Poleti je v Sidru najbolje sedeti na terasi tik ob obmorskem sprehajališču, pozimi pa, če se le da, v prvem nadstropju ob velikem oknu, ki mizam ponuja simpatičen razgled na ladjice spodaj v pristanišču in v daljavi. V vsakem primeru je treba takšen obisk popestriti s kakšnim krožnikom iz ribjega sveta in kozarcem istrskega vina.

Gostilna Sidro

Foto: Miha First

V časih, ki so že davno zašli za obzorje, smo v Sidro hodili samo na bakalar in solato iz hobotnice, ki sta skupaj z belim mehkim primorskim kruhom tvorila najboljšo in najcenejšo malico v naših obalnih krajih. Podobno smo začeli tudi ob tokratnem obisku, le da smo v začetku polenovki in hobotnici priključili neprepričljivo Caprisovo penino, ki jo strežejo na kozarec, in ob množici zapovedanih začetnih koktajlov tudi sladek campari orange.

Hobotnica v solati (15 evrov) je bila minimalistična, le s kisom in oljem, brez krompirja ali čebule. Bakalar (12 evrov za tri kepice) je bil povsem blizu tistim, ki jih strežejo pri konkurenci, morda celo nekaj slajši. Začetno lakoto lahko sicer potešite tudi z mariniranim morskim psom, sardelami ali tuninim tatarcem, tudi pršut narežejo, zraven vsega pa gre že omenjeni, po primorsko puhast beli kruh in Lisjakovo mlado olje, ki po okusu spominja na zelena jabolka.

Hobotnica v solati in bakalar, Gostilna Sidro

Hobotnica v solati in bakalar. Foto: Miha First

Na kozarec so pripravljeni odpreti prenekatero buteljko malvazije, a je zelo korektna tudi hišna malvazija iz kleti Steras, ki jo točijo za spodobna dva evra na deci. Vino se je najprej srečalo z vročo in milo rečeno bogato ribjo juho (pet evrov), ki je bila tako radodarna s kosi rib, da je bila bližje gosti čorbi.

Ribja juha, Gostilna Sidro

Ribja juha. Foto: Miha First

Še bolj so med toplimi predjedmi navdušili briljantni paccheri s škampi. V vrsto zložene velike testenine so bile bogato obložene s škampovimi repi in bi jih z lahkoto pojedli tudi kot glavno jed. Za takšno kombinacijo bi v prestolnici in tudi marsikje na Obali plačali 30 evrov, pri Sidru so se zadovoljili z 19 evri.

Paccheri s škampi, Gostilna Sidro

Paccheri s škampi. Foto: Miha First

Še ugodnejši je bil list, kilogram je 50 evrov, naša porcija je stala več kot znosnih 20 evrov, je pa res, da smo pri sočno pečeni ribi posebej plačali prilogo, blitvo s krompirjem. In čeprav jih v jedilnem listu ne omenjajo posebej, so imeli v kuhinji tudi jadranske lignje in sipe. Izbrali smo prve in za 20 evrov dobili solidno, skoraj obilno porcijo rumeno dišečih lignjev z žara. Ravno takšne smo si predstavljali, ko smo se odpravljali v Sidro.

Morski list in blitva s krompirjem, Gostilna Sidro

Morski list in blitva s krompirjem. Foto: Miha First

Pri glavnih jedeh imajo sicer na voljo vso zimsko klasiko, ob našem obisku je ulov ob listu in lignjih prinesel tudi lastovko, je pa lokal na Sončnem nabrežju lahko tudi pravi raj za ljubitelje školjk v vseh pojavnih oblikah.

Jadranski lignji z žara, Gostilna Sidro

Jadranski lignji z žara. Foto: Miha First

Med mnogimi bolj ali manj klasičnimi sladicami, kot so palačinke in panakota, je prehod iz jeseni v zimo čas, ko pripravijo tudi kakijevo krostato, ne presladko, z več kakija kot testa. Nepozabna sladica, kot se spodobi za Istro, ugajala je bolj kot sladka limonina torta z meringo.

Kakijeva krostata, Gostilna Sidro

Kakijeva krostata. Foto: Miha First

Pri Sidru ob koncu ponujajo tudi težje in lažje alkoholne žganice. Na sporedu so ruda, grenčica, grapa in refoškov liker, ki se je izkazal za najmanj sladkega, kar smo jih pokusili v karieri.   

Povzetek

Pretežno ribja restavracija, ena cenejših na naši Obali, ki se večinoma drži svežega ulova. Sicer pa ne komplicirajo, dobite vse od bakalarja do kalamarov, za izbirčneže pa so na svojem mestu prestižnejše ribe, školjke in še kaj. Že za 30 evrov se utegnete dobro najesti.

Vinska karta ni preveč obsežna in je povsem orientirana na primorska vina, največ je seveda istrske kapljice, predvsem malvazij. Vina so razmeroma poceni.

Ocena gostilne

    

Več ocen gostiln preberite na mihafirst.si.

Priporočamo