Pico de gallo v španskem jeziku pomeni petelinji kljun, čeprav jed s temi pernatimi človekovimi prijatelji nima povsem nobene neposredne povezave. Teorij, zakaj naj bi Mehičani svojo svetovno znano salso oziroma pomako ali celo solato, saj po videzu spominja na grško ali balkansko šopsko solato, poimenovali po najlepšem ptiču na svetu, je več. Eni trdijo, da zato, ker so jo jedli s prsti oziroma s palcem in kazalcem, kar je spominjalo na petelinji profil, ki ga s taistima prstoma lahko poustvarimo s pomočjo igre svetlobe in sence, drugi, da zato, ker spominja na teksturo piščančje oziroma petelinje krme, tretji pa verjamejo, da ime izvira iz podolgovate oblike čilija sorte serrano, ki izvira iz goratih regij zveznih držav Puebla in Hidalga ter se uporablja v tej jedi.
Se pa zato kulinarični raziskovalci v en glas strinjajo v tem, da ta po celotni Mehiki pa tudi onkraj nje prisotna jed izvira iz časov Aztekov, še posebej se omenjata polotok Jukatan in zvezna država Sonora. Azteki so namreč dokazano pripravljali podobno jed – krstili so jo za »xilli salsa« –, tako da so sesekljali čilije in paradižnik, v današnji različici pa so prisotni še čebula, limeta in koriander. Zaradi zelene, rdeče in bele barve se je pica de galla oprijelo tudi ime »salsa bandera« oziroma salsa zastave, saj ponazarja zeleno, belo in rdečo barvo mehiške zastave.
V mnogih regijah Mehike izraz pico de gallo sicer uporabljajo tudi za salse, v katere poleg paradižnika skočijo še avokado, pomaranče, kumare in papaja, vendar naj bi bil originalni pico de gallo narejen le iz paradižnika, katerega sočnost in sladkoba ter kislost naj bi bile ključnega pomena za uravnoteženi okus pica de galla. Paprika sorte serrano naj bi salsi dodala pikantnost, čebula ostrino in globino, limeta naj bi povezala vse sestavine s kislo noto, koriander pa naj bi dodal zeliščni okus. Pico de gallo, ki ga sicer v različnih oblikah poznajo po vsej Latinski Ameriki ter seveda tudi po ZDA, pa naj ne bi bil samo okusna spremljava jedi – največkrat se znajde na obloženih mizah skupaj s tortiljami in takosi, pečenim mesom ali ribami in tortilja čipsom –, ampak tudi zdrava izbira, saj so vse sestavine te jedi bogate z vitamini, minerali in antioksidanti.