Wooltonova pita je dobila ime po Fredericku Marquisu, znanem kot lord Woolton, britanskem ministru za prehrano v začetku druge svetovne vojne, med letoma 1940 in 1943. Vlada ga je pooblastila, da prepreči stradanje naroda, pito pa je ustvaril Francoz François Latry, takrat šef kuhinje v najprestižnejšem londonskem hotelu Savoy.

Wooltonova pita

Sestavine:

       0,45 kg       cvetače

       0,45 kg       korenja

       0,45 kg       krompirja

       0,25 kg       repe

       0,25 kg       pora

              šopek mlade čebule

       2       čajni žlički kvasovega ekstrakta ali 1 zelenjavna jušna kocka

       1       jedilna žlica ovsenih kosmičev

       20 g       šampinjonov

       20 g       graha

              sol in poper po okusu

              peteršilj (svež ali posušen)

Za testo:

       200 g       polnozrnate moke

       100 g       masla

       1       žlica pecilnega praška ali sode bikarbone

              hladna voda

Priprava:

1       Vso zelenjavo olupimo in narežemo na približno enako velike koščke, da se bo enakomerno kuhala.

2       Zelenjavo zalijemo z vodo, dodamo jušno kocko ali kvasov ekstrakt in jo kuhamo približno 15 minut, da se začne mehčati. Nato vmešamo ovseno kašo, dodamo posušen ali svež peteršilj in kuhamo nekaj minut, da se okusi povežejo.

3       V skledi z rokami vmešamo v moko maslo in postopoma dodajamo hladno vodo, da zamesimo testo. Ko je pripravljeno, ga nežno pregnetemo in pustimo počivati v hladilniku 15–20 minut.

4       Pečico segrejemo na 180 °C. Testo razvaljamo in ga polovico položimo v pekač ter nanj stresemo kuhano zelenjavo, z drugo polovico pa naredimo pokrov in ga položimo čez zelenjavni nadev. Odvečno testo odrežemo in robove pritisnemo ob rob pekača, da se zapre. Z vilicami prebodemo testo, da bo para med peko uhajala, nato pa pito pečemo približno 30–35 minut, dokler testo ne postane zlatorjavo in hrustljavo.

5       Pito pred postrežbo nekoliko ohladimo.

Vegetarijanska pita, ki jo je sestavil kuharski mojster iz eminentne prehranjevalnice in jo poimenoval »lord Woolton pie«, simbolizira takratne čase, ki so v kuhinji zahtevali kar precej domiselnosti, da družine niso hodile naokrog lačnih ust, saj je britanska vlada leta 1940 uvedla posebne kupone, s katerimi so lahko kupovali osnovna živila, da bi preprečili dvig cen in črni trg, s tem da je bil nakup mesa, sladkorja, jajc, marmelade, masla, slanine in drugih priboljškov zelo omejen. Zato pa je bila bolj dostopna zelenjava, tako da je minister za prehrano prišel na idejo, da bi bilo dobro ustvariti jed, ki bi nadomestila uporabo mesa in ki bi bila tako dobra, da ljudje ne bi tarnali, kako zelo na krožnikih pogrešajo živali. Recept za pito, ki se je najprej sicer imenovala pita lorda Wooltona, nato pa Wooltonova pita, je bil zato preprost in praktičen ter je temeljil na sezonski zelenjavi, ki jo je bilo mogoče pridelati doma ali pa kupiti na tržnicah ali v lokalnih prodajalnah. Eden glavnih zvezdnikov, ki so propagirali jed, je bil sam Woolton, ki se je pogosto prikazoval v raznih državnih menzah in drugih množičnih prehranjevalnicah, kako se ob prisotnosti novinarjev in fotografov masti s pito, poimenovano po njem. Tipične sestavine za novotarijo v obliki pite so bile korenje, krompir, repa, cvetača, čebula, por ali druga dostopna zelenjava ter ovseni kosmiči, testo pa je bilo narejeno iz polnozrnate moke in kančka margarine, ker masla pač ni bilo.

Goveja juha / Foto: Dzs

/ Foto: DZS

Juha s teletino in stročjim fižolom

Sestavine:

400 g       telečjega stegna

200 g       stročjega fižola

3 žlice       oljčnega olja

1 liter       jušne osnove (zelenjavne ali goveje)

1       velika čebula

2       velika paradižnika

1       manjša paprika

3       stroki česna

       sol in poper

       peteršilj

Priprava:

V ponvi prepražimo čebulo, dodamo sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik ter papriko in mešamo, da tekočina izpari. Primešamo narezan stročji fižol in na kocke narezano teletino ter ju pražimo približno deset minut. Solimo, popramo, zalijemo z jušno osnovo in kuhamo vsaj eno uro, s tem da juho vmes večkrat premešamo. Pred serviranjem ji dodamo še na drobno narezan peteršilj in jo po želji postrežemo s kislo smetano.

Navodila za pripravo so po Wooltonovih navodilih objavili v časopisu The Times aprila 1941, kjer so zapisali, da je jed sila zdrava. Recept se je kot blisk razširil po Britaniji in tako postal simbol prehranske avtonomije ter kolektivnega duha prebivalcev Združenega kraljestva ob soočenju z vojno realnostjo. Kljub ne preveč razkošnim sestavinam je bila pita okusna in nasitna, poleg tega pa je spodbujala uporabo doma pridelane zelenjave in uravnoteženo prehrano, zaradi česar se je precej izboljšala britanska prehranska samozadostnost. Wooltonova pita je med klenimi Britanci še danes zapisana v kolektivni spomin in predstavlja moč, solidarnost in inovativnost tudi v najtežjih okoliščinah. 

Grilled pear with caramelized walnuts and honey on a blue vintage plate. / Foto: Lilechka75

/ Foto: Getty Images

Pečene hruške z medom in orehi

Sestavine:

4       hruške

100 g       orehov

4       žlice medu

1       čajna žlička cimeta (neobvezno)

2       žlici masla

       sok ene limone

       vaniljev sladoled

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C. Hruške prepolovimo in jim odstranimo peške. Za nadev v skledi zmešamo sesekljane orehe, med, cimet in limonov sok, da se vse sestavine lepo povežejo. Vsako polovico hruške napolnimo z mešanico orehov in medu, na vrh pa dodamo malo masla. Hruške postavimo v pekač in pokrijemo s folijo, pečemo pa približno 25–30 minut, dokler ne postanejo mehke. Serviramo še tople v družbi z vaniljevim sladoledom.

Priporočamo