Od kod izvira hrenovka, je tema, ki razdvaja Nemce in Avstrijce. Prvi trdijo, da hrenovka oziroma frankfurtska klobasa ali »frankfurter« pripada njim, Avstrijci, predvsem Dunajčani pa, da je njihova pogruntavščina. In oboji imajo na neki način prav. Kot pripoveduje zgodovina, naj bi frankfurtske klobase kot specialiteta slovele že v srednjem veku, vendar dokazi, da so klobase pred prodajo tudi dimili, izvirajo šele iz 18. stoletja. Dejstvo naj bi bilo tudi to, da je frankfurtska klobasa vsebovala le svinjino, saj so tamkajšnji mesarji do uvedbe svobode trgovanja leta 1864 smeli predelovati samo eno vrsto mesa.

Hrenovke s krompirjevo solato

Sestavine:

       4 pari       hrenovk

              gorčica in hren

       800 g       krompirja

       2       rdeči čebuli

       4 žlice       oljčnega olja

       6 žlic       kisa

              sol in poper po okusu:

Priprava:

1       Krompir temeljito operemo in kuhamo v olupku od 25 do 30 minut, odvisno pač od velikosti krompirjev. Vmes nasekljamo čebulo na tanke kolobarje.

2       Čebulo stresemo v skledo in zmešamo s krompirjem ter zalijemo z mešanico olja, kisa in soli. Po okusu solato dosolimo in začinimo še s poprom ter še enkrat dobro premešamo.

3       V večji posodi zavremo vodo in odstavimo z ognja ter v to vrelo vodo položimo hrenovke. Posodo pokrijemo s pokrovko in hrenovke grejemo osem minut.

4       Postrežemo jih s krompirjevo solato po želji še z naribanim hrenom in gorčico.

Usodni dogodek za nastanek hrenovke naj bi bila selitev mesarskega mojstra Johanna Georga Lahnerja, ki se je iz Coburga, mesta blizu Frankfurta, preselil na Dunaj, po izročilu naj bi se to dogodilo leta 1805, kjer je odprl novo mesarijo in začel prodajati klobase, narejene po receptu, ki se ga je izučil v Frankfurtu, s tem da je svinjskemu mesu dodal še govedino in svoj izum nostalgično poimenoval frankfurter. Postopek izdelave pa je bil povsem enak. Fino mleto meso skupaj s soljo in še nekaj začimbami je natlačil v ovčje črevo, klobaso pa nato termično obdelal s posebnim procesom zorenja in dimljenja pri nizki temperaturi.

Pumpkin cream soup with roasted bacon and croutons in clay plate on the table with linen tablecloth. Autumn vegetable creamy soup puree. Healthy seasonal eating. / Foto: Ekaterina Fedulyeva

/ Foto: iStock

Bučna juha s popečeno slanino

Sestavine:

1 kg       jedilne buče

2       šalotki

2       stroka česna

​100 g       pancete

1 l       zelenjavne jušna osnove

       muškatni orešček

       oljčno olje, bučno olje

       sol in poper

Priprava:

Na tanke rezine narezano panceto na hitro popražimo na nekaj kapljic oljčnega olja in jo odložimo na papirnato brisačo. Na maščobi od pancete popražimo na drobno narezano šalotko, zatem dodamo na kocke narezano bučo in jo kuhamo nekaj minut. Dodamo česen, poper, muškatni orešček in zalijemo z jušno osnovo ter po potrebi dosolimo. Kuhamo na srednje nizkem ognju, dokler se buča ne zmehča, nato pa juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Postrežemo jo s krutoni in popečeno panceto ter po želji še z nekaj kapljicami bučnega olja.

Se pa tako kot pri izvoru jedi zapleta tudi pri poimenovanju te mesne mojstrovine. V nemško govorečih državah, razen v Avstriji, te klobase imenujejo wiener ali wiener würstchen, da se lahko razlikujejo od izvirne klobase, narejene zgolj iz svinjine iz Frankfurta, v švicarski nemščini se imenujejo wienerli, medtem ko se v Avstriji uporabljata izraza frankfurter in frankfurter würstel. Je pa samo ime frankfurtska klobasa (frankfurter würstchen) v Nemčiji zaščiteno z geografsko označbo porekla od leta 1860, od leta 1929 je ime dovoljeno uporabljati le za klobase, ki dejansko prihajajo z območja Frankfurta na Majni, zunaj Nemčije pa se frankfurter šteje za generično ime in zato ni zaščiteno, prav tako pa ni zaščitena na ravni EU. V slovenščini smo za to famozno klobasico skovali izraz hrenovka, saj so se na Dunaju frankfurterke največkrat znašle na krožnikih v družbi kruha ali žemlje, krompirjeve solate in hrena, dandanes pa tudi gorčice. Hrenovke so posebne tudi v tem, da se jih ne kuha oziroma prekuhava, ampak se jih približno osem minut segreva v vroči vodi, sicer koža hitro poči. Ko so nemški priseljenci v 19. stoletju prispeli v Ameriko, so s seboj prinesli tudi svojo tradicijo izdelovanja hrenovk in jih uspešno transformirali v priljubljeni hot dog. 

Lemon sorbet or ice cream inside fresh lemons decorated with mint leaves on big white plate / Foto: Alexbai

/ Foto: iStock

Limonina granita

Sestavine:

100 g       sladkorja

360 ml       vode

       lupina dveh limon

120 ml       limoninega soka

Priprava:

V srednje veliko kozico dodamo vodo in sladkor ter ju segrevamo na srednji temperaturi toliko časa, da se sladkor stopi. Kozico odstavimo in v sirup vmešamo limonino lupino ter pustimo, da se sirup ohladi na sobno temperaturo. Ko odstranimo lupino, vanj vmešamo limonin sok, zmes pa prelijemo v pravokoten kovinski pekač ali kakšno drugo vsaj pet centimetrov visoko posodo, ki jo postavimo v zamrzovalnik. Našo granito vsake pol ure dobro premešamo z vilicami in z robov pekača odluščimo večje kristale, v zamrzovalniku pa jo pustimo kakšne tri ure. Postrežemo jo v limoninih ovitkih ali v skodelicah in okrasimo z vršički mete.

 

Priporočamo