»Ostajamo zvesti tradiciji in našemu poslanstvu povezovanja,« je povedal Borut Fakin, direktor Vinakoper. »V sodelovanju z Društvom vinogradnikov slovenske Istre smo tudi letos poskrbeli za to, da bodo gostje lahko pokušali vina različnih vinarjev slovenske Istre, ki jih bodo osebno ponudili v pokušino,« je še pojasnil.
Petkova degustacija in sobotno kulinarično razvajanje
Dogodek v kleti, ki bo v petek, 8. novembra, ob 17. uri, bo posvečen povezovanju istrskih vinarjev in degustaciji nove letine. Tudi letos bo kot odraz dobrega sodelovanja predstavljeno vino, imenovano 15 odtenkov rdeče, ki ga vinarji ustvarijo skupaj za dober namen. Dogajanje bo pospremljeno s predstavitvijo novega botra in botre refoška ter malvazije 2024 Vinakoper. »Prireditev bomo sklenili z after partyjem v restavraciji Kogo. Celoten dan bo posvečen lokalnim dobrotam, vinskim in kulinaričnim, ter prepletu izkušenj in priložnosti za nadaljnja sodelovanja,« so povedali v Vinakoper in dodali, da so vstopnice za dogodek na voljo v Vinskem butiku na Šmarski cesti 1 v Kopru.
Celotno dogajanje bodo zaokrožili dan kasneje, v soboto 9. novembra, v restavraciji Kogo na Martinovi pojedini. Chef Tilen Župevec, katerega kulinarične umetnije priporoča tudi Michelin, bo ustvaril kreacije, posvečene principu zero waste oziroma popolnemu izkoristku surovin in rastlin, ki zrastejo v lokalnem okolju.
Samo ena je Istra
Klet Vinakoper svojo tesno povezanost z naravo in skupnostjo v zadnjih letih intenzivno nadgrajuje z uvedbo novih trajnostnih praks in ukrepov. V okviru teh se intenzivneje vključuje tudi v različne družbene pobude, kreira svoje lastne in spodbuja trajnostne standarde v celotni dobavni verigi. Zato je nastala tudi platforma Samo ena je Istra, znotraj katere bodo vse aktivnosti združene in podkrepljene s partnerskimi pobudami ter sodelovanjem. Samo ena je Istra, pravijo v Vinakoper – ohranimo jo tako edinstveno, naravno bogato in ustvarimo okolje, odprto za razvoj ter blaginjo, pozivajo v koprski vinski kleti.