Ne glede na to, da je Anin krompir za pripravo razmeroma enostavna jed in da vsebuje le štiri sestavine – krompir, maslo, sol in poper –, slovi kot ena izmed najbolj sofisticiranih francoskih specialitet, zato ni nič pretresljivega, da jo je ena najbolj znanih kuharskih mojstric moderne dobe in televizijskih kuharskih zvezdnic Julia Child razglasila za najboljšo jed iz krompirja vseh časov. Po njenem prepričanju se kontrast skorjaste zunanjosti in nežne maslene notranjosti ne more primerjati z nobeno drugo jedjo.

Boulangere potatoes, or scallop potato, a famous French dish of sliced onion and potato baked in stock. So called because in the past, French housewives would take it to be baked in the baker's oven. / Foto: Travellinglight

Foto: Getty Images

Anin krompir

Sestavine:

1 kg       krompirja (najbolje sorte z nizko vsebnostjo škroba)

150 g       masla

sol in poper po okusu

Priprava:

1       Krompir olupimo in narežemo na zelo tanke rezine (približno dva do tri milimetre), operemo in posušimo. Da bodo rezine res enakomerne debeline, je najprimernejši način, da krompir narežemo kar na rezalnem stroju.

2       Na rahlem ognju raztopimo maslo in nato v pekaču ali ponvi, ki je primerna za uporabo v pečici, razporedimo rezine krompirja v krogih, plast za plastjo, s tem da vsako plast krompirja premažemo z maslom in rahlo posolimo.

3       Pekač ali ponev pokrijemo in pečemo v pečici pri 180 do 200 stopinjah Celzija približno 45 minut, nato pa odstranimo pokrov in krompir pečemo še 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir na vrhu obarva zlato rjavo in postane hrustljav.

4       Po koncu peke pustimo krompir, da se ohladi, nato pa ga previdno, tako kot pri obrnjeni piti, prevrnemo na servirni krožnik in ga razrežemo kot torto. Največkrat se Anin krompir znajde v družbi kakšnega bogatega pečenega kosa govejega mesa ali v pečici pečenega piščanca.

Kot pravijo kronisti kulinaričnih mojstrovin, je Anin krompir leta 1970, v času vladanja Napoleona lll., ustvaril kuharski mojster Adolphe Dugléré (1805–1884), medtem ko je služboval kot šef kuhinje v restavraciji Café Anglais, takrat eni najboljših in najprestižnejših pariških obedovalnic. Edino, kar še vedno bega zgodovinarje, je to, komu je bila novonastala jed posvečena. Nekateri sicer trdijo, da francoski igralki Anni Judic, ki je v tistem času slovela po vlogah v komedijah, drugi pa, da je jed dobila ime po takrat eni najbolj znanih pariških nočnih dam Anni Deslions (umrla leta 1873), pogosti gostji restavracije Café Anglais, kjer so se zbirale pariške eminence družabne smetane.

onion soup / Foto: Margouillatphotos

Foto: Getty Images

Kremna čebulna juha

Sestavine:

600 g       čebule

90 g       masla

0,75 dcl       zelenjavne ali goveje jušne osnove

2 žlici       moke

1 žlica       vina

2 žlici       smetane

       peteršilj, sol in poper

Priprava:

Čebulo olupimo in narežemo na četrtine. Maslo (60 g) raztopimo, dodamo čebulo in jo malce popražimo. Dodamo jušno osnovo in čebulo kuhamo do mehkega, nato pa jo z juho vred zmeljemo s paličnim mešalnikom in jo prelijemo v drugo posodo. Preostalo maslo raztopimo v istem loncu, dodamo moko in jo svetlo rumeno popražimo. Prežganju počasi prilijemo juho, da se v njej razpusti, ter na rahlem ognju našo juho kuhamo še deset minut. Pridamo še žlico vina in jo začinimo s soljo in poprom, prevremo, na koncu pa vanjo vmešamo še kislo smetano ter sesekljan peteršilj. Postrežemo jo s krutoni, koščkom popečenega kruha ali jušnimi kroglicami.

Anna je bila, kot je mogoče prebrati v kronikah tistega časa, krasotica posebnega kova. Nadeli so ji vzdevek Marija Antoaneta, ker naj bi bila čudežno lepa in presenetljivo podobna nekoč obglavljeni kraljici, pa čeprav njeno življenje vsaj na začetku ni bilo prav nič podobno kraljevskemu. Pri šestnajstih letih je pobegnila iz bordela, nato pa postala najbolj znana kurtizana visokega razreda v Parizu in med drugim tudi ljubljenka princa Napoléona Jérôma Bonaparteja (1822–1891). Anna Deslions sicer nastopa v še eni slavni zgodbi tistega časa, po njeni življenjski zgodbi naj bi namreč nastal roman Nana, ki ga je spisal veliki Emile Zola. Drugi literarni nastop, ki zadeva Anin krompir, pa je omemba v romanu Trois Roses dans la rue Vivienne (kar bi lahko prevedli Tri vrtnice v Vivienini ulici) Gustava Claudina iz leta 1977, pripoveduje pa, da izmišljeni baron in baronica de Vergy ter grof Kérouan uživajo v obroku, ki ga pripravi resnični Dugléré v Café Anglais. Pisatelj in novinar Claudin, ki je menda veljal za enega največjih hedonistov pariške družabne scene, je sicer trdil, da so Anin krompir postregli že prej, leta 1867, ko se je Parizu mudil takratni ruski car Aleksander Nikolajevič II., prvi zapisani recept pa sega v leto 1877. V njem je zapisano, da se ključ do popolno pripravljene jedi skriva v enakomerni debelini rezin in skrbnem zlaganju plasti, kar omogoča enakomerno pečenje in pripomore k hrustljavi skorjici in mehki masleni notranjosti. 

homemade apple sauce or apple puree in ceramic bowl over rustic wooden table. top view / Foto: Gilnature

Foto: Getty Images

Jabolčna čežana

Sestavine:

1 kg       jabolk (najbolje kislo-sladkih sort, kot so jonagold, zlati delišes in idared)

1 dcl       vode

2–3       žlice sladkorja

1 žlička       cimeta

1 vrečka       vaniljevega sladkorja

1       limona

Priprava:

Jabolka olupimo, jim odstranimo peške in narežemo na manjše kose ter damo v lonec skupaj z vodo in pokrijemo. Kuhamo jih na zmernem ognju približno 15 do 20 minut, dokler se ne zmehčajo. Nato v lonec pridamo sladkor, cimet in vaniljev sladkor ter vse skupaj kuhamo še nekaj minut, da se sladkor raztopi in okusi lepo povežejo. Jabolka na koncu pretlačimo s tlačilko za krompir ali uporabimo palični mešalnik, zatem pa vmešamo še sok polovice limone, da jim dodamo svežino in da ne oksidirajo ter spremenijo barve. Čežano postrežemo toplo ali hladno, kakor pač komu bolj prija.

Priporočamo