Linška torta (Linzer Torte), iz katere so se razvili tudi linški piškoti oziroma linške oči (Linzer Augen), je ena najstarejših dokumentiranih evropskih sladic in velja za praznično poslastico v avstrijski, češki, švicarski, nemški in tirolski kulinarični tradiciji. V najrazličnejši kuharski literaturi se omenja, da je recept, ki ga je zapisala avstrijska grofica Anna Margarita Sagramosa leta 1653, celo najstarejši znani recept za kakršno koli torto na svetu, odkrili pa so ga in ga še vedno hranijo v arhivu največje samostanske knjižnice na svetu v opatiji Admont na Štajerskem.

Linška torta

Sestavine:

250 g       moke

200 g       masla

150 g       sladkorja v prahu

150 g       mletih mandljev

1       čajna žlička mletega cimeta

1       čajna žlička mletih nageljnovih žbic

1/2       čajne žličke soli

1       jajce

1       rumenjak

1       žlička limonine lupinice

1–2       žlici hladne vode

200 g       ribezove marmelade

sladkor v prahu za posipanje

Priprava:

1       V večji skledi zmešamo moko, sladkor v prahu, mlete mandlje, cimet, nageljnove žbice in sol ter hladno maslo. Vse sestavine pregnetemo, da dobimo drobtinasto teksturo. Dodamo še jajce in limonino lupinico ter še enkrat vse skupaj dobro pregnetemo, da dobimo polno testo. Zavijemo ga v folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut. Če je preveč suho, dodamo žličko ali dve hladne vode in ga še enkrat pregnetemo.

2       Pečico segrejemo na 180 stopinj, pekač za torto pa obložimo s papirjem za peko. Ko je testo ohlajeno, ga razdelimo na dva dela, s tem da mora biti en del rahlo večji. Tega na pomokanem pultu razvaljajmo tako, da je malce večji od površine pekača. Položimo ga v pekač ter dobro pritisnemo ob robove in dno, nanj pa enakomerno porazdelimo ribezovo marmelado.

3       Preostalo testo razvaljamo na približno pol centimetra debelo plast in ga narežemo na približno en centimeter široke trakove. Položimo jih čez marmelado, da ustvarijo mrežo. Robove testa lahko rahlo pritisnemo skupaj, da se med peko ne odlepijo.

4       Torto denemo v pečico in jo pečemo 40–45 minut, dokler testo ne postane zlato rjavo in hrustljavo. Po peki jo pustimo, da se ohladi, pred serviranjem pa jo narahlo potresemo s sladkorjem v prahu.

Kuharska knjiga Anne Margarite, ki je bila po rodu iz avstrijske dežele Kranjske in se je kasneje poročila v Verono, vsebuje okoli 490 receptov, zanimivo pa je, da si zgodovinarji menda še vedno belijo lase z vprašanjem, kako je njeno avtorsko delo, ki ga je naslovila Knjiga vsakovrstnih domačih reči, kakor sladkih jedi, začimb, kolačev in tudi vsakovrstnega sadja in drugih dobrih in koristnih stvari, sploh zašlo v Admont. Da je bila linška torta silno popularna in moderna v takratnem baročnem obdobju, dokazuje dejstvo, da so bili v kuharski knjigi kranjske grofice podrobno opisani kar štirje različni recepti, vendar zgodovinarjem in raznim raziskovalcem zgodovine gastronomije do dandanašnjih dni še ni uspelo ugotoviti, kdo in kdaj jo je pravzaprav izumil. Nekateri nastanek pripisujejo dunajskemu slaščičarskemu mojstru Linzerju, vendar ko so se raziskovalci podrobno zakopali v arhive, niso našli niti enega Linzerja, ki bi bil kdaj povezan s slaščičarstvom na Dunaju.

Enolončnica iz leče / Foto: iStock

Enolončnica iz leče / Foto: iStock

Enolončnica iz leče

Sestavine:

250 g       rjave, zelene ali rdeče leče

1       čebula

2       stroka česna

2       korenčka

2       krompirja

150 g       pancete

1       rdeča paprika

1       konzerva pelatov v koščkih

1 l       zelenjavne jušne osnove

2       žlici oljčnega olja

1       čajna žlička mlete sladke paprike

1       lovorjev list

sol in poper po okusu

svež peteršilj

Priprava:

Lečo speremo pod tekočo vodo in narežemo zelenjavo. Čebulo, česen, korenček, krompir, papriko in slanino narežemo na čim manjše kocke. V večjem loncu segrejemo oljčno olje in na njem popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo slanino, nato še česen in mleto papriko. Vse skupaj pražimo kakšno minuto, nato dodamo ostalo zelenjavo in vse skupaj dobro premešamo. V lonec stresemo še lečo in vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Solimo in popramo, pokrijemo lonec in mineštro kuhamo na zmernem ognju približno štirideset minut oziroma dokler se leča in zelenjava ne zmehčata. Med kuhanjem mineštro občasno premešamo in po potrebi dolijemo vodo. Enolončnico postrežemo vročo in jo posujemo s sveže nasekljanim peteršiljem in po želji s koščkom kruha.

Tako je najverjetneje, da je dobila ime po Linzu, ker je bil že v baročnem času ugledno trgovsko mesto, v katerem so si na glavnem trgu izmenjevali blago, informacije in verjetno tudi recepte, ki so jih predstavljali v številnih evropskih kuharskih knjigah. Za to, da je linška torta postala svetovno znana, pa naj bi bil zaslužen Johann Konrad Vogel (1796–1833), sicer po rodu z Bavarske, ki se je leta 1822 poročil s Katherino Kreß, vdovo slaščičarja iz Linza, in prevzel družinski posel ter začel obsežno proizvodnjo torte, ki je postala kulinarični simbol tega mesta. Se pa današnje linške torte menda kar precej razlikujejo od originala, do današnjih dni so v najrazličnejših kuharskih knjigah odkrili skoraj dvesto dokumentiranih receptov za pripravo te posebne torte, ki se od klasičnih tort razlikuje predvsem v tem, da je enoplastna oziroma da bolj spominja na pito. Velja pa, da naj bi originalno linško torto pripravljali z ribezovo marmelado, čeprav se v njej zelo pogosto znajdejo sorodnice iz drugih vrst sadja. 

Mesne kroglice s sirom / Foto: Dzs

Mesne kroglice s sirom / Foto: Dzs

Ocvrte mesne kroglice s sirom

Sestavine:

400 g       mešanega mletega mesa

2       stroka česna

30 g       drobtin

1       žlica kisle smetane

1       žlička mešanice začimb za curry ​

1       žlička mletega ingverja

sol in poper

1       limona

2       jajci

1,5 dcl       vina

120 g       moke

100 g       sira (ementalec, edamec …)

olje za cvrtje

Priprava:

V večjo skledo damo meso, sesekljan česen, jajce, drobtine in kislo smetano. Solimo in popramo, dodamo začimbe in ingver, naribano lupinico limone, njen sok ter vse skupaj pregnetemo. Iz moke, jajc in vina zamešamo gladko maso in jo posolimo. Iz mesne mase oblikujemo kroglice in v vsako vtaknemo košček sira. Pripravljene kroglice povaljamo v moki, pomočimo v pripravljeno maso in ocvremo v vročem olju. Pred serviranjem jih položimo na papirnato brisačo, da se odcedijo. Kroglice se lepo znajdejo v družbi pire krompirja ali pomfrija.

Priporočamo