Zelenjava, zelišča in sir feta so klasične sestavine grške kuhinje, ki največkrat končajo v tradicionalnih grških pitah, solatah pa tudi prigrizkih, kot so kolokitokeftedes, kot jim pravijo v Grčiji. Podobne jedi poznajo sicer po vsem Sredozemlju, v Turčiji na primer so podobni ocvrtki iz bučk poznani po imenom mücver.

 

Kolokitokeftedes

Sestavine

       4       srednje velike bučke

       1       rdeča čebula

       3 žlice       svežega kopra

       2 žlici       sveže mete

       2 žlici       svežega drobnjaka

       1 skodelica       zdrobljenega sira​ feta

       1,5 skodelice       moke

       2       jajci

       žlice       oljčnega olja

Priprava

1       Bučke naribamo in damo v skledo. Potresemo jih s soljo in pustimo stati pol ure. S pomočjo cedila iztisnemo odvečno vlago iz bučk in jih denemo nazaj v skledo.

2 Sesekljamo čebulo, zelišča in jih damo v skledo, prav tako vanjo damo še sir​ feta, stepeni jajci in vse skupaj premešamo. Postopoma dodajamo moko in še enkrat vse skupaj premešamo.

3       V ponvi segrejemo oljčno olje in ko je vroče, z žlico zajamemo maso ter jo polagamo v ponev. Ocvrtke na vsaki strani pečemo dve do tri minute, dokler niso zlatorjave barve in hrustljavi.

 

Greek zucchini fritters with tzatziki / Foto: Athina Psoma

Greek zucchini fritters with tzatziki / Foto: Athina Psoma

Traditional delicious appetizer; tzatziki (Turkish name; cacik) / Foto: Esin Deniz

Traditional delicious appetizer; tzatziki (Turkish name; cacik) / Foto: Esin Deniz

Cold Frappe Coffee or Frappuccino served with chocolate cookies and whipped cream. Mudslide delicious dessert coffee drink, copy space. / Foto: Mizina

Cold Frappe Coffee or Frappuccino served with chocolate cookies and whipped cream. Mudslide delicious dessert coffee drink, copy space. / Foto: Mizina

Beseda keftedes pomeni ocvrtke oziroma mesne kroglice, kolokiti pa bučke, ki jih je v poletnih mesecih na vseh vrtovih več kot dovolj. Receptura menda izvira s Krete, danes pa jih lahko najdemo malodane v vsaki restavraciji ali taverni tako na celini kot na vseh grških otokih. O teh slastnih ocvrtkih po Grčiji kroži celo urbana legenda, ki pravi, da Grki kakovost kuharja ocenjujejo prav na podlagi tega, kako je vešč v pripravi kolokitokeftedesov, saj morajo biti obvezno na ugriz hrustljavi, znotraj pa mehki in kremasti. Receptura veleva, da se zelišča in naribane bučke pomešajo s feto, jajci in malo moke ter popečejo na ponvi na oljčnem olju. Prav sir feta, ki ga Grki slavijo kot enega svojih najmočnejših kulinaričnih adutov, daje zeliščem in bučkam tipičen slan okus, ki pride še tako prav posebno v poletnih mesecih in jih, kot pravijo, naredi edinstvene.

Kolokitokeftedes

Sestavine

       4       srednje velike bučke

       1       rdeča čebula

       3 žlice       svežega kopra

       2 žlici       sveže mete

       2 žlici       svežega drobnjaka

       1 skodelica       zdrobljenega sira​ feta

       1,5 skodelice       moke

       2       jajci

       žlice       oljčnega olja

Priprava

1       Bučke naribamo in damo v skledo. Potresemo jih s soljo in pustimo stati pol ure. S pomočjo cedila iztisnemo odvečno vlago iz bučk in jih denemo nazaj v skledo.

2 Sesekljamo čebulo, zelišča in jih damo v skledo, prav tako vanjo damo še sir​ feta, stepeni jajci in vse skupaj premešamo. Postopoma dodajamo moko in še enkrat vse skupaj premešamo.

3       V ponvi segrejemo oljčno olje in ko je vroče, z žlico zajamemo maso ter jo polagamo v ponev. Ocvrtke na vsaki strani pečemo dve do tri minute, dokler niso zlatorjave barve in hrustljavi.

Grška beseda za sir feta sicer izvira iz italijanske besede fetta, kar pomeni rezina, ta pa iz latinske besede offa, ki pomeni zalogaj. Od leta 2002 je ta grški sir zaščiten v EU in se ponaša z zaščiteno označbo porekla (ZOP), kar pomeni, da se lahko pod tem imenom proizvaja le na določenih območjih Grčije, narejen pa je iz ovčjega mleka ali iz mešanice ovčjega in kozjega. To vsestransko uporabno jed lahko postrežemo kot predjed, prilogo ali glavno jed, v Grčiji pa jo najpogosteje spremlja caciki, kremna omaka na osnovi kumar in jogurta, ali pa omaka ajoli, ki prav tako izvira iz Sredozemlja in je narejena iz česna in oljčnega olja. Kljub sredozemskim koreninam so bučkini ocvrtki našli pot tudi v druge kuhinje po svetu, povsod pa to jed v tisoč različnih oblikah največkrat uživajo poleti, ko je bučk povsod več kot preveč

 

Kolokitokeftedes

Sestavine

       4       srednje velike bučke

       1       rdeča čebula

       3 žlice       svežega kopra

       2 žlici       sveže mete

       2 žlici       svežega drobnjaka

       1 skodelica       zdrobljenega sira​ feta

       1,5 skodelice       moke

       2       jajci

       žlice       oljčnega olja

Priprava

1       Bučke naribamo in damo v skledo. Potresemo jih s soljo in pustimo stati pol ure. S pomočjo cedila iztisnemo odvečno vlago iz bučk in jih denemo nazaj v skledo.

2 Sesekljamo čebulo, zelišča in jih damo v skledo, prav tako vanjo damo še sir​ feta, stepeni jajci in vse skupaj premešamo. Postopoma dodajamo moko in še enkrat vse skupaj premešamo.

3       V ponvi segrejemo oljčno olje in ko je vroče, z žlico zajamemo maso ter jo polagamo v ponev. Ocvrtke na vsaki strani pečemo dve do tri minute, dokler niso zlatorjave barve in hrustljavi.

Ledena kava

Sestavine

200 ml       likerja​ baileys

1 vrečka       vaniljevega sladkorja

1 dcl       mleka

200 ml       smetane za stepanje

4 kepice       vaniljevega sladoleda

4       piškoti

Priprava

Skuhamo kavo in stepemo sladko smetano. Kavo sladkamo z vaniljevim sladkorjem in likerjem ter jo nalijemo v servirne kozarce. Dodamo kepico vaniljevega sladoleda in malce mleka, ledene kocke, na koncu pa še stepeno smetano. Kavo okrasimo s čokolado v prahu ali čokoladnim prelivom, s kakšnim popraženim kavnim zrnom ter čokoladnim piškotom in seveda s slamico.

 

Priporočamo