Katere so pogoste urološke težave, ki povzročajo preglavice moškim? Urološke težave so stanja, ki se pojavijo v sečnem sistemu moških in žensk. Danes si bomo ogledali težave, ki se pojavljajo pri moških.

Urološke težave so lahko akutne ali kronične, odvisno od starosti, poškodbe ali časa obstoja težave. Ogledali si bomo nekaj najpogostejših bolezni sečil, ki lahko človeka močno motijo in povzročajo hud stres. Če takšnih stanj dolgo časa ne zdravimo, lahko povzročijo resne bolezni.

Benigno povečanje prostate

To je stanje, ki je najpogostejše pri starejših moških. Zaradi staranja se prostata včasih začne povečevati. Najpogostejša starost za ta pojav je okrog 50. leta. Znanost še ni odkrila pravega razloga za to. Simptomi vključujejo: občutek polnosti mehurja, težave pri začetku in ustavitvi uriniranja, nenadna želja po uriniranju, težave pri uriniranju, kapljanje na koncu uriniranja.

Povečanje (hipertrofija) prostate bremeni več kot polovico moške populacije nad 60 let. Usodnih posledic praviloma ni. Učinek kirurškega zdravljenja je skoraj takojšen.

Erektilna disfunkcija

Ta disfunkcija pomeni težave pri doseganju erekcije. Najpogosteje se pojavi pri starejših moških, vendar lahko prizadene tudi mlajše.

Lahko je posledica stresa, kronične utrujenosti, življenjskega sloga, različnih odvisnosti (alkohol, mamila), poškodbe prostate, kirurškega posega (rak) ali preprosto staranja.

Prostatitis – vnetje tkiva prostate

Vnetje je lahko akutno ali kronično. Povzroča težave z uriniranjem, ki so pogosto povezane z bolečino, temperaturo, bolečino v trebušni votlini ali medeničnem predelu. Včasih je prostatitis ​povezan tudi z vnetjem v drugih delih urinarnega sistema. Prostato lahko prizadenejo številne urološke težave. Vendar pa pri doživljanju tega stanja pogosto prihaja do nesporazumov, zato lahko iskanje strokovne pomoči zelo pomaga.

Ne pozabimo, da bo vsak deseti moški zbolel za rakom prostate. Na srečo je ta rak ozdravljiv, če ga odkrijemo pravočasno.

Okužba sečil

Nastane lahko zaradi različnih vzrokov. Med najpogostejšimi je vnetje prostate. Vzrok pa je včasih tudi prisotnost bakterij v sečnem sistemu. Nekateri pogosti simptomi okužbe sečil so: bolečine v spodnjem delu trebuha, težave z uriniranjem, moten urin, pekoč občutek med uriniranjem.

Neplodnost in pomanjkanje hormona testosterona

Pomanjkanje testosterona je lahko posledica nizkega števila semenčic. Ta pojav je pri nekaterih moških genski. Vzroki za neplodnost so lahko nenormalna sperma, šibka sperma, nezadostno število semenčic ali nezmožnost plavanja semenčic. Vse to je včasih posledica izjemnega stresa. V nekaterih primerih povzroči tudi izgubo želje po spolnosti.

Rak na prostati

Ta bolezen je drugi najpogostejši vzrok smrti pri moških. Zgodnje zdravljenje je ena najboljših možnosti pri zdravljenju raka prostate. Potrebni so redni zdravstveni pregledi.

Naj navedemo nekaj simptomov raka prostate: kri v semenu, kri v urinu, erektilna disfunkcija, neplodnost, izguba teže, zmanjšano uriniranje, bolečine v spodnjem delu trebušne votline in kosteh.

Ne pozabimo, da bo vsak deseti moški zbolel za rakom prostate. Na srečo je ta rak ozdravljiv, če ga odkrijemo pravočasno. Žal veliko primerov ni diagnosticiranih, dokler bolezen ni napredovala. Tako je zato, ker zgodnji rak prostate običajno ne povzroča simptomov in ga je mogoče odkriti le z rednimi pregledi. Preprost del standardne kontrole je tipanje prostate s prstom skozi danko, drugi del pa je krvni test (PSA) za prisotnost specifičnega antigena. PSA lahko pomaga odkriti bolezen tudi v primeru normalnega izvida rektalne preiskave. Vsak moški, starejši od 40 let, bi moral vedeti, da mu grozi rak prostate.

Posvetujte se z izkušenim urologom. V boju proti urološkim boleznim pri moških obstajajo različni načini zdravljenja. Najboljši pa so preventivni ukrepi, kar pomeni zavedanje situacije. Če svojemu zdravniku poveste o svojih simptomih in začnete zdravljenje, se lahko izognete izgubi in drugim težavam.

Priporočamo