijo.

4       Maline, sladkor v prahu in limonin sok damo v mešalnik in mešamo, dokler ne dobimo gladkega pireja, ki ga precedimo skozi fino cedilo, da odstranimo semena. V desertne kozarce ali skodelice damo po eno ali dve kepici vaniljevega sladoleda, na sladoled položimo eno ali dve polovici breskve in ju prelijemo s svežim malinovim prelivom. Po želji sladico okrasimo z lističem ali dvema sveže mete.

Melbova (svoje pravo ime Helen Porter Mitchell je spremenila na začetku nastopanja zunaj rodne Avstralije) je bila v svojem času velika zvezda svetovnih opernih odrov. Poleg pogostih angažmajev v Londonu je nastopala tudi po Evropi in ZDA, na enem izmed njenih gostovanj v Londonu pa je princ Filip, vojvoda Orleanski, ki je bil celo eden izmed pretendentov za francoski prestol, priredil večerjo v čast njenemu nastopu. Escoffier, ki je bil v takratnem času največja kuharska zvezda v Angliji, je operni divi polaskal s sladico iz svežih breskev, postreženih z vaniljevim sladoledom na srebrnem krožniku, ki je stal na ledeni skulpturi laboda in jo najprej poimenoval pêche au cygne oziroma breskev z labodom, nekaj let kasneje pa je taisto sladico, ko je začel ustvarjati v konkurenčnem hotelu Ritz Carlton v Londonu, malce spremenil in ji dodal preliv iz malin ter jo preimenoval v pêche melba. V svojih spominih se je sopranistka spomnila dogodka z besedami: »Na mizi se je znašla majhna srebrna posodica in sporočilo, da je gospod Escoffier to sladico pripravil posebej zame. Podobno, kot je Eva okusila prvo jabolko, sem jaz pokusila prvo breskovo melbo.«

Juha iz bučk

Sestavine:

1 kg       mladih bučk

1       čebula

2       stroka česna

2 žlici       oljčnega olja

1 l       zelenjavne jušne osnove

       sol, poper in peteršilj

Priprava:

Bučke operemo in zrežemo na koščke. Čebule narežemo na kolobarčke, česen olupimo in stroke narežemo na malce debelejše koščke. V loncu na olju na hitro posteklenimo čebulo, dodamo česen in bučke ter vse skupaj na hitro popražimo, nato pa prilijemo jušno osnovo in na zmernem ognju kuhamo približno 15 minut. Ko se bučke zmehčajo, juho začinimo in jo zmešamo s paličnim mešalnikom ter serviramo z vršičkom peteršilja.

Escoffierjeva sladka kreacija je kakopak postala slavna tako kot Avstralka, ki ji jo je posvetil in se je v začetku in sredini 20. stoletja znašla na jedilnikih številnih boljših restavracij in hotelov po vsem svetu. Ni pa bila to edina jed, ki jo je pevka lahko okusila kot Eva jabolko, saj ji je nekaj let kasneje, ko je bila na dieti, kuharski velemojster Escoffier pričaral še kruhek melba​, nekakšno tanjšo verzijo opečenca. V petdesetih letih prejšnjega stoletja sta se na trgu pojavila celo ustekleničena omaka melba in sladoled z okusom breskve melba, v kuharskih knjigah pa so pogosti recepti za breskove pite in torte melba ter druge jedi z okusom breskev in maline. Obstaja tudi precej podobnih različic te znamenite sladice, samo da se namesto breskev v njih pojavljajo hruške, marelice ali jagode, namesto malinove kaše pa žele iz rdečega ribeza. 

Brancin v pečici s krompirjem

Sestavine:

2       večja brancina ali 4 manjši

50 dkg       krompirja

1       večja čebula

1       česen

20       češnjevih paradižnikov

       oljčno olje, sol in poper

1 dcl       belega vina

4       vejice rožmarina

1       limona

Priprava:

Krompir olupimo in narežemo, posolimo in popopramo, prelijemo z oljčnim oljem, vmes pa dodamo še drobno narezano čebulo. Vse skupaj damo v pekač in enakomerno porazdelimo ter pečemo približno 20 minut na 220 stopinjah Celzija v predhodno ogreti pečici. Medtem pripravimo očiščenega brancina, ki ga osušimo s papirnato brisačo in na eni strani večkrat zarežemo do pet milimetrov globoko v kožo. Ribi posolimo ter jima v trebuh vtaknemo še vejico rožmarina in krhelj limone, položimo na delno pečen krompir, tako da je zarezana stran obrnjena navzgor, in jih prelijemo z oljčnim oljem, dodamo stroke česna, češnjev paradižnik in krhlje limone. Pekač prekrijemo s kosom aluminijaste folije in ga ponovno prestavimo v pečico na 220 stopinj. Po tridesetih minutah folijo odstranimo in pečemo še nadaljnjih petnajst minut. Nato ribi in krompir zalijemo s približno enim decilitrom belega vina in pečemo še kakšnih deset minut, po končani peki pa ribe očistimo in serviramo skupaj s krompirjem in zelenjavo ter limonami.

Priporočamo