Spontanost je ključna za naše počitnice. Usposobljeni smo za delo v okviru določenih dnevnih programov in to navado pogosto vzamemo s seboj na letne počitnice. Vsekakor ni nič narobe z dnevnim programom, vendar ne smemo biti sužnji tega programa. Spremenite načrt glede na trenutno željo ali impulz. Na primer, načrtovali ste, da boste ves dan poležavali na plaži z dobro knjigo. Vse ste uredili okoli svojega mesta, kjer ležite, tudi hladna pijača je pri roki, a sonce je premočno in knjiga ni preveč zanimiva. Pustite vse. Pojdite stran in preklopite na kaj drugega.

Ko se letni dopust konča, je priporočljivo in pametno priti domov en dan prej, da si zagotovite vsaj en dan dopusta pred začetkom dela. Preden se lotite dela, dovolite svoji duši in telesu prehodno obdobje, v katerem se boste »odklopili« od ritma počitka.

Se vam ne zdi, da tole že poznate: človek je šel na dopust na morje. Tam si je nategnil mišico, ko se je, nevajen, dolgo igral z otroki in žogo za plažo. Polovico počitnic je preživel zvijajoč se od bolečin, videti je bil kot kuhan rak zaradi sončnih opeklin. In na koncu se je zaradi prevelike količine hrane zredil za dva kilograma in pol. Domov se je vrnil zvečer, preden bi moral začeti delati, v nabiralniku pa našel »tople pozdrave« v številnih položnicah. Še preden je razpakiral, je prišel do zelo pomembnega spoznanja: šele zdaj bo potreboval pravi počitek.

Ko se letni dopust konča, je priporočljivo in pametno priti domov en dan prej, da si zagotovite vsaj en dan dopusta pred začetkom dela.

V naši potrošniški družbi sta dopust lahko dve različni stvari. Na enem koncu spektra lahko počitnice pomenijo sprostitev, čas, ko se človek ustavi in pusti soncu, da misli odvrne od kupov papirjev v pisarni. Po drugi strani je dopust lahko čas povečane potrošnje, ko si človek dovoli pojesti nekaj, česar še nikoli ni jedel.

Vendar je pravo vprašanje, ali so počitnice lahko vsakoletna rekreacija in zabava, strnjena v dva tedna. Ali je mogoče domov prinesti trajen občutek zadovoljstva, namesto da bi še nekaj časa samo opazovali, kako vaša porjavelost bledi?

Možnih interpretacij neuspelih počitnic je več. Prvi in najpogostejši razlog je, da je preveč aktivnosti stlačenih v premalo časa. Včasih, ko ljudje čutijo, da jim v vsakdanjem življenju primanjkuje zabave ali vznemirjenja, poskušajo to nadoknaditi med počitnicami. In to ob obsežnih dnevnih programih, ki jih ob koncu tedna fizično popolnoma izčrpajo.

Druga težava je izbira časa. Ko vas dnevni tempo dela na delovnem mestu začne preveč izčrpavati, je čas za počitek. Mnogi pa to težavo zanemarijo in oddih pustijo za težko pričakovani letni dopust, torej v času, ko so že krepko v depresiji in utrujeni.

So ljudje, ki zapadejo v monotonost počitnic, ko gredo vedno na isto mesto ob istem času. Takšne počitnice, v katerih so uživali nekoč, jih ne regenerirajo in ne razveseljujejo. Varnost, ki jo zagotavljata takšna rutina in že znani kraj, v kombinaciji z določenim strahom, nelagodjem in negotovostjo pred novimi kraji in neznanim, otežuje iskanje novega primernega kraja za počitek ali dejavnost, v kateri bi lahko resnično uživali.

Nekateri pa bodo cel dan trpeli neprijetno situacijo, ker so plažo načrtovali za ta dan in tako mora biti. A v resnici ni nujno, da je tako.

Na koncu lahko rečemo, da je letni dopust vse tisto, kar človeka loči od običajnega vsakdanjika in kar omogoča, da skriti deli naše osebnosti zaživijo, se prenovijo in prerodijo. V mislih naredite inventuro sebe. Z malo raziskovanja lahko pridete do novih idej, kako se z naslednjega dopusta vrniti nasmejani, ne čemerni in zagoreli. 

Priporočamo