Četrtega julija je minilo natančno sto let, odkar sta italijanska priseljenca Cesare Cardini in njegov brat Alex – prvi je bil lastnik, drugi pa kuhar – v restavraciji Caesar's v obmejnem mehiškem mestu Tijuana postregla prve krožnike cezarjeve solate, ki še danes velja za kraljico solat. To, da sta prvič pripravila solato ravno 4. julija leta 1924, kronisti gastronomskih posebnosti svetovnega slovesa povezujejo s tem, da so v Tijuano v tistem času množično hodili popivat Američani, saj je v ZDA med letoma1920 in 1933 vladala prohibicija, dan ameriške neodvisnosti pa je bil sploh odlična priložnost, da čim več žejnih Američanov v Tijuani zapravi čim več denarja. In ker jih je bilo prav na ta dan pri bratih Cardini, ki sta zaradi cvetočega posla v Mehiki svojo restavracijo iz San Diega v Kaliforniji preselila čez mejo, še več, kot sta jih pričakovala, sta morala improvizirati ter iz kuhinjskih omar in sosednjih trgovin napraskati, kar se je dalo, ker jima je zmanjkalo vseh sestavin za njun stalni jedilnik. 

Cezarjeva solata

Sestavine:

Za solato:

       1       velika glava romanske solate

       2       skodelici kock belega kruha

       3       žlice oljčnega olja

       2       stroka česna

       ½       skodelice naribanega parmezana

Za preliv:

       1       jajce (poširano 1 minuto)

       1       žlica limonovega soka

       1       žlica worcestrske omake ali dva slana sardona

       1       čajna žlička dijonske gorčice

       1       strok česna

       ½       skodelice oljčnega olja

              sol in mleti črni poper po okusu

Priprava:

1       Najprej pripravimo krutone. Kruh narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo strt česen in ga na hitro popečemo, da spusti okus. Odstranimo ga iz ponve, vanjo pa na olje denemo kocke kruha, da se napojijo z oljem in zapečejo – postanejo zlato rjave in hrustljave. Pustimo jih, da se ohladijo.

2       Pripravimo preliv. Jajce poširamo eno minuto, da se znebimo morebitnih bakterij. V skledi zmešamo limonov sok, worcestrsko omako, dijonsko gorčico in strt česen. Med stalnim mešanjem postopno dolivamo oljčno olje, dokler ne nastane gladka emulzija. Začinimo jo s soljo in poprom.

3       Solato operemo in osušimo ter natrgamo na večje kose. V večji skledi jo zmešamo s prelivom, da se z njim enakomerno prepojijo vsi listi. Dodamo ohlajene krutone in sveže nariban parmezan ter nežno premešamo. Cezarjevo solato takoj serviramo.

Originalni recept je predvideval zeleno solato, poširano jajce, krutone, oljčno olje, worcestrsko omako, česen, gorčico, parmezan, limetin sok, beli poper, sol in hruškov kis. Slani fileti, ki so danes marsikje nepogrešljiva sestavina cezarjeve omake, so prišli leta pozneje, tako kot tudi pečen piščanec, škampi ali kozice ter avokado, ki jih danes pogosto dodajajo »originalni« cezarjevi solati. Ta ima v ZDA skoraj enak kultni status kot pica ali hamburger. Kot je v enem izmed intervjujev leta 1952 dejal Cardini, so sloves solati pravzaprav speli v Hollywoodu, saj so znani igralci med prohibicijo hodili v njegovo restavracijo v Tijuano, to je sicer leta 1929 preselil v bližnji hotel, leta 1937 pa je Manny Wolf, urednik za pisce scenarijev pri Paramount Pictures, dal recept nekaj hollywoodskim restavracijam, od koder se je renome solate bliskovito razširil po ZDA in naprej v Evropo. Tudi Cardini se je leta 1935 vrnil v ZDA, v Los Angeles, kjer je ustanovil podjetje Caesar Cardini Foods Inc in izdeloval ter uspešno tržil svoj preliv za solato, ki ga je zaščitil kot blagovno znamko. Umrl je leta 1956, podjetje je prevzela hčerka, pozneje pa je prešlo pod okrilje ene izmed prehranskih korporacij. Je pa zanimivo, da v Tijuani še danes stoji hotel Caesars in istoimenska restavracija, v kateri vam kajpak postrežejo originalno cezarjevo solato. ​

gratinated courgettes on a wooden board / Foto: Juefrateam

Bučke polnjene z mletim mesom in mocarelo

Bučke, polnjene z mletim mesom in mocarelo

Sestavine:

2       srednje veliki bučki

1       manjša čebula

1       korenček

2       stroka česna

500 g       mletega mesa (govedina in svinjina)

1       žlička mlete rdeče paprike

1       večji paradižnik

300 g       mocarele

       oljčno olje, sol in poper, peteršilj

Priprava:

Na olju prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo sesekljana stroka česna, na grobo nariban korenček, mleto papriko in paradižnik ter pražimo kakšno minuto. Dodamo meso, posolimo in popramo po okusu ter kuhamo deset do petnajst minut na zmernem ognju. Bučki prerežemo po dolžini in jima z žlico izdolbemo sredino. Izdolbeno sredico narežemo na drobne kose in jih dodamo mesu. Polovice bučk napolnimo z maso in jih v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo 30 minut. Pladenj vzamemo iz pečice ter na bučke z roko nadrobimo mocarelo, ga vrnemo v pečico in bučke pečemo še toliko časa, da se sir stopi. Preden bučke serviramo, jih posujemo s svežim sesekljanim peteršiljem. Za prilogo lahko ponudimo krompirjeve ocvrtke ali riž.

Osvežilni smuti iz melone

Sestavine

1       melona

1       limeta

       vejica mete

Priprava:

Dobro ohlajeno melono očistimo in narežemo na kocke (en kos pustimo za dekoracijo). Dodamo še sok limete in vse skupaj zmešamo v mešalniku. Smuti nalijemo v kozarce, okrasimo jih s koščki melone in z listki ali vršički mete, po želji pa še s kocko ledu.

 

Priporočamo